Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си?

Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си?

 

Трябва ли да крием сълзите си пред децата, когато сме разстроени и тъжни?

Много експерти са на мнение, че няма нищо лошо в това родителите да показват емоциите си пред децата, дори това да означава да видят сълзите в очите им. По този начин децата виждат, че и големите имат човешки емоции – и добри, и лоши.

Бебета плачат, по-големите деца – също. В един момент те разбират, че плачът е човешки израз на различни емоции, който често е предизвикан от лош опит, страх, болка или дори спомен. Сълзите идват от силните чувства на радост и щастие, но и oт негативните  чувства. Това понякога може да бъде объркващо за децата.

Какво прави едно дете, когато вижда как някой възрастен, който е важен за него, плаче и е видимо разстроен? Как трябва да си обясни случващото се?

Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си?

crying-child

Всичко е наред!

Плачът е израз на нормални човешки емоции. Някои от тях са трогателни и предизвикани от тъжен филм или песен, други са далеч по-сериозни – като загуба на близък човек, липса на работа, проблемен брак, самота. Ако децата са наблизо в един такъв момент, родителят се притеснява да изрази болката си и я подтиска вътре в себе си. В крайна сметка това не е необходимо и е дори вредно. Няма нужда да предпазвате децата от своята мъка, тъга, неудовлетвореност. Това е все едно да криете смеха от децата си!

Децата често си правят погрешни заключения, когато станат свидетели на тъжна сцена. За тях обаче ще бъде облекчение да видят, че и големите плачат. Така няма да сдържат емоциите, когато са тъжни. Ако родителите се карат да децата си, че плачат, те ще загубят способността да се самоуспокояват. Сълзите носят облекчение и спокойствие. По този начин всички ние се справяме по-лесно със силните си чувства.

Какво да кажем на децата?

Най-важната част е да се обясни на детето защо родителят плаче на разбираем за него език. Можете да кажете, че това, което се случва, няма последици и е нормално. Прегърнете мъничето и му обещайте, че всичко ще бъде наред. Покажете, че винаги ще го пазите и то няма от какво да се страхува. Всеки човек има моменти на слабости, но то не бива да вредят на увереността в собствените възможности.

Да плачем ли пред децата, или да крием сълзите си

Много родители очакват, че децата ще ги успокоят и утешат. Това е грешка! Не трябва да очаквате, че детето ще ви утеши. Това не е негова работа и е абсолютно нечестно. Ако близък човек е починал и ви се плаче, излейте скръбта си. Освободете се от тежестта. Може да споделите защо сте тъжни, без да навлизате в подробности. В случай че сълзите са породени от раздяла, няма смисъл да обяснявате, че татко си има приятелка и не иска да живее вече с вас. Това ще обърка представите на детето за семейство и е го настрои срещу единия родител, който не присъства и не може да се защити.

Нормално е да търсим утеха в децата си и да искаме да излезем тъгата и болката. Една топла прегръдка може да оправи нещата. Децата ще разберат, че сте способни на пълна гама от човешки емоции и за тях това ще бъде здравословно. Дори да се опитвате да скриете сълзите си, те ще усетят невербалните сигнали, че нещо не е наред. По-добре да им обясните, отколкото да ги оставите да се тревожат.

 

Автор

Подобни статии

За децата

За първи път с деца на море

  Със сигурност сте много развълнувани от предстоящата първа среща на детето ви с морето. За да я направите незабравима в положителен аспект, трябва да се погрижите да не липсват

Мода и стил

Как да направим детската стая уютно и приятно място

  Всички родители искат детската стая да е уютно и приятно място. Обзавеждането й може да бъде забавно, но това в никакъв случай не е лека задача. Все пак има неща,

За децата

Как да се преборим с гневните изблици на децата

  Гневните изблици на децата имат различни причини и всяко дете се успокоява по различен начин. Децата избухват по различни причини. По-големите деца използват гневните изблици като форма на изнудване

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.