Най-големите врагове на кожата

Най-големите врагове на кожата

 

За да можем максимално добре да се грижим за нашата кожа е необходимо да знаем, кои са нейните неприятели и как да се предпазваме от тях (до колкото е възможно). Разбира се неблагоприятно влияние оказват най – различни фактори, невъзможно е да изредим всички само в една статия, но нека ви запознаем с основните.

Студ и сух въздух – в съвремието прекарваме все по – голяма част от ежедневието си в помещения със сух въздух, особено през зимата, когато се налага да се отопляваме с различни електрически уреди. Неизменно сухия въздух около нас оказва влияние и върху нашата кожа, като я прави дехидратирана. От своя страна студа, вятъра и слънцето през зимата, също оказват неблагоприятно влияние. Те са врагове на кожата ви при определени условия. Резултата е суха, зачервена и лющеща се кожа. Това, което можем да направим е да поставим в помещенията растения или някакви механични овлажнители. Друга възможност е да поставим съд с вода, върху отоплителния уред (ако това е възможно), която да се изпарява и да овлажнява въздуха. Редовното използване на качествени предпазни и овлажняващи кремове, лосиони и т.н. също е препоръчително.

Piel-hermosa-en-invierno1

Слънцето – всеизвестен факт е, че прекомерното излагане на слънчеви лъчи оказва вредно влияние върху кожата, особено през летния сезон. Риска от появата на „старчески петна”, различни кожни дефекти, а дори и кожни болести (напр. рак на кожата) е съвсем реален. Най – уязвими са хората с професии изискващи дълъг престой на слънце, както и бременните жени. Онези части от тялото, които няма как да закрием през лятото (лице, ръце, врат) са най – застрашени. Хубаво е ако условията позволяват да носим шапка с широка периферия, за да предпазим кожата на лицето. Освен това в часовете между 12:00 и 14:00 слънцето е най – силно, именно тогава по възможност трябва да го отбягваме. В началото на летния сезон, е препоръчително да се излагаме максимално кратко на слънце, като постепенно увеличаваме времето на престоя с всеки следващ ден.

Vitaminas-Para-la-Piel

Разбира се слънцезащитните кремове са много важна част от защитата на кожата през лятото. Всичко, което трябва да направим е да изберем подходящ за нашата кожа крем и да го нанасяме няколко пъти дневно.

Естествено различните типове кожа се влияят до различна степен от слънчевите лъчи. Хората със светла кожа са най – податливи на слънчеви изгаряния и обратно – по – тъмните и матови хора хващат най – лесно загар (той е естествения защитен механизъм на кожата) и се нуждаят от минимална защита.

Цигари и алкохол – цигарите и алкохола допринасят в голяма степен за повехналия и застаряващ вид на кожата. Повече от 10 цигари на ден със сигурност ще окажат неблагоприятно влияние. Възможно е да се появят малки бръчки около очите, носа и устата. Кожата ще е видимо суха, дехидратирана, набраздена, изгубила своята еластичност, с променен цвят и като цяло преждевременно състарена. За съжаление непушачите, които често стоят в задимени помещения също се излагат на вредното въздействие на цигарите и е твърде вероятно при тях кожата да е с подобен вид. Алкохола, освен че значително дехидратира кожата, може да доведе и до кожни заболявания.   

picture-dui-attorney-dui-lawyer-defending-women-alcohol2

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Митове за красотата, които трябва да знаеш!

  Митове за красотата, които трябва да знаеш! От малки ни учат, че перфектният безупречен вид е билет за щастлив пълноценен живот. Безброй реклами, филми, сериали, списания, книги и доброжелатели

Здрава и красива

Кажете „Сбогом” на пролетната депресия завинаги

Истински парадокс е, че въпреки топлото и слънчево време през пролетта, това е времето, когато много от нас потъват в пролетната депресия. Чуват се птичките, дръвчетата отново се съживяват, но

Здраво тяло

Вегетарианство? Ето защо си струва!

  Вегетарианство? Ето защо си струва! Представяме ви причините заради, които си заслужава да преминете към вегетарианския режим на хранене Редица проучвания са насочени именно в посока изследване ползите и

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.