Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен

Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен

 

Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен!

Всеки знае, че пиенето на газирани напитки оказва неблагоприятен ефект върху размера на талията, оказва се обаче, че газираното не е особено полезно и за сърцето. Според неотдавна проведено изследване излиза, че консумирането на големи количества газирани напитки може да доведе до неправилно функциониране на сърдечния мускул или дори смърт.

Ефектът на газираните напитки

Откритието е направено след като 31-годишна жена от Монако, постъпва в болница с припадъци и нарушения в сърдечния ритъм. Оказва се, че единственото нещо, което тя пие през последните 16 години са именно газирани напитки. Учените разгледали и още 6 подобни случая на хора злоупотребяващи с газираното. При всички се наблюдавали едни и същи проблеми – нарушения в работата на сърдечния мускул, хаотични удари на сърцето, а при един от пациентите дори смърт.

Каква е причината за това? Според изследователите приема на твърде много газирано понижава нивата на калий в организма. Две от ключовите съставки на повечето газирани напитки (високо фруктозен царевичен сироп и кофеин) са диуретици. Тоест високия им прием води до повишено производство на урина и съответно изхвърляне на калия от организма. Кофеина от своя страна също е възможно да попречи на бъбреците да изпълняват правилно функциите си и да регулират нивата на калий в тялото.

soda (1)

Тъй като калия помага на сърцето да функционира правилно, липсата му напълно логично води до нередности. Освен това при злоупотребяващите с газирано хора, твърде често се наблюдава нарушен електролитен баланс, което допълнително пречи на правилната функция на сърцето.

Разбира се на пазара се предлагат и газирани напитки без кофеин. Но това решава ли проблема? По – скоро не! Въпреки че в така наречените диетични напитки наистина не се съдържа въпросния царевичен сироп, нито кофеин, те обикновено се свързват с наддаване на тегло и затлъстяване. Това от своя страна е достатъчно рисков фактор, който е сред основните причинители на сърдечни заболявания. Според проучванията излиза, че при хората които ежедневно консумират диетични газирани напитки риска от инфаркт или инсулт е 43% по – висок в сравнение с хората, които ги избягват.

Колко е допустимото количество на ден? Въпреки че все още не е точно определено какво дневно количество от газираните напитки би било безопасно за сърцето, за сега изследователите препоръчват да не се надвишават 400-500 гр. Съвета на специалистите е да се насочите по – скоро към вода, както и да консумирате продукти богати на калий, като сладки картофи, цвекло, домати, банани и т.н. По този начин дори от години да сте „пристрастени” към газираното в рамките на седмица ще настъпи подобрение в нивото на калий в организма, както и в работата на сърцето. Ако успеете напълно да изключите газираното от менюто си би било най – добре!

 

 

Автор

Подобни статии

Любопитно

Още лоши момчета, по които си падат жените -2

   Продължаваме с част втора на „лоши момчета“, по които си падат жените.   6.      Крисчън Бейл: Как да не те обявят за едно от най-лопите момчета, когато играеш ролята на Батман? През

Любопитно

Качествата на най-добрата приятелка

  Най-добрата приятелка е човекът, с когото искате да споделите живота си, човекъс с когото може да се смеете и да плаче, който ще ви помогне, когато имате нужда и

Красива

Кои са основните типове коса и как да се грижим за тях

  Косата е част от външния вид на една жената, която прави силно впечатление на околните.  Затова тя винаги трябва да е чиста, сресана и добре поддържана. За да запазите

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.