Когато детето се страхува…

Когато детето се страхува…

 

Когато детето се страхува…

Паника и страх – явление познато на възрастните, което за съжаление не щади и децата. Въпреки че по принцип всяко дете минава през някакви страхове и това се смята за нормално, при някои деца се стига до силна негативна емоция. Сред най – често срещаните проявления са безпричинно очакване на болка и дискомфорт, както и нереално усещане за заплаха. Психиатрите все повече обръщат внимание на този проблем и призовават да се вземат навременни мерки, за да се избегнат бъдещи усложнения – както медицински, така и социални.

За съжаление това смущение много трудно се открива, както от родители, така и от лекари, особено, когато детето е вече в юношеска възраст. От една страна младия човек дори да изпитва подобни чувства ще поиска да ги прикрие и няма да признае за тях от страх да не бъде сметнат за луд. От друга страна, когато на лице са множество симптоми, лекарите се объркват и не дават точна диагноза. Обикновено специалистите започват да търсят на първо време кардиологичен, неврологичен, дихателен или храносмилателен проблем и увеличават броя на консултациите и прегледите, но техните усилия остават без резултат.

детето се страхува

В зависимост от възрастта страховете са различни – страх от изоставяне, страх от хора със нетипични лица, страх от вода, страх от гръмотевици, страх от отхвърляне, страх от непознатото, страх от социални контакти, страх от изяви пред публика, страх от неуспех и така нататък. Обикновено децата до 3 годишна възраст изпитват по – малко страхове поради факта, че все още не са способни да предвидят опасностите и последствията.

Щом веднъж диагнозата е поставена, резултатите от лечението са отлични. Използват се едни и същи лекарства при деца и юноши – обикновено антидепресантите, когато се дозирани прецизно, дават страхотни резултати. След като паническата криза е овладяна по медикаментозен път, остава споменът от страха. Ето защо е необходимо и прилагане на психотерапия като допълващо лечение. Това, което трябва да се постигне е едно истинско премахване на условията пораждащи страх.

Например има деца, които по някаква причина се страхуват от външния свят и категорично отказват да излизат от вкъщи. Това което трябва да се направи в подобен случай е постепенно детето да се учи да отива до вратата, след което да преминава един малко по – голям маршрут и така докато привикне да изминава разстоянието до училище – първоначално придружено от родител, а след това и само. Необходими са много търпение, любов и постоянство.

scary-kid-hello-giggles-santina-muha-300x216

Има и случаи на погрешни втълпявания (детето се има за различно от другите поради различни причини – болест, комплекси и т.н.), които предизвикват страхове най – вече при юношите. Тук терапевта трябва да покаже в продължение на няколко сеанса, че подобни твърдения са несъстоятелни. Смята се, че 15-20 сеанса са достатъчни.

 

Ролята на родителите също не бива да се подценява. Когато родителя е спокоен и уверен, когато показва с действия, как трябва да се действа решително и непоколебимо да се върви напред, когато е един добър пример за децата си, тогава и самите те ще гледат на света по – спокойно и ще се чувстват по – уверени, с по – малко страхове.

Автор

Подобни статии

За мен

Срок на годност в голямата любов

  „Срок на годност” в любовта… Има ли срок на годност голямата любов? Известния писател Ф. Бегбеде дори е написал книга с името "Любовта трае три години". Но така ли е наистина.

За майките

Здравословно хранене и бременност

  Да се храните здравословно означава да мислите за вашето бъдещо бебе. Това е изключително важно и отговорно и преди и по време на бременността, както и в периода докато

За майките

Как се отразява бременността върху женската красота (част 1 – кожата ни)

   Коя жена е красива? Твърде относително понятие е женската красота… всеки отделен индивид (независимо мъж или жена) има различни разбирания и асоциации за „красиво”, така че доста трудно е

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.