Скоро ще празнуваме Великден!

Скоро ще празнуваме Великден!

 

Великден през тази година се пада на 20 април. Този голям християнски празник се свързва с новото начало, с възраждането на човечността. Подготовките за него са свързани с много традиции и типично по български с много вкусни гозби и тестени изделия.

За начало ще разгледаме същността на празника и събитието, с което е свързан, а именно Възкресението на Иисус Христос.

Това става три дни след като той е бил разпнат на кръста и погребан. Празният гроб бил намерен при посещението на жените-мироносици. Възкресяването на Сина Божи било известено и на Мария Магдалена и апостолите, пред които Иисус Христос се явил.

Честването на празника всяка година е на различна дата. Той се изчислява по определена формула, която няма да разглеждаме подробно сега. Преди да се стигне до празнуването на Великден, по-точно 40 дни преди това започват великденските пости. Тях ще засегнем в следваща публикация.

Седмицата преди Великден се нарича „Страстната седмица“. Това е седмицата преди Възкресението на Сина Божи и започва с влизането му в Йерусалим. Краят е с възкръсването му (Великден).

Далеч от църковните обичаи и канони, в домовете на християните, символите за възраждането на Иисус Христос, които са се запазили и до днешно време са великденските яйца и козунаци.

великден

Началото на традицията с боядисването на яйца е спорно, но според някои изследователи, Мария Магдалена подарила червено яйце (символизирайки кръвта на Спасителя) на римския император.

По обичай в България яйцата се боядисват в четвъртъка преди Великден (Велики Четвъртък) или съботата (Велика Събота). Първото яйце задължително се багри в червено. След това се „рисува“ кръст върху челата на децата за здраве.

Месенето на обредни хлябове (козунаци) е традиционно за нашите ширини. Те се правят най-често кръгли и се украсяват с различни плетеници и символи.

Темата за Великден е толкова обширна, че ще се наложи да я продължим в още една част, за да разгледаме всички обичаи като постите, страстната седмица и някои съвети за подготовка на празника.

easter-cross

Рецепта за козунак 

Пожелания за Великден 2015

Автор

Подобни статии

Любопитно

Дали това не е новата Уитни Хюстън?

Ашли Уилиамс (Ashly Williams) е една от участничките в Американския „X Factor“. Останала сираче след убийството на майка й, тя посващава песента на Уитни Хюстън „I will always love you“

Модни тенденции

Какъв лак за нокти да изберем за лято 2013

  Каква друга тенденция може да има през лятото, освен цвят. И то ярък цвят. Всички плодови, неонови, свежи и нестандартни цветове са на върха на вълната това лято. Комбинациите

Любопитно

Ден на труда – 1ви май

  Ден на труда – 1ви май Колкото и странно да е, Денят на труда – 1-ви май официално е почивен. В България честването на празника на работническата класа датира

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.