Всичко, което трябва да знаем за стриите

Всичко, което трябва да знаем за стриите

 

Какво представляват стриите? За начало нека кажем, че кожата на човек се изгражда от три слоя. Най – горния (външен) слой се нарича епидермис, най – вътрешния – хиподерма, а слоя намиращ се между тях – дерма. Както знаем колагена дава еластичност на кожата ни и я прави способна да се разтяга в определени граници. Стриите представляват малки разкъсвания на колагеновите нишки намиращи се в средния слой (дермата), възникващи в резултат на прекомерно разтягане на кожата.

Наподобяват плитки продълговати бразди, като първоначално техния цвят е бледо розов до червеникав, но с течение на времето избледняват до седефено бяло. Най – често се появяват по корема, гърдите, бедрата или ханша. Характерни са най – вече за жените, но и мъжете не са застраховани от този проблем.

bodybuilding-stretch-marks

Стриите са безопасни за здравословното състояние на човек, но от естетична гледна точка причиняват значителен дискомфорт.

Какви са причините за появата им? Причините за появата на стрии са различни. Първата и най – често срещана е рязкото натрупване на наднормено тегло, което води до разтягане на кожата и съответно образуване на стрии. Колкото по – бързо се е получило това увеличаване на телесната маса, толкова по – голяма е вероятността от появата на тези неприятни белези. Бременността при жените е най – рисковия период за образуване на стрии. Именно тогава дамите натрупват доста килограми за кратък период от време, а кожата на корема се разпъва значително поради нарастването на плода. Бързото израстване по време на пубертета също може да бъде причина за появата на стрии.

 

Може да ви се стори изненадващо, но рязкото отслабване също може да доведе до този проблем, тъй като при едно такова „скоростно” намаляване на телесната маса, неминуемо настъпват промени и в нивата на хормоните. Това от своя страна предизвиква отслабване на колагеновите нишки в съединителната тъкан.

Все пак има и жени, които никога не са раждали или претърпявали резки промени на теглото, но също получават тези неестетични белези. При тях причина за стриите се оказва недостатъчното кръвоснабдяване на кожата, което води до нейната атрофия и я прави по – лесно податлива на разтягане.

Някои заболявания, като синдром на Кушинг (заболяване на хипофизната жлеза) или синдром на Марфан (генетично заболяване, което води до нарушена функция на съединителната тъкан) също биха могли да причинят стрии.

Какви начини за лечение съществуват? Спорен е въпроса дали изобщо е възможно пълното заличаване на вече появилите се стрии. Според повечето специалисти такъв вариант просто не съществува. Въпреки това продължават да ни се предлагат все повече нови методи за справяне с този проблем. Нека не бъдем прекалено скептични и да се запознаем с някои от опциите, с които разполагаме.

Best-Stretch-Mark-Cream

Кремове, лосиони, масла и всякакви мазила за стрии се предлагат масово на пазара. Ефективността им остава под въпрос. Все пак нищо не пречи да опитаме, но най – добре е да не възлагаме прекалено големи надежди на козметичните продукти. Дори да има резултат, той най – вероятно ще е минимален.

Обработка на стрии с пулсираща светлина – този метод дава най – добри резултати, при стрии, които са се появили скоро и все още имат бледо розов или пурпурен цвят. Обикновено са нужни 3 или 4 процедури, през период от 20 дни.

Третиране на стрии с лазер – този метод е по – агресивен и се препоръчва за стари стрии, които вече са избледнели. Идеята тук е да се повлияе структурата на кожата, като се стимулира нейната регенерация и колагеновата продукция в дермата.

Колагенови инжекции поставяни в областта на засегнатите зони – метод, чиито резултати също се оспорват и са несигурни, освен това е твърде вероятно да се окаже доста скъпо струващ.

Лечение с третиноин – има добри отзиви относно лечението с третиноин. За тези от вас, които не знаят нека поясним, че това е киселинна форма на витамин А и е под формата на крем. Нанася се върху засегнатите зони веднъж дневно.

Хирургичното лечение на стрии се прилага, при най – тежките случаи, когато белезите са дълбоки.

В заключение ще кажа само, че доста по – лесно е да избегнем появата на стрии, отколкото да се избавим от вече появилите се. Така че, най – доброто решение си остава добрата превенция.

 

Автор

Подобни статии

Спортувай активно

Това момиче го може! Можеш го и ТИ!

Силна кампания за насърчаването на спортните активности за жени, който нямат идеална фигура. Ракламата спечели „Златен лъв“ на международния фестивал в Кан в раздела за реклама и е дело на

Здраво тяло

Обонянието и миризмите – важни ли са за здравето

  Обонянието и миризмите – важни ли са за здравето Обонянието е едно от сетивата, които имаме, и което оказва огромно влияние върху възприятията ни за заобикалящата среда и не

Здрава и красива

Как да имаме здрава и красива коса

За да изглежда косата ви винаги лъскава и красива, трябва да полагате специални грижи за нея. Не е достатъчно само да я миете редовно с подходящ шампоан и балсам, а

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.