Какво да очакваме в периода на възстановяване след естествено раждане?

Какво да очакваме в периода на възстановяване след естествено раждане?


През периода на бременността женското тяло претърпява значителни промени. Някои от тях изчезват след раждането, но други е възможно да оставят следи. Част от органите са били изместени от нарастващия плод и не се намират на обичайното си място, други, като например матката, са се уголемили.

естествено раждане

 Буквално часове след раждането, в женския организъм започва възстановителен процес, който обикновено трае около 7 седмици. И все пак всичко е строго индивидуално, възможно е да продължи, както по – малко, така и повече. Именно този период на обратно развитие, наричан пуерпериум, ще разгледаме в следващите редове.

По време на пуерпериума в женското тяло се наблюдава значителен физически и психически дискомфорт. Вижте в какво се изразяват физическите промени настъпващи след раждането.

Кървене – в периода след раждането, матката започва да изхвърля така наречените лохии. Те се състоят от кръв (понякога примесена със съсиреци) и остатъчна тъкан. В първите дни изтичането на лохии е по – обилно, като с течение на времето намалява. Кървенето продължава от няколко дена до няколко седмици. Доста често 12 – 13 дена след раждането количеството на лохиите отново се увеличава. Нещо, за което трябва да сте внимателни и да следите, това е появата на по – едри съсиреци, промяна на миризмата на лохиите (към по – неприятна), внезапно обилно ярко червено кръвотечение, висока температура или каквото и да е друго, което ви изглежда ненормално и притеснително. Не се колебайте да потърсете лекарска помощ.

Констипация (запек) – доста често след раждане жените изпитват затруднения при изхождането. Обикновено причините са психологични и са свързани със страх от напъни или страх да не се разкъсат шевовете. Възможно е обаче причината за проблема да е чисто физиологична. Нерядко вследствие на тежко протекло естествено раждане, мускулите отговарящи за изхождането се увреждат. Ленивите черва се появяват при всяка пета жена още по време на бременността, дори преди това да не е имала проблем с изхождането. За съжаление обикновено този проблем, не изчезва след раждането (поне не и без правилно проведено лечение). За запек говорим, когато естествено изхождане (без медикаменти) няма повече от 48 часа.

Хемороиди – много жени остават доста неприятно изненадани, когато се сблъскат с този проблем, тъй като преди това не са имали подобни оплаквания. Хемороидите се получават вследствие на натиска, който оказва преминаващото през малкия таз бебе, върху така наречените хемороидални вени. Внезапно изпълнени с огромно количество кръв, те образуват хемороидалните възли. За щастие при проведено бързо и адекватно лечение, хемороидите изчезват напълно или почти напълно.

Следродилни болки – нека започнем от това, че средното тегло на матката е около 50 грама. По време на бременността тя увеличава размера си многократно и достига тегло от 1500 грама. След раждането, матката започва да се контрахира и в период от 6 седмици обикновено си възвръща предишните размери. Неизменно процеса  на обратно свиване на матката е свързан с определен дискомфорт. Болките наподобяват тези при менструация, като по време на кърмене обикновено се засилват. Причината за това е, че именно тогава в тялото на родилката се отделя хормона окситоцин, който спомага за процеса на възстановяване на матката. При жени, които не раждат за първи път е възможно болките са доста по – осезателни, понякога се налага и прием на болкоуспокояващи.

Хиперхидроза (обилно потене) – обикновено през първите няколко дена след раждането, при жените се наблюдава прекомерно потене, по – силно изразено нощем. Това е още един способ на организма за отделяне на излишните течности, натрупани през бременността. Този процес е възможно да продължи от няколко дена до малко повече от месец. При всички случаи обаче, с всеки изминал ден потенето трябва да намалява.

Затруднения при уриниране или изпускане (инконтиненция) на урина – при доста жени уринирането се превръща в особено неприятно изживяване, най – вече първите дни след раждането. Урината предизвиква силно парене, особено, когато по време на родовата дейност са се получили разкъсвания, или се е наложило да се извърши епизиотомия.

Понякога родилката изпитва невъзможност да уринира, поради тежко протекло раждане. В този случай се налага поставяне на катетър, но обикновено този проблем преминава с времето.

Инконтиненция на урина, това е едно доста неприятно последствие, резултат от тежко протекло естествено раждане. В този случай се наблюдава изпускане на определени количества урина при минимално усилие, като кихане, силен смях, клякане, кашляне и др. Възможно е родилката внезапно да усети силен позив за уриниране, но въпреки желанието да се въздържи, след секунди следва неволно изпускане на урината. Причината за това състояние обикновено са силните напъни по време на раждането, които предизвикват разкъсване или преразтягане мускулите на тазовото дъно. Периода, в който може да продължи е между няколко дена и 1-2 месеца, като обикновено отминава без никакво лечение. За съжаление обаче, понякога за справянето с проблема се изисква хирургична намеса. Физическите упражнения за стягане мускулите на тазовото дъно са, както много добра превенция срещу това състояние, така и форма на лечение, когато вече е налице.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Автор

Подобни статии

Любов и секс

Ръка за ръка – мъжете и жените

  Защо да се помирим мъжете и  жените ? Няма да има вече ние, жените, и те, мъжете. Ние, добрите жени, и те, лошите мъже… Мъжете били необходимото зло и

За бебето

Къпане на новородено бебе

Появата на новородено бебе предизвиква огромна радост във всяко едно семейство. Малкият човек се повява и заявавява своето присъствие със силен плач, усмивки и гугукане на онзи странен и смешен бебешки език.

За децата

Трябва ли да казваме истината на децата си

Отговорът е категорично "Да", защото истината помага на децата да растат правилно и да не си въобразяват неща, които са далеч от реалността – твърде разкрасени или обратното,опошлени. В момента, в

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.