Как да си отгледаме Коледна звезда

Как да си отгледаме Коледна звезда

 

Няма нищо по-хубаво от празничния дух и веселото настроение, което е обзело всички през последния месец на годината – декември. Освен блестящата украса, коледната елха и подаръците под нея, традиция повелява в дома да се появи и красивото растение пуансетия, известно още като Коледна звезда. Кръстено е така, защото формата му прилича на звездичка, червено е, а самият цвят разцъфва във върховата си форма около Коледа.

Някои предпочитат да си купуват прекрасното празнично цвете всяка година, тъй като то изисква специални грижи, които не са известни на тези, които не са свикнали да отглеждат растения. Това обаче не е никак трудно и може да се окаже доста приятно занимание. Нужно е да знаете само няколко основни неща за красивото коледно цвете:

Къде да отглеждате Коледна звезда?

Тъй като това е доста претенциозно растение, е добре да го поставите на светло място, където да е предпазено от течение, сух въздух и висока температура, за да не окапят листата му. Гледайте  да няма пряк контакт със слънчевата светлина, но в никакъв случай да не е на тъмно. Коледната звезда се нуждае от около шест часа светлина на ден, за да живее по-дълго. Отглеждайте цветето на стайна температура около 18-20 градуса и не позволявайте градусите да паднат под 12-13, защото листата му ще пожълтеят и окапят.

Бъдете много внимателни с Коледната звезда, грижете се за нея като за член от семейството и направете  така, че да се чувства добре.

8330644-poinsettia-the-christmas-star-flower-isolated-on-white

Как да поливате своето цвете?

Водата, с която ще поливате вашата звезда  трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загинат корените. Не е нужно да я поливате постоянно, а само когато видите, че пръстта в саксията е суха. Сипвайте по малко вода и пробийте достатъчно дупки на дъното на съда, в който цветето е засадено, за да може течността да се оттича бързо.

Животът на вашата Коледната звезда може да продължи дълго време след Коледа стига да положите малко повече усилия. Веднъж в месеца слагате в саксията на цветето тор за домашни растения, но в никакъв случай не правете това, докато цветето цъфти.

Така ще се радвате на красивата звездичка дори и след празниците.

Как да накарате вашата Коледната звезда да цъфне?

Най-важното и най-сложното нещо, което ще донесе радост за всички в дома ви е да накарате празничното цвете да цъфне. Може да се справите с това предизвикателство, дори и ако Коледната звезда вече е прецъфтяла веднъж, нужно е само да я държите на тъмно по 14 часа на нощ. Ако започнете с тези грижи още около 2 месеца преди настъпване на празниците (около началото на октомври) то ще можете да видите как красивите цветове започват да се показват няколко дни преди Коледа.

Какво да правите , когато цъфтежа приключи?

коледна звезда

Красивите червени цветове на Коледната звезда няма да ви радват вечно и лед цъфтежа, който може да продължи окол 5 месеца, те ще опадат. Това, което трябва да направите е да пострижете клончетата на растението като го оставите  на сухо и прохладно място за около два месеца. През този период трябва да бъдете много внимателни с грижите към цветето и да го поливате много рядко, когато забележите, че листата повяхват. След като мине този период, трябва да пресадите Коледната звезда в друг съд/саксия и да я поставите на светло и по-топло място. Отново поливате от време на време, по малко.

Скоро след като се появят първите листа и пъпки младите листа и поливането става редовно. След около три седмици се прави и първото подхранване, а следващите са по 2-3 месечно през цялото лято. И така до есента, когато започвате подготовката за коледното цъфтене.

Ако спазвате тези няколко стъпки и се грижите с любов към своята звездичка, тя ще ви дари с красиви червени цветове навръх Коледа, които ще изпълнят дома ви с празнично настроение.

Автор

Подобни статии

Почивка и туризъм

На море в… Созопол

  По южния бряг на Българското Черноморие е разположен един от най-живописните и красиви курортни градове, Созопол. По последни данни с население от 4317 души, той се намира в област

Свободно време

Уникалният свят на икебаната част 2

  към част 1 Рикка – смята се, че стила рикка е създаден през 15-ти век, както и че това е стил, от който в последствие еволюират стиловете морибана и

Хоби

10 начина да спечелиш пари от хобито си

  10 начина да спечелиш пари от хобито си Научи се как да превърнеш страстта си в пари. Твоите интереси са също толкова уникални, колкото си и ти, поради което

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.