Ботулиновият токсин – един от най–новите методи за справяне с прекомерното изпотяване

Ботулиновият токсин – един от най–новите методи за справяне с прекомерното изпотяване

 

Чухте ли, че ботулиновият токсин е един от новите и ефикасни методи за срещу изпотяването?

Хиперхидрозата е състояние, при което минимално физическо или психическо натоварване води до обилно потене, обикновено в областта на подмишниците, дланите, ходилата, челото или слабините. В по – голяма или по – малка степен, от прекомерното изпотяване се оплакват около 3% от човечеството. Въпреки, че по принцип хиперхидрозата не се смята за болестно състояние, тя причинява значителен дискомфорт (както физически така и психически) на засегнатия. Ето защо решихме да ви запознаем с един от най – новите и ефикасни методи за справяне с този проблем, а именно ботулиновият токсин по – известен, като ботокс.

Ботулиновият токсин

В какво се състои процедурата? Процедурата представлява инжектиране на разтвор с определена концентрация на ботулинов токсин, в горните повърхностни слоеве на кожата, в засегнатите области. Обикновено не се налага обезболяване, тъй като болката при процедурата е минимална (наподобява ухапване от насекомо). Единствено, когато се прилага върху длани и особено върху ходилата, може да се наложи някакво локално обезболяване, тъй като в тези части от тялото са разположени доста нервни окончания.

Какъв е механизма на действие? Ботокса е невротоксин, който блокира нервните окончания в областта, в която е инжектиран, тъй като именно те „казват” на потните жлези да отделят този секрет (пот).

Кога започва действието и колко продължава?  Ефект от процедурата започва да се забелязва след 2 до 4 дни, като пълно преустановяване на потенето настъпва след 7 до 14 дни. Колко дълго ще трае този ефект е строго индивидуално. Все пак приблизително „сухия” период продължава между 6 и 8 месеца, а успеваемост се наблюдава при около 90% от хората решили да опитат този метод.

Бутолиновият токсин

Колко често може да се прилага този метод? Не повече от 2-3 пъти в годината. Най – често, пациентите се подлагат веднъж годишно в периода на пролетта, което им осигурява комфорт и спокойствие за предстоящите летни месеци, а може и по – дълго.

Има ли странични ефекти? Ботулиновия токсин се прилага успешно и безопасно от доста време, за потискане на различни неврологични, офталмологични и други оплаквания. Приложението му в дерматологията също е широко разпространено. Страничните ефекти, които може да настъпят са леки и не представляват повод за тревога. Ето и кои са те:

–          възможно е в третираната област да настъпи лека загуба на чувствителността, която се възстановява напълно до 14 дена след процедурата;

–          възможно е да се появи лека подутина, или посиняване около мястото на убождане.

Каква е цената? Не мога да се ангажирам с точна цена, тъй като цените в различните клиники са различни, но най – общо мога да кажа, че е трицифрена сума варираща между 500 и 800 лева (поне това е, което аз открих). Предлагат се и различни промоционални оферти, където цените са по – ниски (от порядъка на 390 лв.).

 

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Как да се гримираме правилно през 2013 година

  Днес вече са в мигналото дните, когато на мода бяха ярките гримове – оранжеви устни, ярки и цветни сенки, електрикови лакове и така нататък. Тази година е актуално абсолютно

Здрав дух

Как да се избавим от стреса?

  Въпреки че, вече е започнала пролетта, навън все още е студено, като слънцето отвреме навреме се промъква в деня ни. Колкото и странно да ви прозвучи, не само жените

Диети

Празниците и голямото ядене!

  Да си поговорим за празниците и голямото ядене Искате на празниците да се отпуснете, да хапвате и пийвате, без да се притеснявате от килограмите? Няма проблем – може! Със

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.