Да оставите ли детето си на ясла или детска градина

Да оставите ли детето си на ясла или детска градина

 

Детето или работата? За много жени отговорът на този въпрос е по-скоро „и двете”. По любов и по убеждение те са майки, но пък финансовата ситуация в момента не позволява или пък самите те не искат да се отказват и от работата си, поради любовта към професията. Отдавана доказано е, че подрастващите се развиват по-добре, когато имат социални контакти с други деца, вместо да са постоянно до полата на майка си. Но къде за децата е наистина добре и с какви варианти разполагате? Нека видим:

 

Детска ясла

Детските ясли са местата, където биват отглеждани най-малките деца на възраст до 3 години. Закуската, обядът и следобедния сън са задължителни, групите вече са сравнително малки, възпитателките образовани, грижата индивидуална. Децата имат възможност по всяко време да вземат участие в предлаганите им занимания и игри.

Положителни страни – храна, играчки, смяна на пелени, почистване на помещенията, грижа за детето, всичко се поема от служителите. Родителите нямат допълнително натоварване.

Отрицателни страни – независимо дали при храненето или при възпитанието, правото на родителя да се намесва е силно ограничено.

Разходи – в зависимост от избора на детски ясли (държавни или частни) таксите варират от 40 лв. до 500 лв.

 

Внимавайте за следното:

– на една възпитателка не бива да се падат повече от 6 деца;

– при всички случаи яслата трябва да предлага време за адаптиране на детето;

– има ли в близост до яслата градина или парк;

– има ли в помещението достатъчно уютни ъгълчета;

Детска градина

Детска градина

За съжаление положението с детските градини никак не е добро – всяка година близо 600 000 деца остават извън тези заведения поради липса на места. Най-големи са затрудненията в големите градове. Въпреки това детските градини са незаменими със своите функции – никъде другаде децата не могат толкова добре да се научат да общуват и да се интегрират в човешката общност.

Положителни страни – освен общуването с други деца, детските градини предлагат и разнообразна програма: игри, рисуване, игра на театър, ръчен труд, занимания с определени теми, като напр. „заобикалящия ни свят”, както и развитие на речта и подготовка за училище.

Отрицателни страни – някои от градините работят само до обяд, а за една майка на пълен работен ден това е страшно неудобно. Понякога групите са с твърде много деца – около 25.

 

Внимавайте за следното:

– симпатични ли са жените от персонала и допадат ли ви техните представи за възпитанието:

– цари ли в градината детска атмосфера – топли цветове, зелени площи, място за игра и лудуване, уютна атмосфера;

– какво е съотношението деца-възпитателка – идеалното съотношение е когато 2-3 жени отговарят за максимум 20 деца;

– още преди първия ден уведомете възпитателките за всякакви подробности относно особеностите на детето – страхове, болести, пристъпи на заинатяване, развод и т.н. повечето детски градини държат на това детето да не ползва вече памперси.

Автор

Подобни статии

За майките

Как да го накараме да помага с децата

  Как да го накараме да помага повече с децата Много майки се нагърбват с всички грижи около децата, тъй като вярват, че това е тяхна работа. Мъжете от друга

За децата

4 неща, които никога не трябва да казвате на децата си

  4 неща, които никога не трябва да казвате на децата си Има страшно много очевидно ужасни, грешни и увреждащи детската психика неща, които могат да бъдат казани на едно

За тийнейджърите

Идеални майки не съществуват или какво да правим с чувството за вина

Трябва ли майката да се „разтвори” изцяло в ежедневието на детето си? Запомнете, че вие не трябва да сте супер майка. Единственото, което е необходимо правите е да обгрижвате детето

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.