Как да се преборим с гневните изблици на децата

Как да се преборим с гневните изблици на децата

 

Гневните изблици на децата имат различни причини и всяко дете се успокоява по различен начин.

Децата избухват по различни причини. По-големите деца използват гневните изблици като форма на изнудване в стремежа си да получат всичко, което поискат. Ако избликът престава, когато детето получи желаното, това означава, че си имате малък манипулативен тиранин. То обаче никога не е щастливо, тъй като не играчката е от значение за него. Целта на гневния изблик е получаване на власт, налагане над родителското тяло. Това дете се чувства обичано, само когато командва.

Важно е да отбележим, че гневното дете се нуждае от повече обич и внимание, отколкото от играчки. Не всички деца обаче избухват поради такива причини. Много от тях просто рухват, когато са уморени, недоспали, гладни. Малкото дете не може да определи какво точно иска.

Гневните изблици на децата

В повечето случаи страхът остава водещ при гневните изблици. Децата губят контрол, когато се изправят пред нещо ново, притеснително и дори заплашително. Някои деца са по-чувствителни и неподатливи на промени, други – свикват бързо с новостите.

Как да се преборим с гневните изблици:

  • Споделете какво чувствате: опишете емоциите си с разбираеми за детето думи. С времето детето ще се научи да изразява чувствата си с думи, а не с действия. Докато се стигне до този момент, родителите трябва да се справят с гнева.
  • Не се намесвайте, ако няма риск за здравето на детето: В повечето случаи дистанцията, която поставя родителят, върши работа. Когато има риск за здравето на хлапето обаче, трябва да се намесите. В случай че си удря главата в стената, наранява се по някакъв начин, бяга на улица с натоварено движение, се налага да вземете мерки.
  • Дистанцирайте се, но останете в полезрението му: Всяко малко дете се страхува, че ще остане само. Добре е то да знае, че сте наблизо, за да не разстрои още повече.
  • Обещайте му, че ще се почувства по-добре, когато се успокои: То има нужда от сигурност и увереност, че всичко ще бъде наред. Убедете го, че само след няколко минути всичко ще бъде забравено от ваша страна.
  • Останете спокойни: При всички положения гневните изблици привличат вниманието на родителите, което е и целта им от гледна точка на детето. Това гарантира и честата им проява. Ако обръщате прекалено много внимание на тези неприятни сцени, рискувате те да продължат да се повтарят.
  • Не променяйте позицията си: Ако сте решили, че няма да купите още една книжка, сладолед, играчка, не променяйте решението си заради гневния изблик. Когато детето е сигурно, че ще получи желаното с малко рев и викове, то ще започне да използва този начин за постигане на целите си.
  • Похвалете го, когато се овладее: За него не е лесно да се успокои, когато е избухнало. Подходът е много важен, за да намалите тези сцени. Кажете му, че следващия път няма смисъл толкова много да крещи, за да се почувства по-добре.
  • Разберете на какво се дължат гневните изблици: Много често зад гнева на детето се крие нещо друго от конкретния повод, предизвикал негативните емоции. Дали детето не е уморено, гладно, недоспало, страда от липса на внимание?!

Автор

Подобни статии

За майките

7 мита за бременната жена

7 мита за бременната жена Бременната жена не е болна и не се налага да се дистанцира от целия свят Бременните жени, които очакват своето първо дете, са склонни да

За децата

Развитие на бременността по седмици

Тестът ви за бременност е положителен и искате да разберете как ще се развива бебето по време на бременността по седмици? Нека да видим! Бременността при жената (в нормалния случай) продължава 280 дни или

За майките

Как се отразява бременността върху женската красота (част 1 – кожата ни)

   Коя жена е красива? Твърде относително понятие е женската красота… всеки отделен индивид (независимо мъж или жена) има различни разбирания и асоциации за „красиво”, така че доста трудно е

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.