Защо изпитваме болки при раждане?

Защо изпитваме болки при раждане?

 

Масово хората асоциират раждането с много силни мъчителни болки. Дори се наблюдава тенденция, в която думата „болка” в ежедневието се използва, като синоним на думата „раждане”. Типичен пример за това са изрази като: „Започнаха ли болките?”, което означава „Започна ли родовата дейност?” или  „Появиха ли се първите болки?”, което означава „Появиха ли се първите контракции?” и т.н.

болки при раждане

Действително близо 90% от жените изпитват болки по време на раждането. При някои страданието е много голямо, болките са разкъсващи, силни до толкова, че родилката не може да сдържи виковете и стенанията си. При други целия процес преминава по – поносимо и със сравнително по – леки болки. Колкото и невероятно да звучи, има и жени, при които страданието е минимално, а болки почти липсват.

Със сигурност всяка жена, която все още не е раждала или това събитие скоро и предстои, тайно се надява да се окаже от последния вид жени. Как обаче да стане това и има ли нещо, което можем да направим за да подготвим максимално добре тялото си за процеса и да намалим тези болки при раждане на раждане?

Доказано е, че жените, които са най – спокойни раждат доста по – лесно и безболезнено. Но за да бъде спокойна жената, това означава, че не трябва да изпитва страх. Тоест страха е главния виновник, повечето бъдещи майки да раждат мъчително. Това безпокойство, което изпитват жените, води до напрягане на мускулите, които би трябвало да са изключително спокойни и отпуснати за да премине бебето възможно най – лесно през родовия канал. Всичко това води до логичното заключение, че за да преодолее болката, жената първо трябва да се справи със своя страх.

Но как да стане това, когато през целия си живот тя чува от най – различни хора (майка си, вече раждали приятелки и т.н.) колко болезнено изпитание е раждането? Най – доброто решение за нея е да бъде максимално информирана за всичко, което и предстои и я притеснява по някакъв начин, всичко, в което не се чувства сигурна и за което се тревожи. В съвременния свят има достатъчно информация в интернет, има и достатъчно книги по темата.

Много важно е бъдещата майка да не забравя, че раждането е напълно естествен физиологичен процес, за който тялото е подготвено. Психологическата подготовка е от изключително значение, за това как ще премине това важно събитие. Физическите упражнения за укрепване мускулите на тазовото дъно, както и овладяването на различни техники за дишане също ще дадат добри резултати.

И все пак твърдения, че психологическата и физическа подготовката ще доведат неизменно да безболезнено раждане, биха били несериозни. Недейте да имате нереално високи очаквания. Това, което със сигурност ще постигнете е облекчаване и намаляване на болката, но само в известна степен.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Какво да правите, ако синът или дъщеря ви се раздели с гаджето

  Виждате, че страда, и душата ви боли… Но как да се държите, за да върнете усмивката му? Предлагаме ви няколко съвета как да реагирате в 4 типични ситуации, в

За децата

Детски подаръци за Коледа – зарадвайте своето дете

  Коледа е един от най – великите Християнски празници, носещ неповторимо настроение, много радост и приятни емоции за малки и големи. И все пак, именно децата са тези, които

Модерен дом

Фън Шуй в дома ни

  Съвети за привличане на щастие и късмет с Фън Шуй Много модерно напоследък е следването на фън шуй съвети за правилно разположение на мебелите и аксесоарите в дома. Фън

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.