Подаръци или другият начин да изкупим вината си

Подаръци или другият начин да изкупим вината си

 

Кой от нас не е ставал свидетел на истеричното тръшкане на някое дете? Срещаме ги почти навсякъде, повечето хора цъкат с език и се чудят що за родител е това. От другата страна нещата, обаче, изглеждат по съвсем друг начин.

За каква вина може да става въпрос – едно дете иска нещо, отказано му е и то изразява недоволството си чрез плач, търкаляне по земята и викове? Ключът се крие в предисторията на тази случка.

rs_560x415-130613174905-1024.iron.cm.61313

Сутрин, бързайки за работа едва успяваме да събудим всички членове на семейството, да ги приведем в нормален вид и да се отправим към работното си място. Повечето от нас нямат време да приготвят здравословна и питателна закуска. Вместо това даваме джобни на отрочето да си купи нещо. Естествено това нещо влиза в кръга на т.нар. джънк храни.

През уикенда, когато имаме време да излезем заедно с децата, за да се „реваншираме” за липсата на внимание през седмицата, отиваме където те пожелаят. Обикновено това са търговските центрове с различни игри, кино или друго място. Храната, която се купува изобилства от безполезни съставки, но за да угодим на детето, ние се съгласяваме.

dete-kapriz-surdene-plach-sulza-rev-glezeno-(1)-67588-500x0

За празничните дни историята е подобна, но тук може да бъде добавен елемент „Иван не се държи добре в клас, а баща му му подари ейййй такава количка с дистанционно”. Съответно детето заключава, че или трябва да се държи зле, за да получи и такива подаръци, или подаръците му трябва да са още по-големи. Така обикновено ставаме жертва на собственото си желание за съревнование между родителите.

 

Друг често срещан момент е купуването само на скъпи маркови дрехи. В това няма нищо лошо, естествено. Но не е далеч мигът, в който отрочето ще заяви на висок глас „Не го искам този подарък, бабо, той не е марков и е евтин!”.

За никоя от страните няма да бъдат приятни тези ситуации, затова отрано е нужно да имаме предвид някои неща.

Честите, безпричинни и ужасно скъпи подаръци НЕ носят щастие. Те ни осигуряват директен път към изброените по-горе ситуации, а и още много други подобни.

Рискуваме да превърнем отрочетата си в хора, които не ценят труда, с който са изкарани парите. Разглезени и очакващи всичко наготово, те може да срещнат големи трудности в самостоятелният си живот.

подаръци

Липсата на време не може да бъде компенсирано или изкупено с вещи. Нещото, което може да направим е да преразгледаме организацията на дневните си задачи и да ги подредим максимално добре. Така може да се освободят едни 20-тина минути за пълноценна закуска или вечеря, без да има напрежение и бързане.

Автор

Подобни статии

За майките

Помощ, детето ми е тийнейджър!

 Срещате ли проблеми с вашите тийнейджъри? Наистина ли разбирате чувствата им? Имат ли право всеки път, когато се карате? Защо винаги се бунтуват срещу родителите си? Как можете да им

За тийнейджърите

Какво представлява акнето? Лечение на акне

  Най-подходящото време за лечение на акне е зимата. Тогава слънчевите дни са голяма рядкост и рискът от нежелани ефекти, или инфекция са почти нулеви. И въпреки това, без изборът

За майките

Да изберем подарък за сватба

Трябва да измислите подарък за сватба? Ще се опитаме да ви помогнем с тежката задача. Има приказка, че трите най – важни събития в живота на човек са раждането, сватбата

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.