Митове за храненето, които ни шокираха

Митове за храненето, които ни шокираха

 

Да разнищим някои от старите митове за храненето! 

Има толкова много дезинформация в мрежата, че ти е трудно да отсееш истината от заблудата. Ето кои са най-шокиращите митове в областта на храненето.

Мит 1. Яйцата са вредни и водят до заболявания на сърцето

Яйцата са сред най-полезните храни на планетата. Учените доказаха, че холестеролът в храната не повишава холестерола в кръвта. В действителност, яйцата повишават "добрия" холестерол и това не е свързано с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Яйцата съдържат всички видове хранителни вещества и уникални антиоксиданти, които защитават очите. Отгоре на всичко те са идеалната закуска дори по време на диета.

Мит 2. Наситените мазнини са лоши за здравето

Преди няколко десетилетия е било решено, че епидемията от сърдечни заболявания са причинени от консумацията на твърде много мазнини – по-специално наситени мазнини. Това се основава на силно погрешни проучвания и политически решения, които вече са опровергани с времето.

Мит 3. Всеки трябва да яде хляб

Пшеницата е с ниско съдържание на ценни вещества в сравнение с други храни като зеленчуци. Тя може да доведе до редица здравословни проблеми, както малки, така и сериозни. Пшеницата съдържа голямо количество протеин, наречен глутен, които може да доведе до алергия, да увреди лигавицата на червата, да причини болка и подуване на корема, дори умора.

Митове за храненето

Мит 4. Консумацията на много протеини уврежда бъбреците

Богатата на протеини диета не може да доведе до остеопороза и бъбречни заболявания. Вярно е, че консумацията на протеини увеличава екскрецията на калция в костите в краткосрочен план, но в дългосрочен – има обратен ефект.

Мит 5. Храните с ниско съдържание на мазнини са за предпочитане

Производителите на хранителни продукти добавят други неща, за да компенсират липсата на мазнини. Обикновено това са подсладители, захар, високо-фруктозен царевичен сироп или изкуствени подсладители като аспартам. Всички тези добавки за вредни за здравето и могат да доведат до метаболитен синдром, диабет, сърдечни заболявания, преждевременно раждане, депресия.

Мит 6. Трябва да се яде често и по малко

Идеята, че трябва да се яде по-често, но по-малки количества, за да се запази висок метаболизъм няма никакъв смисъл. Вярно е, че храненето повишава леко метаболизма, но това се отнася за общото количество храна, а не за броя хранения.

Мит 7. Въглехидратите трябва да са най-големият източник на калории

Става въпрос за идеята да се консумират храни с ниско съдържание на мазнини, като въглехидратите да са около 50-60% от общите калории. Тази диета съдържа много зърно и захар и много малки количества месо и яйца. За някои хора такова количество въглехидрати обаче може да бъде опасно.

Мит 8. Редовната консумация на омега-6 мастни киселини е здравословна

Полиненаситените мазнини наистина са добри за здравето, но те могат да бъдат много видове. Омега-3 мастните киселини понижават риска от редица заболявания. Хората наистина се нуждаят от тях, но в правилно съотношение. Ако диетата включва доста повече омега-6 мастни киселини, това може да предизвика проблеми. Най-големите източници на омега-6 са семена, растителни масла, соя, царевица, слънчоглед.

Мит 9. Захарта е нездравословна, тъй като съдържа празни калории

Обикновено се смята, че захарта е лоша за здравето, тъй като съдържа празни калории. Вярно е – тя наистина има много калории без основни хранителни вещества, но това е само върхът на айсберга. Захарта, най-вече заради фруктозата, засяга метаболизма по начин, който води до натрупване на мазнини и метаболитни заболявания. Фруктозата се превръща в мазнини, а това води до повишени нива на триглицеридите и холестерола. Празните калории са най-малкият проблем!

Автор

Подобни статии

Красива

Освежаващи летни маски за лице

Уловете и последния интензивен лъч, погълнете повече витамини, лятото бързо ще свърши. Наблегнете и на растителната козметика. Във всички случаи тя е по-достъпна, евтина и най-важното – по-полезна. Предлагаме ви

Красива

Как да бъдете по – фотогенични ?

  12 малки трика, които ще ви накарат да изглеждате по – фотогенични на снимки Празниците минаха и ето че настъпват онези тежки времена, в които всеки качва и споделя своя

Здрава и красива

11 доказателства, че дехидратацията води до затлъстяване и болести

  Постоянно слушаме, че трябва да пием по 2 литра вода на ден, защото е полезно и необходимо за организма. Това е напълно вярно. Доказано е, че дехидратацията може да

1 коментар

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.