Митове за храненето, които ни шокираха

Митове за храненето, които ни шокираха

 

Да разнищим някои от старите митове за храненето! 

Има толкова много дезинформация в мрежата, че ти е трудно да отсееш истината от заблудата. Ето кои са най-шокиращите митове в областта на храненето.

Мит 1. Яйцата са вредни и водят до заболявания на сърцето

Яйцата са сред най-полезните храни на планетата. Учените доказаха, че холестеролът в храната не повишава холестерола в кръвта. В действителност, яйцата повишават "добрия" холестерол и това не е свързано с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Яйцата съдържат всички видове хранителни вещества и уникални антиоксиданти, които защитават очите. Отгоре на всичко те са идеалната закуска дори по време на диета.

Мит 2. Наситените мазнини са лоши за здравето

Преди няколко десетилетия е било решено, че епидемията от сърдечни заболявания са причинени от консумацията на твърде много мазнини – по-специално наситени мазнини. Това се основава на силно погрешни проучвания и политически решения, които вече са опровергани с времето.

Мит 3. Всеки трябва да яде хляб

Пшеницата е с ниско съдържание на ценни вещества в сравнение с други храни като зеленчуци. Тя може да доведе до редица здравословни проблеми, както малки, така и сериозни. Пшеницата съдържа голямо количество протеин, наречен глутен, които може да доведе до алергия, да увреди лигавицата на червата, да причини болка и подуване на корема, дори умора.

Митове за храненето

Мит 4. Консумацията на много протеини уврежда бъбреците

Богатата на протеини диета не може да доведе до остеопороза и бъбречни заболявания. Вярно е, че консумацията на протеини увеличава екскрецията на калция в костите в краткосрочен план, но в дългосрочен – има обратен ефект.

Мит 5. Храните с ниско съдържание на мазнини са за предпочитане

Производителите на хранителни продукти добавят други неща, за да компенсират липсата на мазнини. Обикновено това са подсладители, захар, високо-фруктозен царевичен сироп или изкуствени подсладители като аспартам. Всички тези добавки за вредни за здравето и могат да доведат до метаболитен синдром, диабет, сърдечни заболявания, преждевременно раждане, депресия.

Мит 6. Трябва да се яде често и по малко

Идеята, че трябва да се яде по-често, но по-малки количества, за да се запази висок метаболизъм няма никакъв смисъл. Вярно е, че храненето повишава леко метаболизма, но това се отнася за общото количество храна, а не за броя хранения.

Мит 7. Въглехидратите трябва да са най-големият източник на калории

Става въпрос за идеята да се консумират храни с ниско съдържание на мазнини, като въглехидратите да са около 50-60% от общите калории. Тази диета съдържа много зърно и захар и много малки количества месо и яйца. За някои хора такова количество въглехидрати обаче може да бъде опасно.

Мит 8. Редовната консумация на омега-6 мастни киселини е здравословна

Полиненаситените мазнини наистина са добри за здравето, но те могат да бъдат много видове. Омега-3 мастните киселини понижават риска от редица заболявания. Хората наистина се нуждаят от тях, но в правилно съотношение. Ако диетата включва доста повече омега-6 мастни киселини, това може да предизвика проблеми. Най-големите източници на омега-6 са семена, растителни масла, соя, царевица, слънчоглед.

Мит 9. Захарта е нездравословна, тъй като съдържа празни калории

Обикновено се смята, че захарта е лоша за здравето, тъй като съдържа празни калории. Вярно е – тя наистина има много калории без основни хранителни вещества, но това е само върхът на айсберга. Захарта, най-вече заради фруктозата, засяга метаболизма по начин, който води до натрупване на мазнини и метаболитни заболявания. Фруктозата се превръща в мазнини, а това води до повишени нива на триглицеридите и холестерола. Празните калории са най-малкият проблем!

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Да изберем подходящ слънцезащитен продукт според типа кожа

   С все по-ярките слънчеви лъчи, отново е време да си припомним как да изберем подходящ слънцезащитен продукт. Повечето то нас пазят миналогодишните тубички, но за това време типът кожа

Красива

Как да се грижим за своята червена коса

  Как да се грижим за своята червена коса Червенокосите дами не се нуждаят от представяне, за да ги забележи някой. В момента, в който се появят някъде, събират погледите на

Здрава и красива

В сезона на простудите, как да се отървем от неприятната кашлица?

  Мъчи ли ви кашлица? Как да се отървем от нея? Есен – красив сезон характеризиращ се с ярки багри и романтика, но уви и с доста променливото си, непостоянно

1 коментар

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.