Безопасен ли е Facebook за тийнейджърите?

Безопасен ли е Facebook за тийнейджърите?

 

Безопасен ли е Facebook за тийнейджърите?

Преди десет години не бихме си задали този въпрос, тъй като социалните мрежи не бяха толкова широко разпространени. Независимо дали самите ние използваме интернет ежедневно, трябва да се замислим как Фейсбук, Тиутър и другите социални мрежи влияят върху подрастващите. Шансовете детето ви да не използва Фейсбук, например, не е голям, тъй като социалката е мега популярна. За щастие, може да вземете мерки, за да предпазите наследниците си от опасностите в мрежата.

Фейсбук

Социалната мрежа е предназначена за откриване на стари приятели, съученици, колеги. Днес тя е повече от това! Фейсбук работи най-добре, когато се използва за разширяване на реалните приятелства. Това обаче може да стане опасно, когато потребителите започнат да бъркат виртуалните приятелства с реалните.

Говорете с децата си за ограничаване на времето, прекарано във Фейсбук. Всякакви коментари, снимки или лична информация може да бъде опасна за тях. Този сайт е отражение на реалността, а не негова алтернатива.

 Facebook за тийнейджърите

Фейсбук за безопасна употреба

Според говорителя на Фейсбук Ники Джаксън Колако, "нищо не е по-важно за Фейсбук от безопасността на хората, които го използват, особено нашите млади потребители." Докато социалката изисква потребителите да са над 13 години, родителите все още имат отговорността да образоват и наблюдават детето.

Фейсбук предлага специални настройки за поверителност, които позволяват на потребителите да имат контрол върху споделяната информация. "Ние насърчаваме родителите да обсъждат настройките за поверителност със своите деца, за да решат какво равнище на неприкосновеност на личния живот е по-подходящ за тях", коментира още Ники Джаксън Колако.

Кибер тормозът е проблем, който Фейсбук не подценява и на който обръща внимание. "Фейсбук поддържа стабилна инфраструктура за докладване, която позволява на потребителите на държат под око споделяното съдържание. Обучен персонал прави преглед на всяка жалба и прилага закона, както е необходимо", успокоява майките говорителят на Фейсбук.

Как да променим настройките за поверителност на Фейсбук?

Настройките за поверителност ви позволяват да осъществявате контрол върху достъпа на споделяната от вас информация. За непълнолетните тези настройки са по-ограничени. Така например, те не са включени в публичните обяви за търсене.

facebook-safety-center

За достъп до настройките за поверителност:

  • Отидете в профила си, намиращ се в горния десен ъгъл на всяка страница на Фейсбук
  • Кликнете върху "Настройки за поверителност"
  • Изберете желаното ниво на поверителност за всяка секция на Фейсбук
  • Променете достъпа на споделяните статуси, така че те да се виждат само от приятелите ви.

Докато Фейсбук обикновено е една безопасна среда, в която всеки от нас може да се свърже с приятелите си, има хора, използващи сайта злонамерено. Децата трябва да запомнят паролите си и да не ги споделят с други хора. Добро правило е да не приемате покани за приятелство от непознати.

Родителите трябва да предупреждават тийнейджърите да бъдат внимателни с публикуването и споделянето на информация, която може да бъде използвана за идентифициране – като адрес или телефонен номер.

Много деца не разбират трайността на информацията, изпратена в кибер-пространството. Може би дългия списък с резултати в Гугъл ще ги накара да се замислят какво споделят. Това важи и за снимките. Дори да бъдат изтрити от собственика, ако попаднат в лоши ръце, те ще останат завинаги в мрежата.

Ето и едно клипче на английски език, в което е показано как да направите някои настройки:

 

 

Автор

Подобни статии

Чу ли, че

10 причини защо жените трябва да започнат интернет бизнес

Започването на онлайн бизнес е един от най – бързите и разумни начини, чрез които жените могат да изкарват пари. Днес ще ви представим 10 причини поради, които да започнете

За тийнейджърите

Помощ, вече е тийнейджър!

  Срещате ли проблеми с вашите тийнейджъри? Наистина ли разбирате чувствата им? Имат ли право всеки път, когато се карате? Защо винаги се бунтуват срещу родителите си? Как можете да

За майките

Как играчките могат да играят роля във формиране на личността?

Кой не си спомня любимите играчки от нашето детство? Парцалена кука или количка с дистанционно, те все още предизвикват усмивките ни. Вече  имате деца и  наблюдавате с какъв интерес проучват всяка нова

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.