Предизвикателството да възпитаваш сама…

Предизвикателството да възпитаваш сама…

 

Предизвикателството да възпитаваш сама…  

Според проведени проучвания в Германия се оказва, че всяко пето дете се отглежда от само един родител, като най – често това е майката. Уви, в съвременния свят тази тенденция се засилва и все повече храбри майки поемат по този „неудобен път”. Разбира се причините това да е така са различни – има майки, които сами правят този избор и за тях това е идеалната ситуация, те не искат мъж до себе си и самостоятелния живот ги устройва напълно (2/3 от молбите за развод са подавани именно от жените); има и такива, които са били принудени от обстоятелствата да отглеждат сами детето си (били са изоставени от таткото или пък той е починал). Какъвто и да е случая, това са жени достатъчно смели, самоуверени и вярващи в способността си да отгледат и възпитат едно дете без помощта на бащата.

WomanWithChildReading

До колко това е правилно? Въпроса е спорен и всичко е строго индивидуално – има мъже, които обичат децата си и са прекрасни родители, но несправедливо са отблъсквани и държани на страна от майката; има и такива, които са безотговорни, дават лош пример и наистина тяхното присъствие в живота на детето е нежелателно.

Проблеми и предразсъдъци, с които се сблъсква една самотна майка

Голяма част от проблемите на една самотна майка идват от вън – от обществото, което сякаш се е вкопчило в представата за традиционната „семейна клетка” и не приема особено добре майките, които сами отглеждат децата си. В миналото самотните майки са били публично презирани и макар вече да живеем в 21 век, все още не можем напълно да се отърсим този начин на мислене. „Самотна майка” е израз, който се асоциира или с понятия, като отчаяна, безпомощна и заплашена от бедност жена или с понятия, като егоистична, еманципирана, кариеристка, която отнема правото на детето си да има баща. 

да възпитаваш сама

Що се отнася до работата и доходите, които имат самотните майки, действително в повечето случаи, когато детето е в ранна детска възраст, жената трудно съчетава майчинските задължения и кариерата, което неизменно води до по – ниски финансови доходи и по – беден начин на живот. Но когато детето стане във възраст, в която е по – самостоятелно, данните от проучванията сочат, че тези жени достигат много по – високи доходи и позиции, отколкото омъжените жени (или тези, които живеят на семейни начала с бащата на детето си).

Една самотна майка обикновено страда от чувство на вина – „Дали се справям достатъчно добре с възпитанието?”, „Дали детето ми не изпитва някакъв недостиг поради факта, че няма баща?” и други подобни въпроси измъчват жените.  Причина за това отново се явява в голяма степен обществото. Фрази, като „Нищо чудно, че детето е непослушно, липсва му здрава ръка” са често подхвърляни от съседи, познати и понякога дори и от най – близките. На майката се вменява усещането, че не се справя достатъчно добре с възпитанието на детето и причина за това е липсващия баща. Оказва се, че подобни твърдения са напълно неоснователни! Последните проучвания доказват, че  противно на наложеното мнение децата на самотните родители не са повече нахални или с повече провинения, отколкото децата растящи с двама родители.

Не съдете себе си! Трябва да осъзнаете, че всяко дете – било то инатящо се 3 годишно дете или 13 годишен пубертет – създава постоянно проблеми, независимо дали има или няма баща в живота си. Ако си обяснявате всяка лоша оценка или всеки проблем с липсата на баща, ще поставите и себе си и детето под силен натиск.

 

Автор

Подобни статии

За бебето

Майка приспива бебчето си за 1 минута само с масаж – видео

Всяка майка, която  е минала през мъчителното приспиване на бебчето си, което твърдо отказва да спи, мечтае за магическата пръчица или вълшебните думички, който биха накарали малкото съкровище да захърка

За тийнейджърите

Помощ, детето ми е тийнейджър!

 Срещате ли проблеми с вашите тийнейджъри? Наистина ли разбирате чувствата им? Имат ли право всеки път, когато се карате? Защо винаги се бунтуват срещу родителите си? Как можете да им

За майките

Развитие на бременността по седмици

Тестът ви за бременност е положителен и искате да разберете как ще се развива бебето по време на бременността по седмици? Нека да видим! Бременността при жената (в нормалния случай) продължава 280 дни или

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.