Нощното напикаване при децата. Как да се справим?

Нощното напикаване при децата. Как да се справим?

 

Нощното напикаване и един доста често срещан проблем при децата на възраст около 3-4 години. Той дори се смята за нещо нормално и нетревожно, тъй като децата все още не са се научили да регулират действието на пикочния си канал.

Притеснително е за родителите, обаче, когато малчуганът им, който е на 6 и повече години продължава да се напикава нощем. Това говори за силна емоционалност и нервност на детето. Въпреки това, обаче, не трябва да се безпокоите толкова, защото това е напълно разрешим проблем. Нужно ви е просто търпение, за да не се стресира детето допълнително.

Разбира се, има и някои методи, които също могат да ви помогнат при борбата с нощното напикаване на вашия малчуган.

Научните факти сочат, че напикаването се обяснява с бавното съзряване на „стражевия” пункт в мозъчната кора, който осигурява контрола над пикочния мехур.

Преди всичко, трябва да запомните, че нощното напикаване при децата не е заболяване, а състояние. И обикновено то се наблюдава при по-енергични, игриви, подвижни дечица.  
Колкото по-голям е малчуганът, толкова повече това може да повлияе на самочувствието му. Затова чрез нужната подкрепа и търпение, може да помогнете на детето си по-бързо да се отърве от този неприятен проблем.

нощното напикаване

Кои са причините за нощното напикаване при децата?

Както споменахме, при малчуганите до 3-4 годишна възраст, напикаването се приема за нещо нормално и обичайно, което отминава. Но когато детето ви е по-голямо, се смята, че това е вид проблемно състояние, което може да е симптом за друг здравословен проблем.

Едно от причините за нощното напикаване е недостатъчно развитата нервна система, която не приема и анализира сигналите, изпратени от пикочния мехур до мозъка през нощта. 

Друга причина може да бъде прекалено дълбокият сън, който не позволява на мозъка да реагира и тогава децата се напикават неволево.

Като следващи причина може да посочим стрес или някакво друго емоционално състояние (силна тревога), което разстройва детския организъм.

Възможно е нощното напикаване да се е предало и по наследство.

Как да подходите към проблема?

Най-важното нещо е да не се отчайвате, да останете спокойни, за да не притесните детето повече. След като вашия мъник се е напикал, не му показвайте, че това е проблем, усмихнете се и му помогнете да почисти. Когато децата видят вашето спокойствие и разбиране, това ще ги успокои и няма да го приемат като проблем.

Никога не се карайте на детето си, защото това допълнително ще го травмира. Ако ставате през нощта до тоалетната, може да будите и малчугана, за да избегнете евентуално изпускане от негова страна. Бъдете търпеливи. Повечето деца израстват нощното напикаване. Просто някои деца се нуждаят от повече време.
Как се лекува нощно напикаване при децата?

Този проблем минава с времето, като това става най-късно до пубертета при момчетата и първата менструация – при момичетата. Все пак може да вземете някои мерки, с които да помогнете на детето си да се справи с тази непри  ятна ситуация на по-ранен етап.

Какво може да направите?

Спирайте течностите на детето поне 2 часа преди лягане и преди да е заспал, карайте малчугана да посети тоалетната.

Някои родители използват метод, като различни терапии, кални бани и други, които значително помагат и намаляват нощното напикаване. Но най-често прилаганото лечение е хомеопатията.

Ето и няколко рецепти против нощно напикаване:

1. Смесете равни части сухи стръкове от жълт и червен кантарион. 2с.л. от билковата смес се залейте с 2.ч.ч. вряла вода и варите на слаб огън около 5 минути. След като отварата е готова, оставете малко да изстине, прецедете я и давайте на детето да 1/2ч.ч. три пъти дневно.

2. 25 грама сухи листа от червена боровинка залейте с половин литър преварена вода. Варете отварата на слаб огън около 10 минути. След като изстине, отварата се прецежда. Добавя се 1с.л. мед и се разбърква. Лекарството трябва да се пие от малчугана три пъти дневно по ½ чаена чаша.

Автор

Подобни статии

За бебето

Никнене на зъбките при бебетата – симптоми

  Какви са симптомите на никнене на зъбките при бебетата? Процесът на поникване на зъбките протича различно при всяко дете. Понякога той е съпътстван от доста безсънни нощи, както за бебето

Здраво тяло

Бяло течение и бременност

Въпреки че много жени се притесняват, бялото течение по време на бременност е напълно нормално явление. То се появява вследствие на отделените от яйчниците и плацентата хормони. А както всички знаем, по време

За майките

Как да възпитаваме нашите деца и да избегнем конкуренцията между тях

Много от Вас сигурно не искат да имат само едно дете, което да дарят със своята безгранична любов, а поне две слънчица, които да греят в дома им. Но със

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.