Как да дадем добър пример на децата си?

Как да дадем добър пример на децата си?


Какво означава да си добър родител? Психолозите отдавна се опитват да дадат отговор на този въпрос, но еднозначен отговор няма. И все пак най – малкото, което добрият родител може да направи е да даде добър личен пример на децата си, защото личния пример е по – силен от всяка казана дума. Начина на живот и делата говорят повече от самоцелното приказване.

Tug of war between parents and kids

Грешка на много родители е, че се опитват да възпитават децата си на неща, в които самите те не вярват. Безсмислено е да говорим едно, когато действията ни говорят друго. Децата ни виждат повече отколкото предполагаме. Важно е да осъзнаем, че нашият пример влияе, нашият пример изгражда един нов човек. Всеки дребен жест, всяка дума, всяка постъпка… нашите наследници стават неволни свидетели на абсолютно всичко (особено в по – ранно детство, когато са неотлъчно до нас), гледат ни, учат се от нас и се превръщат в наш образ и подобие.

family_time_854379974

Подценявайки силата на личния пример, ние оставяме възпитанието на децата ни в ръцете на телевизията, на техните връстници, на интернет и т.н. Забързани в ежедневието и вечно обзети от мисли за работа и пари, ние бягаме от това, което всъщност е наша отговорност – да изградим тяхната ценностна система правилно, да развием тяхната личност. 

Наистина, появата на едно дете променя живота и ежедневието ни из основи. Налага се да се примирим с факта, че оттук нататък всяко наше действие трябва да бъде премерено и съобразено с присъствието на малчугана. Нецензурните думи и агресията не трябва да присъстват в ежедневието ни. Няма как да искаме от децата ни да не пушат, когато самите ние сме с цигара в ръка… Получава се пълно противоречие между думи и дела, което няма как да остане незабелязано от детето. Същото важи и за алкохола. Напълно логично е да си помисли, че „щом мама (татко) го прави” значи е правилно.

пример на децата

Няма как да искаме от детето да умее да обича, да изразява чувствата и емоциите си, ако самите ние не го правим. Трябва да му показваме при всяка възможност любовта си, да го накараме да се чувства обичано и ценено. Укрепването на връзката между нас и нашето дете, би била много по – лесна ако се забавляваме заедно. Децата имат нужда от игри и развлечения. Това е най – добрият начин да изразим любовта си и да покажем колко се радваме да сме в тяхната компания.

Хубаво е да научим детето и на любов към животните и като цяло към природата. Когато самите ние покажем позитивно отношение, това ще се предаде и на него.
Да бъдем отговорни, да се грижим за това, което ни е дадено, да можем да казваме „Благодаря” и „Извинявай”, да се радваме и да ценим малките неща в живота, да се грижим един за друг, да уважаваме нашите родители, за да ни уважават един ден и нас, да пазим заобикалящата ни среда чиста… тези и още много други неща трябва да покажем на детето чрез личния си пример.

Нека не забравяме и хубавата българска поговорка, че „крушата не пада по – далече от дървото”, да бъдем по – отговорни в отглеждането и примера, който даваме на децата си.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Преходни храни за деца след 9 – 10-месечна възраст и храни при диария

В следващите редове ще ви представим две рецепти на здравословни храни, за деца на възраст над 9 – 10 месеца, както и някои диетични храни при разстройство, което е често

За майките

Как да се храним, за да забременеем по-лесно?

Споровете за ефективността на диетите, позволяващи да заченем момиче, момче или пък много умно дете, не утихват и до ден днешен. Ако тук имаме съмнения за ефективността на подобни бабини

За майките

Развод по мексикански…

  Защо днес стана модерно да се развеждаме? Развод – никой не мисли за него и че подобно нещо би го сполетяло. Всеки се омъжва за половинката си и дори

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.