Из историята на Хелоуин

Из историята на Хелоуин

 

Идеи за оригинален костюм за Хелоуин тук.

Броени дни остават до един от най-интересните и очаквани празници – Хелоуин. От известно време той се празнува и в България, като вечерта на 31 октомври, малки и големи се преобразяват във вещици, призраци, принцеси, рицари и какво ли още не.

 Историята на Хелоуин е много интересна и  започва още по времето на келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. 

Cute-Halloween-Wallpaper

Тази нощ, в която днес празнуваме и се веселим, едно време е била една от най-страшните и значими за келтите. Те вярвали, че в късните часове на 31 октомври срещу 1 ноември, настъпвало времето на студа, тъмнината и смъртта. Сенките търсели живи тела, в които да се вселят, за да могат  да поживеят още малко на земята.

Именно на тази дата келтите празнували и началото на новата година.

Традициите повелявали в тази специална нощ да се разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който всеки  един от племето трябвало да пренесе жертва – храна,  плодове, животни и дори хора, за да нахранят с тях злите духове и те да не влизат в домовете. Това се правело в чест на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на призраци, вещици, магьосници и всякакви зли духове.

През 1000 г., църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души – ден, в който трябвало да се поменат обикновените мъртви. Всички изпитвали ужас и страх от наближаването на тази „празнична” нощ. Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техния жених, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а мистично настроените американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

halloween-picture

Много години след това, през ХІХ век един от най-мистичните празници – Денят на вси светии, се превърнал във всеобщ и обичан от всички. В градовете се организирали вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите “по-малко да плашат децата”. Така от най-страшната нощ в годината, Хелоуин вече става един от най-веселите и забавни празници.

Традициите, които се поставили тогава – всеки да се маскира в някакъв страшен или тематичен за празника костюм, децата да ходят по домовете и да събират лакомства – се запазват и до днес.

Много са и суеверията,  свързани с този празник, в които вярват хората и до днес.

историята на Хелоуин

Ето и някои от най-интересните:

·         Задължително в нощта на 31 октомври трябва да имате тиквен фенер – той държи злите духове далече от нас. Ако нямате такъв, ви чакат лош късмет и несполуки.

·         Дори и да чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не трябва да се обръщате! Според поверията, това е смъртта, която ви преследва и трябва да й избягате.

·         Когато палите свещичката на фенера, внимавайте да не се изгорите. Така ще привлечете много неприятности в живота си.

·         Ако видите паяк на Хелоуин, това означава, че духът на мъртъв човек ви наблюдава.

·         Ако искате да сънувате своя бъдещ любим или любима – хапнете лешници в нощта на Хелоуин.

·         Ако на Хелоуин черна котка ви пресече пътя, не се притеснявайте – това е на късмет. Но ако котката е бяла, това вече вещае нещастие.

·         Ако отидете на кръстовище и се вслушате няколко минути във вятъра, съвсем скоро ще разберете тайни, които са крити от вас дълго време.

·         Не трябва да гледате сянката си в нощта на Хелоуин. Ако го направите, ще се разболеете от тежка болест.

 

Автор

Подобни статии

Чу ли, че

10 заплахи в дома ни, които водят до безплодие

  Срещнала си мъжа на живота си, създали сте идеалния дом и вече мечтаете да станете родители, но… Нещата просто не се случват! Знаеш ли колко много заплахи се крият

Мода и стил

Моделите, които ще останат супермодели

  Моделите, които ще останат супермодели Клаудия Шифър Няма как да не започнем с красавицата Клаудия, която дори и на 42 години изглежда повече от секси. Успешния модел бе отличен

Любопитно

Красива и лесна содена питка за Бъдни вечер

  Ще приготвяте питка за Бъдни вечер или просто искате да опечете прясна содена пита? Ще ви предложим простичка и лесна рецепта. Продукти за постната питка: две и 1/2 чаени

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.