Да преборим инфекцията с лайката

Да преборим инфекцията с лайката

 

Няма възпаление, което тя да не може да пребори, няма болка, срещу която да не се изправи – афти, сливици, колит, рани, циреи, гастрит.
Красотата също иска да е приятелка на скромното цвете, то прави лицето чисто, а косите руси.

Сигурно се досещате, че ще говорим за лайката, или иначе казано лайкучката. Но не онази с едрите бели цветове, която прилича на маргаритка. А за по-дребничката, на която главичките са като олисяло жълто теме с нежни бели листенца околовръст. Именно тя е лечебната.

222222222

Тази билка покрива с бяло-жълт килим сухите поляни,  расте покрай пътищата и оградите. Това е лайката, която като деца беряхме със специални "комбайни", а после предавахме в билковите магазини, за да замине към аптеките и да помага на хората, когато се разболеят.

Истината е, че тя лекува много болести и с нежния си аромат и с лечебните си съставки. Още в древния Египет лайката е била на особена почит заради всестранните си лечебни свойства. Хипократ я сравнявал със слънцето и използвал цветчетата и за лекуване на малария. През 17 век започнали да отглеждат лайката в манастири и градини. Интересното е, че нейното масло се използва в Египет от древността чак до Втората световна война като антисептик.

Да я берем, когато е най-лечебна Лайката се събира от май до края на юни в сухо и слънчево време. Откъсват се цветните кошнички, когато белите цветни листенца още не са започнали да оклюмват  и са хоризонтално разположени. Тогава цветчетата съдържат най-голямо количество биологично активни вещества. Ако пропуснем да наберем лайката в този момент, после цветчетата може да се оронят и да се намали съдържанието на етеричното масло. Берат се само цветните кошнички, като дължината на дръжчиците не трябва да бъде повече от 3 сантиметра.

image001

При какви заболявания се прилага Лайката

Тя има успокояващо, меко, противогърчово, укрепващо, противовъзпалително и дезинфекциращо действие. Затова се прилага в комплексното лечение на бронхиална астма, равматизъм, екземи, гастрит, колит и инфекциозни заболявания.  В народната медицина се ползва при главоболие, безсъние, жълтеница, при възпаление на пикочния мехур и бъбреците, подагра, газове, равматизъм, хистерия, епилепсия, хемороиди, трудно уриниране и поява на кръв в урината, задух, гъбички в устата, жълтеница, проблемна менструация.

Всички знаем още от детството, че най-добре е, когато ни боли гърло, да си направим гаргара с лайка. Добър  ефект има и при безсъние и потене на краката. Доказано е положителното въздействие на етеричното масло от лайка върху централната нервна система.

Лайка за разплакани очи 
Лайката е добра за всеки тип кожа на лицето, но особено за тази, която е склонна към възпаления. Настойка от лайка се прилага вечер за почистване на кожата. А за тонизиране и освежаване на лицето и шията може да се използват ледчета, приготвени от съдържащата настойка. При суха кожа вместо измиване с вода може да използваме тоалетна вода от 70мл. настойка от лайка, 50мл. водка и 5г. глицерин. Съхранява се в плътно затворено флаконче в хладилника. А ако от нещо сте се разстроили и сте плакали, очите ви са възпалени и зачервени, лайката веднага ще ви помогне. Натопете памучното тампонче в топличка настойка и веднага го
 наложете върху затворените очи. След 1-2 минути повторете процедурата – така 3-4 пъти. Е, вече сме красиви и добре. Да живее лайката!

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Мисия секси дупе

  Всяка жена иска да има секси дупе, след което мъжете жадно да точат лиги. Тази мисия не е непостижима, но за целта трябва да положите малко усилия, за да

Здрава и красива

Лесно и бързо! Сутрешен грим само за 5 минути

  Как да си направим сутрешен грим само за 5 минути? Ежедневието ни е така натоварено, че сутрин почти не ни остава време за разкрасяване. Полагаме неимоверни усилия да се

Вкусно и бързо

Освежете се с едно мохито

Дори и мъжете обичат мохито! Навън започна да се затопля и се размечтахме за топло време. С хубавото време ожадняваме за свежи коктейли. Какво по-хубаво от един свеж коктейл мохито? Ето

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.