Атина – пътуване с "машина на времето"

Атина – пътуване с "машина на времето"

 

Атина е историческата столица на Европа, с дълга история, датираща от първото селище в епохата на неолита. През 5 век преди Христа (по време на Златния век на Перикъл) градът придобива универсално значение. През годините много завоеватели окупират Атина. През 1834 година Атина се превръща в столицата на съвременната гръцка държава. Голяма част от града е превърната в 3-километрова пешеходна зона, водеща до най-големите археологически обекти.

атина

 

 

 

 

 

 

Акрополът

Изкачвайки се до свещената скала на Акропола, ще имате възможност да зърнете едни от най-важните шедьоври на архитектурата и изкуството в света. Освен това, от скалата има впечатляваща гледка към града.

acropolis

Акрополът е гордост и символ на Атина, напомнящ за славното минало на Древна Елада, извисяващ се над града. Акрополът датира от времето на Микенската епоха (2 века преди новата ера). Една от най-атрактивните и известни сгради е тази на Партенона. Само на 300 метра от свещената скала стои впечатляващият музей на Акропола – една от най-важните съвременни произведения на архитектурата в Атина. Тя е изработена от стомана, стъкло и бетон. В музея се помещават 4000 безценни находки от паметниците на Акропола, които представят неговата история и функция като важен религиозен център на Древна Атина.

Партенон, храмът на богиня Атина, е разрушен по време на Гръцко-персийските войни, и реставриран от Перикъл с идеята да стане част от културното и религиозно средище на града.

Храмът е изграден от 13 500 мраморни блока, а някога в него се е извисявала статуята на богинята Атина.

Areios Pagos

Слизайки от Акропола, ще се oзовете пред най-древния съд в света – Areios Pagos. Той е разположен на северозапад от Акропола. Хълмът е бил мястото за срещи на Съвета на Древна Атина. Първоначално той е бил Съвет на благородниците, а след това съдебен орган, специализиран в случаите на убийство. Това е и мястото, където апостол Павел проповядва 54 години преди Христа, когато посещава Атина. 

"Ядрото" на историческия център е квартал Плака (най-източната част на Акропола), който е обитаван без прекъсване от древността. Когато се разхождате през тесните като лабиринт улици, ще имате усещане за пътуване с "машина на времето" заради къщите и именията от времето на турската окупация и Неокласическия период (19-ти век). Ще видите още древни паметници, като Lusikrates Monument, както и Римската агора с дължина 111 метра и ширина – 98 метра, арката на Адриан от 131 година – символ на императора след завладяването на града, уникални църкви, истински шедьоври на византийското изкуство и архитектура, както и останки от османския период. Също така, има някои интересни музеи, като Визайнтийския музей, художествени галерии, живописни таверни, кафенета и барове, магазини за сувенири и традиционни гръцки продукти.

monastiraki_photo Y Skoulas_510

В Атина се намира и едно от древните пристанища в света – Пирея, което все още функционира и свързва Атина с островите в Егейско море и Източното средиземноморие. Не подминавайте и Археологическия музей от 1935 година, където можете да видите бронзовите статуи на Атина и Аполон.

 

 

Автор

Подобни статии

Свободно време

Внимание, опасни цветя!

   Почти няма човек на земята, който да не харесва цветя. Но за съжаление, някои от тези красиви създания могат да се окажат изключително вредни за здравето ни. Много хора са алергични

Свободно време

Уникалният свят на икебаната част 2

  към част 1 Рикка – смята се, че стила рикка е създаден през 15-ти век, както и че това е стил, от който в последствие еволюират стиловете морибана и

Любопитно

Очаквани филми "Аз, проклетникът" 2 – "Despicable Me" 2

Помните ли ги онези малки, сладки жълтурковци, който щъкаха около злия си господар Гру, който искаше да завладее света, но вместо това взе, че стана татко на две девойки. Сега

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.