Какво означават звуците, които издава нашето тяло?

Какво означават звуците, които издава нашето тяло?

 

Разберете какво означават всички онези странни звуци идващи от нашето тяло и кога са повод за безпокойство

Протягането за да се достигне определен предмет, клякането, прозевките… Най – различните ежедневни дейности понякога предизвикват някои обезпокоителни звуци в нашето тяло – бълбукане, къркорене, щракане, звън в ушите и т.н. Някои от тях биха могли да бъдат доста страшни, други са си направо смущаващи (Защо стомахът ви трябва да прави това, точно по време на тази важна среща?!), но повечето от тях са безвредни. От скърцащите стави, до звънящите уши – представяме ви коментарите на специалистите по темата.

Пукащо рамо – Протягате се след сън или просто се присягате за да достигнете онази кутия на най – горния рафт и чувате онова странно пук-пук-пук идващо от вашата раменна става. Какво би могло да означава това? Доста често този звук си отива също толкова ненадейно, колкото е дошъл и обикновено не би трябвало да е повод за тревога. Специалистите твърдят, че би могло да става дума за леко възпаление в раменната става. Когато обаче е придружен с болка непременно трябва да направите консултация с ортопед.

human-body

Щракане или пукане във врата при завъртане на главата в страни – По принцип това е безвредно и обикновено звука идва от така наречените фасетни стави намиращи се между прешлените. Когато обаче това пукане е придружено с болка в областта на врата, скованост, изтръпване или слабост в ръцете, може да става дума за по – сериозно заболяване и непременно трябва да се обърнете към ортопед.

Внезапен звън в ушите – Този звън, като че ли се появява от нищото. Почти всеки го е чувал, а медицинския терми за него е шум в ушите. Обикновено е краткотраен и не е нещо притеснително. Стресът, кофеина и непълноценния сън допринасят за този шум в ушите. Когато обаче шумът е силен, постоянен или е само в едното ухо и се появява без видима причина най – добре направете консултация с лекар. Лечението варира от намаляване на кофеина и стреса до хирургична намеса и слухови апарати. Добавки, като гинко билоба или мелатонин също ще окажат благоприятен ефект.

Щракане в челюстта при прозявка – Обикновено става дума за леко разместване на челюстните стави, като наместването им предизвиква това щракане или пукане. Възможно е да усетите и лека скованост. Медицинския термин е луксация на челюстта и често се наблюдава сутрин. По принцип не е повод за тревога, но ако се случва често или постоянно и предизвиква силен дискомфорт задължително трябва да се обърнете към лекар. Лечението би могло да бъде медикаментозно, чрез инжекции в ставата, чрез операция, чрез нагревки и т.н.

нашето тяло

Къркорене (понякога наподобяващо ръмжене) в стомаха – Къркорещ стомах и тиха заседателна зала – би могло да бъде доста унизително. Възможно ли е да контролирате този звук? Според специалистите вида, мириса или дори само мисълта за храна биха могли да стимулират мозъка да задейства храносмилателния процес. Така че опитайте да избягвате тези неща. Пиенето на вода или кафе също би могло да предизвика подобни шумове в стомаха – преминаването на течността през храносмилателната система понякога води до това къркорене. Избягването на газирани напитки и изкуствени подсладители също би могло да е от полза. Докато тези звуци не са съпроводени с други стомашни проблеми, се смята че са безобидни.

 

Щракащи колене – Често срещано явление е щракането на коленете при клякане или изкачване на стълби. Обикновено не е повод за тревога, стига да не е съпроводено с болки. В такъв случай (когато има болка) е възможно да става дума за артрит или увреждане на хрущяла. Лекарства, физиотерапия или операция са възможните варианти за лечение.

 

Пулсиране в ушите – Усещането е все едно собственото ви сърце се е изместило в ушите и твърде ясно чувствате всяко туптене. Ако това е нещо, което ви държи будни нощем, специалистите съветват да намалите кофеина, алкохола и излишната захар. Възможно е консумацията на тези продукти да доведе до повишено кръвно налягане и сърдечна честота, което да предизвика неприятното усещане. Повишената тревожност също се свързва с това явление. Така или иначе пулсирането в ушите се смята за напълно безвредно и не се свързва с какъвто и да било здравословен проблен.

Автор

Подобни статии

Чу ли, че

Шоколадът лекува

  Е, сега не бързайте да се оправдавате, че сте на терапия с кутията течен шоколад. Ще разгледаме съдържанието на шоколада и как то влияе върху организма ни. На пазара

Свободно време

Как медитацията ни влияе положително и как да я практикуваме?

  Знаете ли какво точно е медитацията и как тя може да ви помогне да се справите със стреса, умората и болестите? Знаете ли, че медитирането е един приятен и

Диети

6 лесни начина да намалите калориите

  Ето няколко лесни начина да намалите калориите, защото разковничето е в малките неща. Когато кажем „горене на калории” може би първото нещо, което изниква в съзнанието ви е строга

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.