Ботулиновият токсин – един от най–новите методи за справяне с прекомерното изпотяване

Ботулиновият токсин – един от най–новите методи за справяне с прекомерното изпотяване

 

Чухте ли, че ботулиновият токсин е един от новите и ефикасни методи за срещу изпотяването?

Хиперхидрозата е състояние, при което минимално физическо или психическо натоварване води до обилно потене, обикновено в областта на подмишниците, дланите, ходилата, челото или слабините. В по – голяма или по – малка степен, от прекомерното изпотяване се оплакват около 3% от човечеството. Въпреки, че по принцип хиперхидрозата не се смята за болестно състояние, тя причинява значителен дискомфорт (както физически така и психически) на засегнатия. Ето защо решихме да ви запознаем с един от най – новите и ефикасни методи за справяне с този проблем, а именно ботулиновият токсин по – известен, като ботокс.

Ботулиновият токсин

В какво се състои процедурата? Процедурата представлява инжектиране на разтвор с определена концентрация на ботулинов токсин, в горните повърхностни слоеве на кожата, в засегнатите области. Обикновено не се налага обезболяване, тъй като болката при процедурата е минимална (наподобява ухапване от насекомо). Единствено, когато се прилага върху длани и особено върху ходилата, може да се наложи някакво локално обезболяване, тъй като в тези части от тялото са разположени доста нервни окончания.

Какъв е механизма на действие? Ботокса е невротоксин, който блокира нервните окончания в областта, в която е инжектиран, тъй като именно те „казват” на потните жлези да отделят този секрет (пот).

Кога започва действието и колко продължава?  Ефект от процедурата започва да се забелязва след 2 до 4 дни, като пълно преустановяване на потенето настъпва след 7 до 14 дни. Колко дълго ще трае този ефект е строго индивидуално. Все пак приблизително „сухия” период продължава между 6 и 8 месеца, а успеваемост се наблюдава при около 90% от хората решили да опитат този метод.

Бутолиновият токсин

Колко често може да се прилага този метод? Не повече от 2-3 пъти в годината. Най – често, пациентите се подлагат веднъж годишно в периода на пролетта, което им осигурява комфорт и спокойствие за предстоящите летни месеци, а може и по – дълго.

Има ли странични ефекти? Ботулиновия токсин се прилага успешно и безопасно от доста време, за потискане на различни неврологични, офталмологични и други оплаквания. Приложението му в дерматологията също е широко разпространено. Страничните ефекти, които може да настъпят са леки и не представляват повод за тревога. Ето и кои са те:

–          възможно е в третираната област да настъпи лека загуба на чувствителността, която се възстановява напълно до 14 дена след процедурата;

–          възможно е да се появи лека подутина, или посиняване около мястото на убождане.

Каква е цената? Не мога да се ангажирам с точна цена, тъй като цените в различните клиники са различни, но най – общо мога да кажа, че е трицифрена сума варираща между 500 и 800 лева (поне това е, което аз открих). Предлагат се и различни промоционални оферти, където цените са по – ниски (от порядъка на 390 лв.).

 

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Съвети: Как да намерите най-подходящия цвят за вашата коса

  Лесно е да прекарате повече от половин час в магазина, опитвайки са да намерите подходящия цвят за вашата коса. Възможностите са безкрайни, а цветовете варират от платина до гарвановочерно.

Красива

Как да си направим маникюр с дъх на плодови нотки

  В духа на предстоящото лято цветното ни настроение се отразява и върху ноктите ни. Козметичните производители ни улесняват изключително много, като ни предлагат огромно разнообразие от цветове. Въпрос на въображение

Красива

Как да се гримираме правилно през 2013 година

  Днес вече са в мигналото дните, когато на мода бяха ярките гримове – оранжеви устни, ярки и цветни сенки, електрикови лакове и така нататък. Тази година е актуално абсолютно

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.