Разведени родители – моето дете, твоето дете, нашето дете

Разведени родители – моето дете, твоето дете, нашето дете

Децата на разведени родители, заварените и доведените деца – в днешно време не е задължително детето да е сирак в буквалния смисъл на думата, за да не расте защитено в „гнездото” на едно единствено постоянно семейство. Процента на разводите стремително се покачва. По последни данни всеки трети брак се разпада. В големите градове дори всеки втори. Въпреки това по-голяма част от жените (както и мъжете) след време опитват да създадат семейство с нов партньор. Днес вече всяко трето дете на възраст под 15 години расте в така нареченото „доведено семейство”.

Германската работна асоциация по въпросите на семейството и младежта предвижда, че в бъдеще 40% от родените днес деца няма да растат в семействата, в които са били родени.

Доста често новите съпрузите си раждат и общо дете и/или довеждат децата от предишните си бракове и се получава нещо като „семейство на кръпки”. В обществото, като че ли има насадено мнение и изграден лош облик на доведените семейства (с особен негативизъм е зареден образа на мащехата). Поглеждайки дори към приказките – „Хензел и Гретел”, „Пепеляшка” и т.н. – ще забележим подобна тенденция.

Според различни проучвания обаче, това негативно отношение е по-скоро неоснователно. И все пак, онова което в сериала „Стъпка по стъпка” се урежда лесно, като по мед и масло, в действителността изисква малко повече време и усилия. Проучванията сочат, че най-малко 4 години са необходими на всички членове на едно новосъздадено семейство да свикнат с новите обстоятелства и да се нагодят един към друг.

Погрешно големите очаквания на голяма част от жените предизвикват излишни проблеми твърдят психолозите. Колкото по-бързо се отърсите от мисълта и представата, че новият ви мъж трябва да обича детето ви точно толкова, колкото вие самата, а детето ви трябва да е във възторг от новия си баща, толкова по-добре за вас. Това е процес, който изисква време – ново семейство не се създава за един ден. Обичта расте, когато има достатъчно време да се развие. До голяма степен нещата зависят от това на каква възраст е детето, когато майка му и баща му създават новото си семейство. Колкото по-малко е детето толкова по-лесно ще приеме новия родител и обратно – колкото по-голямо е толкова по-труден и бавен ще е процеса на адаптация.

Ето и някои от съветите на психолозите относно това как да постигнете желаната хармония:

1. Показвайте на детето (доведеното) постоянно интереса си. Предлагайте му да играете или да му помагате в домашните работи, но без да настоявате излишно. Сближаването иска време, не забравяйте това.
2. За доведените и заварените деца трябва да има еднакви правила и да имат еднакви права. Всяка неравнопоставеност ще доведе до наранени чувства и конфликти. За тази цел най-добре е двамата нови съпрузи да седнат и да уеднаквят критериите и представите си за възпитание.
3. Времето за лягане, джобните пари, гледането на телевизия или редът в детската стая – двамата съпрузи трябва да се споразумеят за правилата, които ще важат за всяко дете, отчасти включвайки и децата в процеса на вземане на решения.
4. Напълно нормално е разбира се според възрастта на децата да има известни различия в правилата, които важат за тях.
5. Ако едно дете бива постоянно предпочитано, тогава е много по-вероятно отколкото при нормални братя и сестри, да се стигне до завист, омраза, конфликти – отношенията в подобни семейства са крехки, така че бъдете изключителни внимателни да не показвате пристрастия.

Автор

Подобни статии

За майките

Как да помогнем на дъщеря си да не се омъжи за агресор?

  Как да помогнем на дъщеря си да не се омъжи за агресор? В последно време всички ние ставаме неволни свидетели на това как агресията, грубостта и насилието се засилват.

За бременността

Бременна ли съм? Ранни признаци за откриване на бременност

  Вижте кои са ранните признаци за откриване на бременността Бременна ли съм? Въпрос, чиито отговор променя съдби, променя животи… Въпрос, чието задаване провокира на първо място разбира се календара.

За майките

Как да го накараме да помага с децата

  Как да го накараме да помага повече с децата Много майки се нагърбват с всички грижи около децата, тъй като вярват, че това е тяхна работа. Мъжете от друга

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.