Първите думички на вашето бебче

Първите думички на вашето бебче

 

Очаквате с нетърпение първите думички на вашето бебче?

Няма нищо по-скъпо за една жена от възможността да роди, да бъде майка ида отгледа своето малко съкровище. Да дариш живот, да си има свое собствено дете е най-хубавото нещо на този свят.

Естествено грижите, които трябва да се полагат за малкото бебче са огромни и подготовката да станеш майка никак не е лека. Чувството обаче да държиш новороденото в ръцете си е незаменимо.

Още по-хубаво е, когато след време чуете неговата първа думичка „мама”.

Обикновено това се случва между 8-9 месец, но времевата рамка варира различно. Възможно е първата думичка да бъде изречена на 5 месеца или детето да не е говорило никога до своя първи рожден ден, при всеки е различно. Колкото и да ви се иска да чуете гласчето му, имайте търпение и това ще стане.

първите думички на вашето бебче

Още в началото на живота си, около 3 месец, бебчето ви започва да ви гледа загадъчно докато му говорите и се маймуните, то като че ли започва да се заслушва във всеки един звук. Естествено обаче, то все още не може да издава звуци. Около края на третия месец бебчето вече започва с гугукане и издаване на странни звуци, които само то си разбира.

След като порасне още малко, около 5 и 6 месец, вашето мъниче вече може да изговаря цял набор от звуци, от устата му може да се чуе ’”ба-ба’’, „га-га” или „та-та’’. В края на шестия и началото на седмия месец, бебчето вече започва да разпознава името си и като че ли ви отговаря с различни срички. Бъдете сигурни, че нещата, които чувате от детето си нямат никакъв смисъл и то просто си ги издава ей така. Факт е, обаче, че то определено започва да пораства и малко по малко да разбира света около него.

И ето, че с настъпването на 9 месец, най-късно до 12, бебчето вече проговаря. То казва първите си думички, в повечето случаи „мама” или „тати”.

Не се притеснявайте, ако не чуете първите му слова през този период, при всяко дете това се случва по различно време. Причините за подобно забавяне могат да бъдат най-различни и голяма част са напълно безобидни. Възможно е, ако не сме говорили често на детето си, това да окаже влияние върху първите му думички. Също така, съществуват и чисто физиологични особености, които могат да забавят проговарянето, така че не се притеснявайте. За да бъдете по-спокойни може да поседите вашия лекар и да се консултирате с него.

Ще видите, че много скоро ще чуете и дългоочакваните „мама” и „тати”от устата на вашето мъниче.

Но замисляли ли сте се защо точно това са първите изречени от него думи, дали защото често ги е чувало или има друга причина?

baby-94a

Според едно канадско проучване, в което взели участие 22 новородени, на два или три дни възраст след раждането им, учени следили как бебетата реагират на 2 групи по две думи, като в първата има повтаряне на звуци, а в другата не. При всички обаче има редуване на гласна със съгласна, тъй като това е най-лесният начин да се образуват думи, особено от малките бебета.

Анализът също така показал, че думичките „мама” и „тати”, които са първите изричани от детето не са израз на привързаност към родителите, а по скоро са един вид звукоподражателни и произходът им идва от първите срички, които са най-лесни за изговаряне от бебчето. Естествено, влияние оказва и това, че през периода си на развитие, детето често е чувало точно тези две думи.

Затова е специалистите съветват младите родители, да говорят на мъничето си често и много. „Повтаряйте думи. Колкото повече му говорите, толкова повече думички ще научи то. И не забравяйте, започнете с простички думи. Така гарантирано е, че мъничето ви скоро ще ви надприказва за ваша гордост.” – добавят още учените.

Един допълнителен съвет от нас: Четете му по-често приказки за лека нощ или му разказвайте интересни истории. Няма значение, че мъничето все още не ги разбира, това ще повлияе много на по-нататъшното му развитие. Овен това вашият глас ще подейства успокояващо и приятно на детето и то ще спи спокойно.

Може също така да му пеете от време на време. Детски песнички, както и различните игри, стимулират бебето да проговори. Ако повтаряте едни и същи думи, то със сигурност ще ги запомни. Не се притеснявайте, ако пеете фалшиво – вашето бебче няма как да разбере това.

Автор

Подобни статии

За децата

Как да възпитаваме нашите деца и да избегнем конкуренцията между тях

Много от Вас сигурно не искат да имат само едно дете, което да дарят със своята безгранична любов, а поне две слънчица, които да греят в дома им. Но със

За майките

Бебешка фотосесия

Бебешка фотосесия Хрумнало ви е да направите по – професионалната фотосесия на новороденото ви бебе, но не знаете дали и кога е подходящо да я направите. Фотосесиите за новородени бебета

За бебето

Къпане на новородено бебе

Появата на новородено бебе предизвиква огромна радост във всяко едно семейство. Малкият човек се повява и заявавява своето присъствие със силен плач, усмивки и гугукане на онзи странен и смешен бебешки език.

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.