Из историята на Хелоуин

Из историята на Хелоуин

 

Идеи за оригинален костюм за Хелоуин тук.

Броени дни остават до един от най-интересните и очаквани празници – Хелоуин. От известно време той се празнува и в България, като вечерта на 31 октомври, малки и големи се преобразяват във вещици, призраци, принцеси, рицари и какво ли още не.

 Историята на Хелоуин е много интересна и  започва още по времето на келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. 

Cute-Halloween-Wallpaper

Тази нощ, в която днес празнуваме и се веселим, едно време е била една от най-страшните и значими за келтите. Те вярвали, че в късните часове на 31 октомври срещу 1 ноември, настъпвало времето на студа, тъмнината и смъртта. Сенките търсели живи тела, в които да се вселят, за да могат  да поживеят още малко на земята.

Именно на тази дата келтите празнували и началото на новата година.

Традициите повелявали в тази специална нощ да се разпалвали огромен огън от дъбови клонки, на който всеки  един от племето трябвало да пренесе жертва – храна,  плодове, животни и дори хора, за да нахранят с тях злите духове и те да не влизат в домовете. Това се правело в чест на бога на смъртта Сауин. Оттук води началото си и обичаят да се ходи в тъмното облечени в костюми на призраци, вещици, магьосници и всякакви зли духове.

През 1000 г., църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души – ден, в който трябвало да се поменат обикновените мъртви. Всички изпитвали ужас и страх от наближаването на тази „празнична” нощ. Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техния жених, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а мистично настроените американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

halloween-picture

Много години след това, през ХІХ век един от най-мистичните празници – Денят на вси светии, се превърнал във всеобщ и обичан от всички. В градовете се организирали вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите “по-малко да плашат децата”. Така от най-страшната нощ в годината, Хелоуин вече става един от най-веселите и забавни празници.

Традициите, които се поставили тогава – всеки да се маскира в някакъв страшен или тематичен за празника костюм, децата да ходят по домовете и да събират лакомства – се запазват и до днес.

Много са и суеверията,  свързани с този празник, в които вярват хората и до днес.

историята на Хелоуин

Ето и някои от най-интересните:

·         Задължително в нощта на 31 октомври трябва да имате тиквен фенер – той държи злите духове далече от нас. Ако нямате такъв, ви чакат лош късмет и несполуки.

·         Дори и да чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не трябва да се обръщате! Според поверията, това е смъртта, която ви преследва и трябва да й избягате.

·         Когато палите свещичката на фенера, внимавайте да не се изгорите. Така ще привлечете много неприятности в живота си.

·         Ако видите паяк на Хелоуин, това означава, че духът на мъртъв човек ви наблюдава.

·         Ако искате да сънувате своя бъдещ любим или любима – хапнете лешници в нощта на Хелоуин.

·         Ако на Хелоуин черна котка ви пресече пътя, не се притеснявайте – това е на късмет. Но ако котката е бяла, това вече вещае нещастие.

·         Ако отидете на кръстовище и се вслушате няколко минути във вятъра, съвсем скоро ще разберете тайни, които са крити от вас дълго време.

·         Не трябва да гледате сянката си в нощта на Хелоуин. Ако го направите, ще се разболеете от тежка болест.

 

Автор

Подобни статии

Любопитно

Лейди Гага – скандална и оригинална

  Тя е различна, уникална и винаги в устата на хората. От някои е критикувана, от други – обичана, но със сигурност  името й е известно в цял свят. Тя

Любопитно

8-те натурални имуностимулатори на д-р Оз

  За да укрепите имунитета си не е нужно много! Някои от най-добрите естествени имуностимулатори могат да бъдат открити в местните магазини, аптеки или дори в собствената ви кухня. На вашето

Свободно време

Любимият цвят издава характера ви

  Всеки един човек си има любим цвят, който по някакъв начин му харесва повече от останалите. Някои предпочитат класическите черно и бяло, други се радват на свежите цветове като

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.