Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си?

Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си?

 

Трябва ли да крием сълзите си пред децата, когато сме разстроени и тъжни?

Много експерти са на мнение, че няма нищо лошо в това родителите да показват емоциите си пред децата, дори това да означава да видят сълзите в очите им. По този начин децата виждат, че и големите имат човешки емоции – и добри, и лоши.

Бебета плачат, по-големите деца – също. В един момент те разбират, че плачът е човешки израз на различни емоции, който често е предизвикан от лош опит, страх, болка или дори спомен. Сълзите идват от силните чувства на радост и щастие, но и oт негативните  чувства. Това понякога може да бъде объркващо за децата.

Какво прави едно дете, когато вижда как някой възрастен, който е важен за него, плаче и е видимо разстроен? Как трябва да си обясни случващото се?

Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си?

crying-child

Всичко е наред!

Плачът е израз на нормални човешки емоции. Някои от тях са трогателни и предизвикани от тъжен филм или песен, други са далеч по-сериозни – като загуба на близък човек, липса на работа, проблемен брак, самота. Ако децата са наблизо в един такъв момент, родителят се притеснява да изрази болката си и я подтиска вътре в себе си. В крайна сметка това не е необходимо и е дори вредно. Няма нужда да предпазвате децата от своята мъка, тъга, неудовлетвореност. Това е все едно да криете смеха от децата си!

Децата често си правят погрешни заключения, когато станат свидетели на тъжна сцена. За тях обаче ще бъде облекчение да видят, че и големите плачат. Така няма да сдържат емоциите, когато са тъжни. Ако родителите се карат да децата си, че плачат, те ще загубят способността да се самоуспокояват. Сълзите носят облекчение и спокойствие. По този начин всички ние се справяме по-лесно със силните си чувства.

Какво да кажем на децата?

Най-важната част е да се обясни на детето защо родителят плаче на разбираем за него език. Можете да кажете, че това, което се случва, няма последици и е нормално. Прегърнете мъничето и му обещайте, че всичко ще бъде наред. Покажете, че винаги ще го пазите и то няма от какво да се страхува. Всеки човек има моменти на слабости, но то не бива да вредят на увереността в собствените възможности.

Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си

Много родители очакват, че децата ще ги успокоят и утешат. Това е грешка! Не трябва да очаквате, че детето ще ви утеши. Това не е негова работа и е абсолютно нечестно. Ако близък човек е починал и ви се плаче, излейте скръбта си. Освободете се от тежестта. Може да споделите защо сте тъжни, без да навлизате в подробности. В случай че сълзите са породени от раздяла, няма смисъл да обяснявате, че татко си има приятелка и не иска да живее вече с вас. Това ще обърка представите на детето за семейство и е го настрои срещу единия родител, който не присъства и не може да се защити.

Нормално е да търсим утеха в децата си и да искаме да излезем тъгата и болката. Една топла прегръдка може да оправи нещата. Децата ще разберат, че сте способни на пълна гама от човешки емоции и за тях това ще бъде здравословно. Дори да се опитвате да скриете сълзите си, те ще усетят невербалните сигнали, че нещо не е наред. По-добре да им обясните, отколкото да ги оставите да се тревожат.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Как реагират мъжете на бременността

  Как реагират мъжете на бременността? Вашият партньор може да не реагира на добрата новина по същия начин, по който ще го направят приятелките ви. Има съществена разлика между него

За мен

Срок на годност в голямата любов

  „Срок на годност” в любовта… Има ли срок на годност голямата любов? Известния писател Ф. Бегбеде дори е написал книга с името "Любовта трае три години". Но така ли е наистина.

За майките

Неспокоен сън при бебетата

  Да разберем какви могат да са причинете за неспокоен сън при бебетата. Неспокойния сън при бебетата е често срещано явление и въпреки, че по принцип не е повод за

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.