Как да помогнем на дъщеря си да не се омъжи за агресор?

Как да помогнем на дъщеря си да не се омъжи за агресор?

 

Как да помогнем на дъщеря си да не се омъжи за агресор?

В последно време всички ние ставаме неволни свидетели на това как агресията, грубостта и насилието се засилват. Насилието в семейството е може би най – често срещано и най – отблъскващо. Много мъже бият, тормозят и унижават жените си ежедневно. На какво се дължи това и можем ли ние, като родители да помогнем на нашите дъщери в избора на бъдещ съпруг или партньор? Не само, че можем, но бихме казали, че е наложително. Ето на какво трябва да наблегнем според специалистите психолози, за да не попадне дъщеря ни на поредния агресор.

домашно насилие

На първо място е комуникацията. Трябва да разговаряме с дъщеря си, да намерим правилния подход, да изградим доверие между нас, да изслушваме спокойно и без да съдим – единствено по този начин ще я предразположим да споделя с нас. Повечето млади момичета приемат перченето със сила, налитането на бой (особено заради тях) като символ на мъжественост и израз на силна любов. Всъщност това са предупредителни знаци, които подсказват, че това един потенциален тиранин в семейството. Именно това трябва да се опитаме да обясним на дъщеря си.

Кои са другите признаци, които говорят, че този човек е евентуално бъдещ агресор?

1. Побойникът най – често произхожда от семейство на побойници и грубияни. Ако момчето е виждало баща му да бие майка му, ако самият той е бил наказван с удари, това неизменно ще го накара да приема физическото насилие като нещо съвсем нормално и допустимо.

2. Злоупотребата с алкохола е сред най – честите причини за насилие. Ненапразно има приказка, че алкохола не прощава на никой. Дори в трезвено състояние да е благ и хрисим, алкохола може да промени човека до неузнаваемост.

3. Наскоро беше направена връзка между порнографията и агресията. Ако момчето има специално влечение към подобни списания, филми и т.н. има голяма вероятност да се окаже грубиян.

4. Ниското самочувствие е друга характерна черта на насилниците. Напълно логично, когато момчето не се чувства на ниво започва да си го изкарва на по – дребните, по – слабите и беззащитните, каквито са жените.

агресор

Какво можем да направим като родители?

Важно е да приемаме приятелите на дъщеря си в къщи, да покажем на младите, че са добре дошли и не е нужно да се крият. По този начин ще можем да опознаем момчето по – добре, да се вслушваме повече в техните разговори и да придобием по – реална представа за младежа. По възможност е добре да се запознаем и със семейството му.

Според проучванията не само агресора, но и жената позволяваща да бъде оскърбявана по този начин, страда от ниско самочувствие. Ето защо е от изключителна важност да я научим на себеуважение.

Добре е да я поощряваме да се включва в нови дейности и нови начинания. Трябва да и покажем, че я подкрепяме, че вярваме в нея и нейните способности. Похвалите не бива бъдат пестени, когато се е справила добре. Това ще изгради нейния характер.

Хубаво е постоянно да и показваме любовта и загрижеността си.

dv2

При възможност трябва да помогнем на дъщеря си в избора на професия, да я поощрим да учи и да се образова – по този начин ще бъде материално независима и със самочувствие. Често се случва насилникът да отказва финансова помощ от семейството на момичето, понеже иска да я контролира напълно.

Ако все пак детето ни е започнало връзка с грубиян, когато вземе решението да се разделят задължително трябва да я подкрепим, да стоим до нея, да я утешаваме особено в най – трудните и дни. Напълно възможно е след време да поиска да се върне при него, тогава трябва да и припомним какво е преживяла предния път и да не и позволим да допусне тази грешка втори път. Нека не забравяме хубавата българска поговорка, че „вълка козината си мени, но нрава – не!”.

На последно място, но е и по важност, е добре да я окуражаваме да се занимава с дейности, които ще повдигнат духа и самочувствието и – например спорт.

В крайна сметка, най – добрият лечител на душевните рани е времето. Нека и дадем време да се възстанови, ще дойде момент, в който тя сама ще пожелае отново да излиза с приятели, а доверието и в мъжете ще се възвърне постепенно.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Майка приспива бебчето си за 1 минута само с масаж – видео

Всяка майка, която  е минала през мъчителното приспиване на бебчето си, което твърдо отказва да спи, мечтае за магическата пръчица или вълшебните думички, който биха накарали малкото съкровище да захърка

За майките

Детски подаръци за Коледа – зарадвайте своето дете

  Коледа е един от най – великите Християнски празници, носещ неповторимо настроение, много радост и приятни емоции за малки и големи. И все пак, именно децата са тези, които

За майките

Развод по мексикански…

  Защо днес стана модерно да се развеждаме? Развод – никой не мисли за него и че подобно нещо би го сполетяло. Всеки се омъжва за половинката си и дори

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.