Неспокоен сън при бебетата

Неспокоен сън при бебетата

 

Да разберем какви могат да са причинете за неспокоен сън при бебетата.

Неспокойния сън при бебетата е често срещано явление и въпреки, че по принцип не е повод за тревога (освен ако не продължава прекалено дълго) би могъл да причини значителен дискомфорт и на майката. Редовното недоспиване води до редица неудобства, като раздразнителност, нервност, главоболие, депресивни състояния, а понякога и по – сериозни проблеми. Ето защо е много важно да разберем причината за неспокойния сън на нашето бебе и при възможност да я отстраним. Разбира се това съвсем не е лека задача, затова нека ви помогнем, като ви подскажем някои от възможните причини за неспокойния сън при бебетата.

cute-baby-1

Първите 4 – 5 месеца от живота на бебчо, един от най – вероятните причинители на неспокойния сън, това са коликите. Изключително голям процент от бебетата страдат от колики, като обикновено вечер и нощем болките се засилват, което става и причина за неспокойния сън. Най – доброто, което можем да направим е да се консултираме с педиатъра, който да изпише подходящи медикаменти против колики. Не бива да забравяме, че всяко дете реагира различно на различните капки, сиропи и т.н. Така че, ако даден медикамент не помогне при нас, не бива да се отчайваме, а да пробваме да го заменим с друг. Освен това се предлагат и различни бебешки чайове, които може да окажат благоприятен ефект. Вибриращите столчета за бебета също са едно нестандартно решение на проблема, в крайна сметка нищо не пречи да опитаме.

Sweet-Baby-sweety-babies-25909592-2560-1600

Друга възможност е на бебо да му е студено, да му е топло, да е все още гладен, да е жаден, пелената да е за смяна, в стаята да е шумно (например звука от телевизора може да го дразни), да е много светло, леглото да не му е удобно и всички тези дребни неща, които биха попречили на съня му. Трябва да се постараем, да премахнем всякакви причинители на евентуален дискомфорт за бебето.

Никненето на зъбките е друга основна причина за неспокойния сън при бебетата. Някои деца доста трудно преминават през този период. Това, което можем да направим е отново след консултация с лекаря, да даваме болкоуспокояващи сиропи, предлагат се и различни гелове за мазане на венците.

Не бива да забравяме, че колкото повече расте детето, нуждата му от сън намалява. Ако му позволяваме денем да спи повече, нищо чудно през нощта съня да не го спохожда.

Неспокоен сън при бебетата

Сънищата и кошмарите също смущават съня на бебетата. Твърди се, че около 50% от времето прекарано в сън, децата сънуват. Натрупаните емоции и преживявания от изминалия ден, предизвикват понякога хубави, понякога не чак толкова, сънища.

В крайна сметка факта, че когато бебетата са в утробата нямат изграден нощем режим на спане е от голямо значение. През тези 9 месеца прекарани в корема на мама, те не знаят кога е ден и кога е нощ. Обикновено прекарват час – два в бодърстване, след което подремват за известно време и това се повтаря през цялото денонощие. Ето защо, когато се появят на бял свят, те продължават да следват този режим и им е трудно да привикнат към спане само през нощта.

Автор

Подобни статии

За бебето

Къпане на новородено бебе

Появата на новородено бебе предизвиква огромна радост във всяко едно семейство. Малкият човек се повява и заявавява своето присъствие със силен плач, усмивки и гугукане на онзи странен и смешен бебешки език.

За тийнейджърите

Идеални майки не съществуват или какво да правим с чувството за вина

Трябва ли майката да се „разтвори” изцяло в ежедневието на детето си? Запомнете, че вие не трябва да сте супер майка. Единственото, което е необходимо правите е да обгрижвате детето

За децата

Защо творческите дейности изграждат детската личност?

Като родители често поставяме под съмнение усилията, които полагаме, при възпитанието и развитието на децата. За да растат здрави и щастливи нашите деца, важно е да ги подкрепяме в интересите

1 коментар

  1. Лора
    февруари 19, 13:26 Reply
    Обикновено прекарват час – два в бодърстване, след което подремват за известно време и това се повтаря през цялото денонощие.  - не знаех, че бебета имат този режим на спане и при бременността. Дори не се бях замисляла за това.

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.