Скоро ще празнуваме Великден!

Скоро ще празнуваме Великден!

 

Великден през тази година се пада на 20 април. Този голям християнски празник се свързва с новото начало, с възраждането на човечността. Подготовките за него са свързани с много традиции и типично по български с много вкусни гозби и тестени изделия.

За начало ще разгледаме същността на празника и събитието, с което е свързан, а именно Възкресението на Иисус Христос.

Това става три дни след като той е бил разпнат на кръста и погребан. Празният гроб бил намерен при посещението на жените-мироносици. Възкресяването на Сина Божи било известено и на Мария Магдалена и апостолите, пред които Иисус Христос се явил.

Честването на празника всяка година е на различна дата. Той се изчислява по определена формула, която няма да разглеждаме подробно сега. Преди да се стигне до празнуването на Великден, по-точно 40 дни преди това започват великденските пости. Тях ще засегнем в следваща публикация.

Седмицата преди Великден се нарича „Страстната седмица“. Това е седмицата преди Възкресението на Сина Божи и започва с влизането му в Йерусалим. Краят е с възкръсването му (Великден).

Далеч от църковните обичаи и канони, в домовете на християните, символите за възраждането на Иисус Христос, които са се запазили и до днешно време са великденските яйца и козунаци.

великден

Началото на традицията с боядисването на яйца е спорно, но според някои изследователи, Мария Магдалена подарила червено яйце (символизирайки кръвта на Спасителя) на римския император.

По обичай в България яйцата се боядисват в четвъртъка преди Великден (Велики Четвъртък) или съботата (Велика Събота). Първото яйце задължително се багри в червено. След това се „рисува“ кръст върху челата на децата за здраве.

Месенето на обредни хлябове (козунаци) е традиционно за нашите ширини. Те се правят най-често кръгли и се украсяват с различни плетеници и символи.

Темата за Великден е толкова обширна, че ще се наложи да я продължим в още една част, за да разгледаме всички обичаи като постите, страстната седмица и някои съвети за подготовка на празника.

easter-cross

Рецепта за козунак 

Пожелания за Великден 2015

Автор

Подобни статии

Любов и секс

30 луди секс факта за модерната жена

    30 луди секс факта за модерната жена Като всяко модерно момиче и ти трябва да си наясно с модата в… секса. Ето и нашите луди секс факти.  

Свободно време

Кучета vs. Лимони

  Давали ли сте на домашния любимец да пробва лимон? Ако не сте, време е! Реакцията му може да ви учуди и разсмее до сълзи. В клипчето може да видите

Любопитно

Тайните на кафето – кофеин

  Какви са тайните на кофеина и защо се пристрастяваме? Немислимо ли е да се излюпите без чаша кафе?   Ако отговорът е да, в плен сте на зависимостта си

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.