Eдно различно бойно изкуство – капоейра

Eдно различно бойно изкуство – капоейра

 

Ще ви запознаем с едно доста интересно и нетрадиционно бойно изкуство, което си заслужава да практикувате.

Капоейра, която се заражда в Бразилия, съчетава в себе си борба, танц, ритъм и движение.  Подробностите за произхода на това изкуство и ранната му история все още са въпрос на дебат сред историците, но е ясно, че африканските роби изиграват решаваща роля в развитието му. Общите твърдения са, че робите, които работили в плантациите на Бразилия в далечния 16 век, са използвали тези „танци” като част от обучението си да се борят и  защитават самостоятелно.

capoeira 1

Като цяло капоейра представлява спонтанно събиране на хора на улицата, които са наредени в кръг. Всички заедно пеят и пляскат, като един солист води песента, а в средата двама играят капоейра. В „кръга” са включени и музикални инструменти като еднострунен инструмент с кратунка, атабаки – барабан, тамбурина и други.

 Между двамата играчи  винаги има диалог – те разговарят чрез движения и танци, което придава изключителен смисъл на цялата тази игра. До известна степен може да сравним капоейра с надиграванията в българските народни танци, само че тук целта е не да победиш, а да излъжеш противника.

Много хора сравняват капоейра също така и с театралното изкуство, защото освен бойни техники и танцови движения, в нея  има  театрално изразяване на чувства и емоции.

Тъй като тя е доста нова и непозната в България, ще ви представим  ползите и причините, поради  които си заслужава да практикувате капоейра.

А те никак не са малко …

капоейра

Капоейра – съвкупност от изкуство и спорт, сближава хората и спомага те да бъдат оценявани за това, което са, а не поради тяхното материално състояние.

Тя помага за изграждането на силни връзки между участниците като им показва, че хората имат равни права и възможности. Затова практикувайки това изкуство, ние се научаваме да уважаваме както себе си, така и другите. В същото време създаваме много социални контакти, ставаме по-общителни и срещаме хора, с различни характери и различни възможности.

Учим се на уважение, самоконтрол и  положителна нагласа към живота.

 Капоейрата има и силен психологически ефект. Практикувайки този спорт, всеки един усеща как тялото му се отпуска, напрежението намалява, а настроението  се подобрява.

Формират се положителни чувства и изживявания, които помагат на хората не само в дадения момент, но и в живота им като цяло – в работа, училище, вкъщи…
Една от причините за това положително въздействие на капоейра е, че при нея,з а разлика от други бойни изкуства движенията наподобяват танц, изпълнен с ритъм и музика и така  карат човек да се чувства по-свободен, по-жив и по-уверен в себе си.

Не на последно място, разбира се, капоейра  значително подобрява физическото състояние на практикуващите като укрепва мускулите, развива целия опорно-двигателен апарат и повишава устойчивостта на организма на натоварване.

Със сигурност физическото натоварване, което ще почувствате ще е много по-голямо, отколкото при фитнеса или други спортове.

Това изкуство ни учи на самоконтрол, правилна и бърза реакция, рефлекс и разбиране на отношенията с другите в различни ситуации.

Всеки,  който реши да практикува капоейра може да остане в добра форма и да дава уважението си към културата, да се научи на уважение и самоконтрол, и то по доста интересен и нетрадиционен начин.

Един от най-добрите учители и майстори в това изкуство – Местре Баихинхо споделя защо хората трябва да практикуват капоейра:

„Капоейра ви помага да имате здраво, пъргаво, гъвкаво и бързо тяло. Тя има връзка и с емоциите, освобождава агресивността, позволява ви да изхвърлите негативната енергия от тялото си. Капоейра развива тялото, ума и креативността на човека.”

Автор

Подобни статии

Диети

Житната диета на Петър Дънов

  Житната диета на Петър Дънов Житната диета е с основна насоченост – прочистване на организма, но много нейни последователи са успели и да отслабнат. Спазва се 10 дни, през

Спорт и диети

Цветови тест за енергийния ви потенциал – ЧЕРВЕНО

  Този тест ще ви даде точна представа за това в коя област имате силна енергия, къде усещате нейната липса, как да ползвате силата на енергиите във вас и как

Спорт и диети

Какво трябва да знаем за модерното разделно хранене?

Защо ни е трудно да спазваме разделно хранене? Принципите на разделното хранене често изцяло противоречат с любимите навици на повечето хора. Родителите ни от малки са ни хранили с различни

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.