Къде да търсим нова работа

Къде да търсим нова работа

 

Специалистите в областта на човешките ресурси казват, че търсенето на нова работа само по себе си е работа. Така че ако сте решили да откриете подходяща нова длъжност – приемете го като сериозно начинание, което ще ви отнеме време и усилия. Дайте си сметка за детайлите, от които зависи крайният успех.

Първа стъпка – преценете реално качествата си

мотивационно писмо
За да удовлетворите очакванията си за професионално развитие, най-важно е в самото начало на търсене на нова работа да си дадете ясна сметка за своите качества, умения и знания. Опитайте обективно да очертаете кои са силните ви страни и кои още трябва да усъвършенствате – освен образование и досегашен трудов опит, внимание трябва да отделите и на способностите, които спадат под привнесения от чужбина термин „софт скилс“ (от англ. soft skills, което буквално се превежда като меки умения). Това са всички онези личностни и социални характеристики, които не са технически и за които обикновено няма диплома от изкаран курс – като комуникативност, умения за работа в екип или водене на преговори, справяне с напрегнати ситуации и др.

Втора стъпка – изяснете си какво точно искате

ID-10067359
Преди да се впуснете в четене на обяви и подготвяне на документи за кандидатстване, първо си отговорете дали се целите в коренна промяна или желаете да си продължите развитието си в същия отрасъл и се стремите към израстване в кариерата. След това преценете кой бизнес сектор ви интересува и точно за какви длъжности в него ще кандидатствате. Помислете дали бихте се трудили извънредно, дали предпочитате динамична или по-административна работа и т.н. Начертайте си профил на желаната компания: международна и с многобройни служители, или напротив – по-малка с неголям екип. Ако се стремите към конкретни фирми, дори в момента да не са обявили вакантни позиции за квалификацията ви, може да изпратите автобиографията и мотивационното писмо, за да ви имат предвид в бъдеще.

Трета стъпка – използвайте всички източници на информация


Най-популярният и достъпен канал за актуални и разнообразни обяви за работа е интернет. Мрежата е удобен вариант, защото можете да търсите по зададени от вас параметри – например позиция със или без ръководни функции, нормирано или плаващо работно време, трудов договор или на хонорар и т.н.

Попълване на CV (автобиография) в стандартен формат, изчетете съветите за писане на мотивационно писмо. Грешка е да пишете български думи с латински букви, по-добре пригответе CV на английски или друг чужд език, ако се изисква за длъжността.
Освен интернет може да ползвате и други електронни медии и печатни издания. Те също са канал, който не бива да подценявате. Там няма толкова пространство, колкото в мрежата, затова обявите често са с по-малко подробности. Въпреки това ориентирайте се към такива, които дават достатъчно информация за фирмата и типа работа, описание на длъжността и изискванията към кандидатите, необходими документи и краен срок за подаването им, данни за връзка (email, адрес, телефон).

нова работа
Има и други източници, които можете да ползвате – агенциите за подбор на персонал (лицензираните за посредническа дейност са поместени в сайта на Агенцията по заетостта) и бюрата по труда. Ползването на техните услуги се плаща само от фирмите, които предлагат вакантни места, не и от кандидатите. Минус е, че те работят все пак с ограничен брой клиенти (компании).
Друг начин да получавате информация за свободни позиции или дори да ви препоръчат за тях е чрез близки и познати, което не бива да се отъждествява с ходатайство и често е успешен вариант.

 снимки

Автор

Подобни статии

Свободно време

Окото на Хор

  Един от най – често срещаните символи в древноегипетската митология е Окото на Хор (The Eye of Horus). Днес, този символ е въплътен в различни сребърни и златни бижута. Подходящ

Чу ли, че

15 невероятно красиви улици по света с цветя и дървета

Магични улици с цветя и дървета по Света Споделяме с вас красотата на 15 невероятно красиви улици с цветя, които открихме. Те са толкова магични, че имаш чувството, че спокойно

Любопитно

10 типа мъже, неподходящи за сериозна връзка (част 1)

Въпреки че, не всички си признаваме, едва ли има жена, която да не мечтае един ден да срещне своя „принц” и двамата заедно да изградят пълноценна връзка, в последствие евентуално

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.