Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен

Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен

 

Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен!

Всеки знае, че пиенето на газирани напитки оказва неблагоприятен ефект върху размера на талията, оказва се обаче, че газираното не е особено полезно и за сърцето. Според неотдавна проведено изследване излиза, че консумирането на големи количества газирани напитки може да доведе до неправилно функциониране на сърдечния мускул или дори смърт.

Ефектът на газираните напитки

Откритието е направено след като 31-годишна жена от Монако, постъпва в болница с припадъци и нарушения в сърдечния ритъм. Оказва се, че единственото нещо, което тя пие през последните 16 години са именно газирани напитки. Учените разгледали и още 6 подобни случая на хора злоупотребяващи с газираното. При всички се наблюдавали едни и същи проблеми – нарушения в работата на сърдечния мускул, хаотични удари на сърцето, а при един от пациентите дори смърт.

Каква е причината за това? Според изследователите приема на твърде много газирано понижава нивата на калий в организма. Две от ключовите съставки на повечето газирани напитки (високо фруктозен царевичен сироп и кофеин) са диуретици. Тоест високия им прием води до повишено производство на урина и съответно изхвърляне на калия от организма. Кофеина от своя страна също е възможно да попречи на бъбреците да изпълняват правилно функциите си и да регулират нивата на калий в тялото.

soda (1)

Тъй като калия помага на сърцето да функционира правилно, липсата му напълно логично води до нередности. Освен това при злоупотребяващите с газирано хора, твърде често се наблюдава нарушен електролитен баланс, което допълнително пречи на правилната функция на сърцето.

Разбира се на пазара се предлагат и газирани напитки без кофеин. Но това решава ли проблема? По – скоро не! Въпреки че в така наречените диетични напитки наистина не се съдържа въпросния царевичен сироп, нито кофеин, те обикновено се свързват с наддаване на тегло и затлъстяване. Това от своя страна е достатъчно рисков фактор, който е сред основните причинители на сърдечни заболявания. Според проучванията излиза, че при хората които ежедневно консумират диетични газирани напитки риска от инфаркт или инсулт е 43% по – висок в сравнение с хората, които ги избягват.

Колко е допустимото количество на ден? Въпреки че все още не е точно определено какво дневно количество от газираните напитки би било безопасно за сърцето, за сега изследователите препоръчват да не се надвишават 400-500 гр. Съвета на специалистите е да се насочите по – скоро към вода, както и да консумирате продукти богати на калий, като сладки картофи, цвекло, домати, банани и т.н. По този начин дори от години да сте „пристрастени” към газираното в рамките на седмица ще настъпи подобрение в нивото на калий в организма, както и в работата на сърцето. Ако успеете напълно да изключите газираното от менюто си би било най – добре!

 

 

Автор

Подобни статии

Дизайнери и модни колекции

Впечатляващата колекция на Valentino есен-зима 2013

  Представяме ви новата колекция на Valentino есен-зима 2013. Мария Грация Киури и Пиер Паоло Пичоли, главните дизайнери на световноизвестата марка Valentino, отново очароваха с истинска класа и елегантност, представяйки новата си колекция

Любопитно

21 януари – Световният ден на прегръдката

  На 21 януари отбелязваме Световният ден на прегръдката, който се чества за първи път през 1986 година в САЩ, наречен Национален празник на прегръдката. По-късно този нов празник става популярен

Здрава и красива

ColourVue лещи за очи

ColourVue за промяна цвета на очите Много от вас ще се опитат да си изберат рокля, която пасва на цвета на очите ви. Но какво ще стане, ако искате такъв

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.