Как да отслабна?

Как да отслабна?

 

Как да отслабна? Това е нещо, което човек се е питал поне веднъж в живота си. У нас традиционните празници обикновено са съпроводени с отрупани софри от все вкусни гозби. Хапване на корем, веселба и накрая… кантара ни изненадва неприятно. Точно от него едва ли сме го очаквали, но той не прощава на никогоJ

Особено чувствителни на тази тема са дамите и ако се чудите защо човечеството е вперило поглед в големите гърди на жените и мускулите на мъжете, ще ви го кажем.

Еволюирали сме… донякъде! Тънката талия, широкият ханш и големите гърди са (били) признаци, че жената е способна да износи здраво поколение. При мъжете пък става въпрос за хубави гени и възможност да изхранва семейството (преди).

Е, нещата са променили в известна степен и култът към закръгленото тяло е забравено. Сега на прицел е нормалното тегло и релефното тяло.

Ще обърнем внимание на самия процес на отслабване и необходимите условия за това той да се случи.

Първо, отслабваме, когато променим начинът си на хранене. Тук има два варианта – да намалим порциите и да се храним с ястията, с които досега или да променим продуктите, с които готвим. Комбинацията от двете промени обикновено не носи успех, тъй като стресът идва в повече на организма и диетата се проваля.

Все пак, ако досега сте си хапвали пържолки, а изведнъж започнете да ядете само вегетариански продукти и то в малки количества, едва ли ще издържите дълго. А отслабването е именно това – продължителен процес.

Второ, нужно е да си дадем време. Бързите диети съвсем не са мит, но не е легенда и вредата, която нанасят на организма (в някои случаи и на психиката). Тялото се изтощава и започва процес на „изяждане“ на собствените тъкани, ние отслабваме, но крайният резултат са по-малък размер дрехи и все още висящо коремче над колана на дънките. Причината е, че при екстремни диети се намалява значително мускулната маса, а мастната тъкан се запазва за енергия в краен случай.

Трето, да пием достатъчно вода. В тези банални думи има толкова истина, че всеки, който е свикнал да пие вода поне 8 ч. на ден, се радва на един проблем по-малко. Казваме „свикнал“, защото с отлагането и пренебрегването на нуждата от вода, постепенно намалява броят на изпитите чаши.

Водата е жизненоважна за организма, а по време на диета тази нужда се увеличава. Процесът на отслабване е съпроводен с отделянето на токсини и отпадни продукти, които водата отмива и „отмиват“ и се извеждат чрез отделителната система.

Четвърто, да не се страхуваме от въглехидратите. За много отслабващи тази дума е „мръсна“, защото се свързва с бързо напълняване. Да от вафли и шоколади се напълнява, но от порция ориз със зеленчуци или една купа зрял боб са източници на бавни въглехидрати, които осигуряват продължителна енергия на тялото.

Въглехидратите са нужни на тялото, защото са основен източник на енергия. Главен консуматор на тези хранителни вещества е мозъкът. Именно затова при рязко спиране на техния прием се получават състояния на главоболие, световъртеж и умора.

Как да отслабна

Пето, задължително зеленчуци. При някои диети, при които липсват достатъчно или всякакви зеленчуци, често се появяват проблеми със стомашно-чревния тракт – запек, подуване и газове.

Основна причина за това е липсата на фибри. Това са т.нар. баластни вещества или влакнини, които не подлежат на консумация и обработка от тялото, но са важни за придвижването на храната и извеждането на натрупаните отпадни продукти от червата. Фибри са целулоза, пектин, арабска гума и други.

Шесто, намалете мазнините. Пърженето и панирането са основните виновници, храната да се напоява с излишно количество мазнина. Тя е важна за организма и пълната й липса води до редица проблеми, например не се усвояват мастноразтворимите витамини. Прекаляването с мазнините, обаче ни кара да напълняваме, защото тя няма нужда от обработка, складира се директно като резервна енергия и увеличава мастната тъкан.

Седмо, спортувайте. Не, не става дума да започнете спринтове или да вдигате тежести до припадък. Просто изберете нещо любимо – танци, аеробика, тичане, фитнес, тенис или друго, което ви е на сърце. Следването на нещо модерно в момента ще ви откаже съвсем скоро, защото просто не е за вас.

how-to-reduce-weight-without-dieting-exercises-gabriel-method

Може да изброяваме още и още, но според нас това са основните условия, за да отговорим на въпроса „Как да отслабна?“.

Правим кратко обобщение:

1.       Намаляваме количеството храна (може да следим и калориите) или нейния вид.

2.       Даваме си време и не се подлъгваме с бързи диети.

3.       Пием достатъчно вода.

4.       Хапваме въглехидрати – ориз, ядки, боб, картофи и други (малки порции).

5.       Зеленчуци към всяко хранене – салата, гарнитура или част от ястието.

6.       Мазнина – само при подправянето на салата (2 с.л. зехтин на пълна купа с нарязани марули, например).

7.       Физическо натоварване. Задължително условие, ако искате стегнато тяло.

Това бяха нашите препоръки и съвети как да отслабнем.

Автор

Подобни статии

Диети

Да отслабнем с лунна диета 2016

Какво не знаем за лунната диета? Лунната диета е една от най-модерните и успешни рецепти за добро самочувствие, здраве и красота. Водата в телата ни се влияе от движението на

Диети

Перфектна форма с диетата на Джесика Алба

Всички се вълнуваме и с интерес следим събитията около живота на звездите. Повечето от тях изглеждат зашеметяващо, къде благодарение на природните си данни, къде с помощта на съвременната хирургия. Без

Диети

Как да станем стройни без да гладуваме

Рядко се случва жените да сме доволни изцяло от своята фигура. Все нещо ни не ни допада – формата на бедрата, коремчето или пък излишните сантиметри на талията. Често това

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.