Спортувайте разумно

Спортувайте разумно

 

Иска ви се набързо да свалите излишните килограми и се впускате да горите калории със спорт? А знаете ли на какви рискове се излагате, ако не тренирате благоразумно? 
Най-застрашени са ставите, особено колената. Не става въпрос за неочаквана травма, макар че и това може да се случи, а за хронични проблеми, които са особено неприятни и болезнени. 

Един от тях е пателофеморалният синдром. Той е резултат от често повтарящи се движения или от травми, свързани с физическо натоварване на краката. Симптомите са болка в предната част на коляното, която се изостря при повишена активност или при продължително седене с кръстосани крака. При тренираните спортисти синдромът се среща много по-рядко, отколкото при хора, които спортуват спорадично. 

спортувайте разумно
Ако решите да бягате, след като дълго време сте водили заседнал живот, започвайте винаги със загрявка. Тя ще подготви мускулите ви за по-голямо натоварване. В противен случай има опасност от разкъсване на мускулни влакна. Силната болка е признак за по-сериозна травма. По-безобидното нараняване може да се прояви едва след няколко часа или дори след ден-два. Влакната, естествено, зарастват, но подвижността на наранения мускул може да остане ограничена. В някои случаи мускулната тъкан може да се разтегне. Особено уязвима е задната част на бедрото, затова избягвайте рязкото навеждане. 

StretchYourBooty3_616x437
Важни за джогинга, особено по пясъчна алея, са обувките. Ако не са подходящи, те могат да предизвикат hallux rigidus – болка между палеца и съседния пръст на ходилото. За да бъдат безопасни и полезни, аматьорските тренировки също изискват професионални екипи. 
Уязвими са и сухожилията на краката. Ахилесовото сухожилие (на петата), което е особено важно при ходене, бягане и скачане, може да пострада при джогинг, танци, каране на велосипед. С т.нар. тенисов лакът пък можете да се сдобиете не само на корта. Той е типичен и за хора, които не спортуват, но постоянно натоварват тази част на тялото – цигулари, хирурзи, машинописки, плетачки (на ръка) и др.

foot_hallux_rigidus_intro01
При физическо натоварване в мозъка възникват ендорфини. Тези вещества действат като опиатите – потискат болката и повишават настроението. Чудесно е, че имат подобен ефект, но те могат да предизвкат зависимост в случая от спортните занимания. Понякога пристрастените започват да посещават залата за фитнес всеки ден. Разбира се, няма нищо лошо, стига заниманието да не се превърне във фобия. 
И така: полезно е да се горят калории с физическа активност, но не гонете рекорди, а щадете колената, лактите, мускулите. Помнете, че и бързото ходене може да замести до голяма степен потенето в залата за фитнес. Стига да му отделяте поне по 20 минути на ден.

Автор

Подобни статии

Здраво тяло

Ефикасни природни средства, които ще ви помогнат при слънчево изгаряне

  Най-горещият сезон вече постави своето начало и всички с нетърпение се приготвяме за плажа. Освен бански, очила и хавлия, ни трябва нещо, с което се защитим  от слънчево изгаряне.

Здраво тяло

Съвети как да откажете цигарите

  Пушенето е изключително труден за отказване навик. То дава високо самочувствие на тези, които го ползват и се предполага, че облекчава стреса. Фактът, че вредите от тютюнопушенето не са

Здрава и красива

Митове за красотата, които трябва да знаеш!

  Митове за красотата, които трябва да знаеш! От малки ни учат, че перфектният безупречен вид е билет за щастлив пълноценен живот. Безброй реклами, филми, сериали, списания, книги и доброжелатели

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.