Предизвикателството да възпитаваш сама…

Предизвикателството да възпитаваш сама…

 

Предизвикателството да възпитаваш сама…  

Според проведени проучвания в Германия се оказва, че всяко пето дете се отглежда от само един родител, като най – често това е майката. Уви, в съвременния свят тази тенденция се засилва и все повече храбри майки поемат по този „неудобен път”. Разбира се причините това да е така са различни – има майки, които сами правят този избор и за тях това е идеалната ситуация, те не искат мъж до себе си и самостоятелния живот ги устройва напълно (2/3 от молбите за развод са подавани именно от жените); има и такива, които са били принудени от обстоятелствата да отглеждат сами детето си (били са изоставени от таткото или пък той е починал). Какъвто и да е случая, това са жени достатъчно смели, самоуверени и вярващи в способността си да отгледат и възпитат едно дете без помощта на бащата.

WomanWithChildReading

До колко това е правилно? Въпроса е спорен и всичко е строго индивидуално – има мъже, които обичат децата си и са прекрасни родители, но несправедливо са отблъсквани и държани на страна от майката; има и такива, които са безотговорни, дават лош пример и наистина тяхното присъствие в живота на детето е нежелателно.

Проблеми и предразсъдъци, с които се сблъсква една самотна майка

Голяма част от проблемите на една самотна майка идват от вън – от обществото, което сякаш се е вкопчило в представата за традиционната „семейна клетка” и не приема особено добре майките, които сами отглеждат децата си. В миналото самотните майки са били публично презирани и макар вече да живеем в 21 век, все още не можем напълно да се отърсим този начин на мислене. „Самотна майка” е израз, който се асоциира или с понятия, като отчаяна, безпомощна и заплашена от бедност жена или с понятия, като егоистична, еманципирана, кариеристка, която отнема правото на детето си да има баща. 

да възпитаваш сама

Що се отнася до работата и доходите, които имат самотните майки, действително в повечето случаи, когато детето е в ранна детска възраст, жената трудно съчетава майчинските задължения и кариерата, което неизменно води до по – ниски финансови доходи и по – беден начин на живот. Но когато детето стане във възраст, в която е по – самостоятелно, данните от проучванията сочат, че тези жени достигат много по – високи доходи и позиции, отколкото омъжените жени (или тези, които живеят на семейни начала с бащата на детето си).

Една самотна майка обикновено страда от чувство на вина – „Дали се справям достатъчно добре с възпитанието?”, „Дали детето ми не изпитва някакъв недостиг поради факта, че няма баща?” и други подобни въпроси измъчват жените.  Причина за това отново се явява в голяма степен обществото. Фрази, като „Нищо чудно, че детето е непослушно, липсва му здрава ръка” са често подхвърляни от съседи, познати и понякога дори и от най – близките. На майката се вменява усещането, че не се справя достатъчно добре с възпитанието на детето и причина за това е липсващия баща. Оказва се, че подобни твърдения са напълно неоснователни! Последните проучвания доказват, че  противно на наложеното мнение децата на самотните родители не са повече нахални или с повече провинения, отколкото децата растящи с двама родители.

Не съдете себе си! Трябва да осъзнаете, че всяко дете – било то инатящо се 3 годишно дете или 13 годишен пубертет – създава постоянно проблеми, независимо дали има или няма баща в живота си. Ако си обяснявате всяка лоша оценка или всеки проблем с липсата на баща, ще поставите и себе си и детето под силен натиск.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Какво да очакваме в периода на възстановяване след естествено раждане?

През периода на бременността женското тяло претърпява значителни промени. Някои от тях изчезват след раждането, но други е възможно да оставят следи. Част от органите са били изместени от нарастващия

За децата

Нощното напикаване при децата. Как да се справим?

  Нощното напикаване и един доста често срещан проблем при децата на възраст около 3-4 години. Той дори се смята за нещо нормално и нетревожно, тъй като децата все още

За бебето

Първите думички на вашето бебче

  Очаквате с нетърпение първите думички на вашето бебче? Няма нищо по-скъпо за една жена от възможността да роди, да бъде майка ида отгледа своето малко съкровище. Да дариш живот,

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.