Топ 11 на най-добрите диети

Топ 11 на най-добрите диети

 

най-добрите диетиКоя диета да избера? Сигурно ви омръзна да се чудите кой режим за отслабване е най-подходящ за вас? Целта на статията е да ни помогне в този избор като синтезира най-популярните и същевременно ефективни диети за отслабване.

Дали един хранителен режим е подходяща за всеки или действа строго индивидуално. Важни са показатели като здравословно състояние, тегло, ръст, възраст, поставени цели, хранителни навици, работен график и още много фактори. За да работи една диетата, е важно да се намери балансът и да се отдели съответното време за проучването й и емоционална настройка. Ще са ви нужни още мотивация и поддръжници. 

Съставихме списък с най-популярните, ефективни и най-добрите диети. Дано успеете да разпознаете сред тях вашата!

 • Протеинова диета (Аткинс, Дюкан) – диетата е с високо съдържание на протеини. Те се набавят чрез нетлъсто месо, яйца, ядки, някои зеленчуци и обезмаслени млечни продукти. Подходяща е за хора с висок процент мазнини в тялото и за тези, които искат да отслабнат без да загубят мускулна маса. Не е подходяща за вегетарианци, защото менюто им ще бъде прекалено еднообразно. Не се препоръчва и при определени заболявания, сред които са проблеми с черния дроб или бъбреците.

Научете повече за диетата на Дюкан тук.

 • Нисковъглехидратна – това е разновидност на протеиновата диета, но към източниците на белтъчини са включени и тлъстите меса, риба, ядки и пълномаслени млечни продукти. Приемането на въглехидрати е сведено до максимум 20% от общия дневен прием. Позволени са т.нар. добри въглехидрати, които осигуряват постоянно и бавно освобождаване на енергия за тялото. Наричат се още сложни въглехидрати. Това са: кафяв ориз, пълнозърнести изделия и други.
 • 90-дневна диета–диетата се основава на принципа на разделното хранене. Позволени са всички храни, което означава, че няма да се лишавате безкрайно от любимите си удоволствия. Ограничението в случая е в точно определеното  времето за консумиране. След като изтекат 90-те дни на диетата, задължително се прави почивка от също толкова време.

Научете повече за 90 дневната диета тук.

 • Диета „Саут Бийч“ – при този режим за отслабване са избрани само най-полезните въглехидрати и мазнини, разбира се включени са и така ценните белтъчини. Храненето е разнообразно. Диетата се провежда на фази. Първата е ударна, втората, докато се постигнат желаните килограми и третата фаза е предназначена за стабилизиране на постигнатите резултатите.
 • Също много обичана и коментирана диета е Лунната. Тя се подчинява на фазите на луната. Продължителността на режима може да се разтегли много във времето, защото е при нея се гладува или се приемат сокове и/или плодове в рамките на 24 часа от началото на пълнолунието. Може да се спазва и като се прилага на всяка фаза на луната. Освен това я има и в тридневен вариант, в който се гладува само 1 ден, но включва и тридневно захранване. Практикуването на този тип хранене активира очистителните способности на организма и активира свойствата му да усвоява по-пълноценно хранителни вещества и важните микроелементи.

Научете повече за Лунната диета тук.

 • Диета според гликемичния индекс (ГИ) – диетата се състои в приемането на продукти с нисък ГИ. Те не предизвикват пик в нивата на глюкозата. Пиковите стойности на нивото на глюкоза, водят до натрупване на тлъстини, ако липсва физическа активност, защото води до отделяне на голямо количество от хормона инсулин. Хормонът има за цел да предпази тялото ни, защото хипергликемията го уврежда. Храните с нисък ГИ съдържат повече фибри и засищат за по-дълго време. Подходящи продукти са пълнозърнести изделия, риба, зеленчуци.
 • Средиземноморската диета включва продукти, които са характерни за съответната местност, в която живеете. Характерни са бобовите и зърнени продукти, плодове, зеленчуци, риба, месо, ядки, яйца. Начинът на приготвянето им е предимно варене и печене. От препоръчаните храни става ясно, че диетата залага на малко, но полезни мазнини, фибри и белтъчини.
 • Плодова диета. Тя се провежда за по-кратки периоди време от тези, които са изброени по-горе. Състои се в приемането на течности (чай без захар и вода) и плодове на равни интервали. Целта й е по-скоро разтоварваща и очистителна. Тя е много ефективна, но подвеждащия момент е захранването. То е по-трудно от самата диета. Продължителността й е колкото дни си решите като имате предвид, че захранването е със същата продължителност.

Сред топ 11 на най-добрите диети са и:

 • Диета "Зоната" – тук
 • Диетата на д-р Оз – тук
 • Хранене според кръвните групи – тук и тук

Споделете с нас вашия опит. Как избрахте своя режим и какво постигнахте? Ако статията ви е била полезна, споделете я с вашите приятелки или дайте своя like. Благодарим ви!

Автор

Подобни статии

Спорт и диети

Как да отслабнем цели 10 килограма с вегетарианска диета?

  Колко диети или луди режими за отслабване сте опитвали? Без съмнение безброй. В действителност в днешното общество има много повече хора с наднормено тегло, отколкото когато и да било

Спорт и диети

Хранене и диета според кръвната група – 2ра част

  Хранене според кръвната група – 1ва част Като продължение на темата за най-подходящите храни според кръвната група, в настоящата публикация ще разгледаме последните две – В и АВ. За предците

Диети

Вкусна ягодова диета

Една полезна диета за този сезон. Еднакво важна е за здравия организъм и хубавата сияйна кожа, защото вътре във всяка ягодка е заключено истинско съкровище от микроелементи, които активират производството

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.