Как да си правим профилактика срещу рак на гърдата

Как да си правим профилактика срещу рак на гърдата

 

Няколко минути може да спасят живот!

Ракът на гърдата е изключително плашещо заболяване, което става все „по-младо“. Докато преди две десетилетия засегнатите жени да са били на около 40-годишна възраст, сега има масови случаи с пациентки около 30-те години.

Колкото и развити да са методите за лечение, най-ефективна си остава превенцията.

Прегледите веднъж годишно при мамолог са задължителни, а за жените с фамилна обремененост – дори два пъти на година. Причината за това е, че ако в семейството, независимо по чия линия, на майката или на бащата, е имало случай на това заболяване, рискът се увеличава.

Освен специализираният преглед, ние можем сами в къщи да проверяваме гърдите си за изменения. Много специалисти съветват това да става най-малко два пъти в месеца, а най-добре всяка седмица.

Разбира се, има и неблагоприятни моменти. Такъв е периодът преди и по време на менструация. Тогава гърдите са напрегнати, чувствителни и твърди.

Около седмица след последния ден от цикъла е най-доброто време за опипване.

рак на гърдата

Как да извършим профилактика срещу рак на гърдата?

Има няколко начина. Основната идея е ръцете ни да се плъзгат лесно по кожата, без да се създава триене. Може да направим прегледа като:

·        По време на или след душ сапунисаме гърдите добре. Застанем срещу огледалото и се огледаме хубаво.

·        Другият вариант е да намажем гърдите с масажно олио или лосион за тяло.

·        Трябва да внимаваме за издутини, вдлъбнатини, необичайно зачервяване, видимо уголемяване на гърдата.

·        Вдигаме ръце и слагаме дланите си на тила. Оглеждаме отново за изменения.

·        Слагаме ръце на хълбоците и стягаме мускулите на гърдите. Отново проверяваме тяхното състояние.

·        Следва преглед чрез опипване.

·        Вдигаме едната ръка и я свиваме в лакътя. Слагаме дланта на тила си.

·        Пръстите на другата ръка събираме един до друг и с лек натиск правим поглаждания в посока от мишницата към зърното на гърдата. Продължаваме като прокарваме мислени линии една до друга, чийто край е зърното. Така „обхождаме“ цялата повърхност на гърдата. Повтаряме същото и с другата.

·        Следва кръгообразно движение, което постепенно отива към зърното. Така очертаната спирала завършва именно там.

·        Последното движение е нагоре-надолу, по цялата повърхност.

·        Същото се прави и с другата гърда.

Ако се усъмните, че сте напипали бучка, не изпадайте в паника. Запазете си час за преглед при мамолог, за да разсеете съмненията си. Няма нужда да се измъчвате излишно, с въпроси, чийто отговор няма как да узнаете сами или пък да си поставяте диагноза „Рак“.

Обикновено бучките, които будят подозрения са съпроводени и с повишена локална температура, уплътняване на кожата, болезненост. Но НЕ винаги става дума за злокачествено образувание.

Рано диагностицираният рак на гърдата е 100% лечим. Важно е да не пропускаме прегледите вкъщи, които отнемат 10-тина минути и 1 път в годината консултация със специалист.

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Нестандартните приложения на кафето

  Какви са нестандартните приложения на кафето? От години кафето не слиза от челните позиции в класацията за най – продаваните продукти. И нищо чудно! Представяте ли си какъв би

Здрава и красива

Спортувайте разумно

  Иска ви се набързо да свалите излишните килограми и се впускате да горите калории със спорт? А знаете ли на какви рискове се излагате, ако не тренирате благоразумно?  Най-застрашени

Красива

Малко повече за луничките

  Какво представляват луничките? Луничките са малки пигментни петънца с гладка повърхност. На цвят са светло жълти до тъмно кафяви. Възможно е да са единични или множество, освен това може

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.