Да оставите ли детето си на ясла или детска градина

Да оставите ли детето си на ясла или детска градина

 

Детето или работата? За много жени отговорът на този въпрос е по-скоро „и двете”. По любов и по убеждение те са майки, но пък финансовата ситуация в момента не позволява или пък самите те не искат да се отказват и от работата си, поради любовта към професията. Отдавана доказано е, че подрастващите се развиват по-добре, когато имат социални контакти с други деца, вместо да са постоянно до полата на майка си. Но къде за децата е наистина добре и с какви варианти разполагате? Нека видим:

 

Детска ясла

Детските ясли са местата, където биват отглеждани най-малките деца на възраст до 3 години. Закуската, обядът и следобедния сън са задължителни, групите вече са сравнително малки, възпитателките образовани, грижата индивидуална. Децата имат възможност по всяко време да вземат участие в предлаганите им занимания и игри.

Положителни страни – храна, играчки, смяна на пелени, почистване на помещенията, грижа за детето, всичко се поема от служителите. Родителите нямат допълнително натоварване.

Отрицателни страни – независимо дали при храненето или при възпитанието, правото на родителя да се намесва е силно ограничено.

Разходи – в зависимост от избора на детски ясли (държавни или частни) таксите варират от 40 лв. до 500 лв.

 

Внимавайте за следното:

– на една възпитателка не бива да се падат повече от 6 деца;

– при всички случаи яслата трябва да предлага време за адаптиране на детето;

– има ли в близост до яслата градина или парк;

– има ли в помещението достатъчно уютни ъгълчета;

Детска градина

Детска градина

За съжаление положението с детските градини никак не е добро – всяка година близо 600 000 деца остават извън тези заведения поради липса на места. Най-големи са затрудненията в големите градове. Въпреки това детските градини са незаменими със своите функции – никъде другаде децата не могат толкова добре да се научат да общуват и да се интегрират в човешката общност.

Положителни страни – освен общуването с други деца, детските градини предлагат и разнообразна програма: игри, рисуване, игра на театър, ръчен труд, занимания с определени теми, като напр. „заобикалящия ни свят”, както и развитие на речта и подготовка за училище.

Отрицателни страни – някои от градините работят само до обяд, а за една майка на пълен работен ден това е страшно неудобно. Понякога групите са с твърде много деца – около 25.

 

Внимавайте за следното:

– симпатични ли са жените от персонала и допадат ли ви техните представи за възпитанието:

– цари ли в градината детска атмосфера – топли цветове, зелени площи, място за игра и лудуване, уютна атмосфера;

– какво е съотношението деца-възпитателка – идеалното съотношение е когато 2-3 жени отговарят за максимум 20 деца;

– още преди първия ден уведомете възпитателките за всякакви подробности относно особеностите на детето – страхове, болести, пристъпи на заинатяване, развод и т.н. повечето детски градини държат на това детето да не ползва вече памперси.

Автор

Подобни статии

Любопитно

Да изберем подарък за сватба

Трябва да измислите подарък за сватба? Ще се опитаме да ви помогнем с тежката задача. Има приказка, че трите най – важни събития в живота на човек са раждането, сватбата

За децата

На вниманието на всички родители!

  На вниманието на всички родители! Скъпи родители, представяме ви 5-те най – често срещани групи от признаци, които сигнализират, че се случва нещо нередно с детето ви Съвременния свят

За майките

Развитие на бременността по седмици

Тестът ви за бременност е положителен и искате да разберете как ще се развива бебето по време на бременността по седмици? Нека да видим! Бременността при жената (в нормалния случай) продължава 280 дни или

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.