Къде да търсим нова работа

Къде да търсим нова работа

 

Специалистите в областта на човешките ресурси казват, че търсенето на нова работа само по себе си е работа. Така че ако сте решили да откриете подходяща нова длъжност – приемете го като сериозно начинание, което ще ви отнеме време и усилия. Дайте си сметка за детайлите, от които зависи крайният успех.

Първа стъпка – преценете реално качествата си

мотивационно писмо
За да удовлетворите очакванията си за професионално развитие, най-важно е в самото начало на търсене на нова работа да си дадете ясна сметка за своите качества, умения и знания. Опитайте обективно да очертаете кои са силните ви страни и кои още трябва да усъвършенствате – освен образование и досегашен трудов опит, внимание трябва да отделите и на способностите, които спадат под привнесения от чужбина термин „софт скилс“ (от англ. soft skills, което буквално се превежда като меки умения). Това са всички онези личностни и социални характеристики, които не са технически и за които обикновено няма диплома от изкаран курс – като комуникативност, умения за работа в екип или водене на преговори, справяне с напрегнати ситуации и др.

Втора стъпка – изяснете си какво точно искате

ID-10067359
Преди да се впуснете в четене на обяви и подготвяне на документи за кандидатстване, първо си отговорете дали се целите в коренна промяна или желаете да си продължите развитието си в същия отрасъл и се стремите към израстване в кариерата. След това преценете кой бизнес сектор ви интересува и точно за какви длъжности в него ще кандидатствате. Помислете дали бихте се трудили извънредно, дали предпочитате динамична или по-административна работа и т.н. Начертайте си профил на желаната компания: международна и с многобройни служители, или напротив – по-малка с неголям екип. Ако се стремите към конкретни фирми, дори в момента да не са обявили вакантни позиции за квалификацията ви, може да изпратите автобиографията и мотивационното писмо, за да ви имат предвид в бъдеще.

Трета стъпка – използвайте всички източници на информация


Най-популярният и достъпен канал за актуални и разнообразни обяви за работа е интернет. Мрежата е удобен вариант, защото можете да търсите по зададени от вас параметри – например позиция със или без ръководни функции, нормирано или плаващо работно време, трудов договор или на хонорар и т.н.

Попълване на CV (автобиография) в стандартен формат, изчетете съветите за писане на мотивационно писмо. Грешка е да пишете български думи с латински букви, по-добре пригответе CV на английски или друг чужд език, ако се изисква за длъжността.
Освен интернет може да ползвате и други електронни медии и печатни издания. Те също са канал, който не бива да подценявате. Там няма толкова пространство, колкото в мрежата, затова обявите често са с по-малко подробности. Въпреки това ориентирайте се към такива, които дават достатъчно информация за фирмата и типа работа, описание на длъжността и изискванията към кандидатите, необходими документи и краен срок за подаването им, данни за връзка (email, адрес, телефон).

нова работа
Има и други източници, които можете да ползвате – агенциите за подбор на персонал (лицензираните за посредническа дейност са поместени в сайта на Агенцията по заетостта) и бюрата по труда. Ползването на техните услуги се плаща само от фирмите, които предлагат вакантни места, не и от кандидатите. Минус е, че те работят все пак с ограничен брой клиенти (компании).
Друг начин да получавате информация за свободни позиции или дори да ви препоръчат за тях е чрез близки и познати, което не бива да се отъждествява с ходатайство и често е успешен вариант.

 снимки

Автор

Подобни статии

Свободно време

Как да се подготвите за дълъг път

  Подготовка за дълъг път Предстои ви голямо пътуване. Решили сте да се усамотите с вашата половинка или пък да се втурнете на приключение с приятели, но не сте сигурни

Любопитно

Дали това не е новата Уитни Хюстън?

Ашли Уилиамс (Ashly Williams) е една от участничките в Американския „X Factor“. Останала сираче след убийството на майка й, тя посващава песента на Уитни Хюстън „I will always love you“

Хоби

Арт базар за 8ми март – обичайте се :)

  През март месец BazArt.bg ще гостува в Dada Cultural bar. Началото на това креативно и интересно събитие ще бъде дадено в 17:00ч. BazArt.bg е цялостна концепция за подкрепа и

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.