Разведени родители – моето дете, твоето дете, нашето дете

Разведени родители – моето дете, твоето дете, нашето дете

Децата на разведени родители, заварените и доведените деца – в днешно време не е задължително детето да е сирак в буквалния смисъл на думата, за да не расте защитено в „гнездото” на едно единствено постоянно семейство. Процента на разводите стремително се покачва. По последни данни всеки трети брак се разпада. В големите градове дори всеки втори. Въпреки това по-голяма част от жените (както и мъжете) след време опитват да създадат семейство с нов партньор. Днес вече всяко трето дете на възраст под 15 години расте в така нареченото „доведено семейство”.

Германската работна асоциация по въпросите на семейството и младежта предвижда, че в бъдеще 40% от родените днес деца няма да растат в семействата, в които са били родени.

Доста често новите съпрузите си раждат и общо дете и/или довеждат децата от предишните си бракове и се получава нещо като „семейство на кръпки”. В обществото, като че ли има насадено мнение и изграден лош облик на доведените семейства (с особен негативизъм е зареден образа на мащехата). Поглеждайки дори към приказките – „Хензел и Гретел”, „Пепеляшка” и т.н. – ще забележим подобна тенденция.

Според различни проучвания обаче, това негативно отношение е по-скоро неоснователно. И все пак, онова което в сериала „Стъпка по стъпка” се урежда лесно, като по мед и масло, в действителността изисква малко повече време и усилия. Проучванията сочат, че най-малко 4 години са необходими на всички членове на едно новосъздадено семейство да свикнат с новите обстоятелства и да се нагодят един към друг.

Погрешно големите очаквания на голяма част от жените предизвикват излишни проблеми твърдят психолозите. Колкото по-бързо се отърсите от мисълта и представата, че новият ви мъж трябва да обича детето ви точно толкова, колкото вие самата, а детето ви трябва да е във възторг от новия си баща, толкова по-добре за вас. Това е процес, който изисква време – ново семейство не се създава за един ден. Обичта расте, когато има достатъчно време да се развие. До голяма степен нещата зависят от това на каква възраст е детето, когато майка му и баща му създават новото си семейство. Колкото по-малко е детето толкова по-лесно ще приеме новия родител и обратно – колкото по-голямо е толкова по-труден и бавен ще е процеса на адаптация.

Ето и някои от съветите на психолозите относно това как да постигнете желаната хармония:

1. Показвайте на детето (доведеното) постоянно интереса си. Предлагайте му да играете или да му помагате в домашните работи, но без да настоявате излишно. Сближаването иска време, не забравяйте това.
2. За доведените и заварените деца трябва да има еднакви правила и да имат еднакви права. Всяка неравнопоставеност ще доведе до наранени чувства и конфликти. За тази цел най-добре е двамата нови съпрузи да седнат и да уеднаквят критериите и представите си за възпитание.
3. Времето за лягане, джобните пари, гледането на телевизия или редът в детската стая – двамата съпрузи трябва да се споразумеят за правилата, които ще важат за всяко дете, отчасти включвайки и децата в процеса на вземане на решения.
4. Напълно нормално е разбира се според възрастта на децата да има известни различия в правилата, които важат за тях.
5. Ако едно дете бива постоянно предпочитано, тогава е много по-вероятно отколкото при нормални братя и сестри, да се стигне до завист, омраза, конфликти – отношенията в подобни семейства са крехки, така че бъдете изключителни внимателни да не показвате пристрастия.

Автор

Подобни статии

За майките

Да спим или да не спим заедно с половинката

Ако дилемата дали да делите общо легло с половинката ви е седяла някога на дневен ред, ето набързо списък с положителните и отрицателни страни на общия сън. Не забравяйте, че

За майките

Как да се преборим с гневните изблици на децата

  Гневните изблици на децата имат различни причини и всяко дете се успокоява по различен начин. Децата избухват по различни причини. По-големите деца използват гневните изблици като форма на изнудване

За майките

Как да изберете детски дрехи за учебната година

  С началото на учебната година идва грижата по закупуване на много нови неща за децата – дрехи, раница, тетрадки, учебници. Ако имате достатъчно време и не се налага да

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.