Атина – пътуване с "машина на времето"

Атина – пътуване с "машина на времето"

 

Атина е историческата столица на Европа, с дълга история, датираща от първото селище в епохата на неолита. През 5 век преди Христа (по време на Златния век на Перикъл) градът придобива универсално значение. През годините много завоеватели окупират Атина. През 1834 година Атина се превръща в столицата на съвременната гръцка държава. Голяма част от града е превърната в 3-километрова пешеходна зона, водеща до най-големите археологически обекти.

атина

 

 

 

 

 

 

Акрополът

Изкачвайки се до свещената скала на Акропола, ще имате възможност да зърнете едни от най-важните шедьоври на архитектурата и изкуството в света. Освен това, от скалата има впечатляваща гледка към града.

acropolis

Акрополът е гордост и символ на Атина, напомнящ за славното минало на Древна Елада, извисяващ се над града. Акрополът датира от времето на Микенската епоха (2 века преди новата ера). Една от най-атрактивните и известни сгради е тази на Партенона. Само на 300 метра от свещената скала стои впечатляващият музей на Акропола – една от най-важните съвременни произведения на архитектурата в Атина. Тя е изработена от стомана, стъкло и бетон. В музея се помещават 4000 безценни находки от паметниците на Акропола, които представят неговата история и функция като важен религиозен център на Древна Атина.

Партенон, храмът на богиня Атина, е разрушен по време на Гръцко-персийските войни, и реставриран от Перикъл с идеята да стане част от културното и религиозно средище на града.

Храмът е изграден от 13 500 мраморни блока, а някога в него се е извисявала статуята на богинята Атина.

Areios Pagos

Слизайки от Акропола, ще се oзовете пред най-древния съд в света – Areios Pagos. Той е разположен на северозапад от Акропола. Хълмът е бил мястото за срещи на Съвета на Древна Атина. Първоначално той е бил Съвет на благородниците, а след това съдебен орган, специализиран в случаите на убийство. Това е и мястото, където апостол Павел проповядва 54 години преди Христа, когато посещава Атина. 

"Ядрото" на историческия център е квартал Плака (най-източната част на Акропола), който е обитаван без прекъсване от древността. Когато се разхождате през тесните като лабиринт улици, ще имате усещане за пътуване с "машина на времето" заради къщите и именията от времето на турската окупация и Неокласическия период (19-ти век). Ще видите още древни паметници, като Lusikrates Monument, както и Римската агора с дължина 111 метра и ширина – 98 метра, арката на Адриан от 131 година – символ на императора след завладяването на града, уникални църкви, истински шедьоври на византийското изкуство и архитектура, както и останки от османския период. Също така, има някои интересни музеи, като Визайнтийския музей, художествени галерии, живописни таверни, кафенета и барове, магазини за сувенири и традиционни гръцки продукти.

monastiraki_photo Y Skoulas_510

В Атина се намира и едно от древните пристанища в света – Пирея, което все още функционира и свързва Атина с островите в Егейско море и Източното средиземноморие. Не подминавайте и Археологическия музей от 1935 година, където можете да видите бронзовите статуи на Атина и Аполон.

 

 

Автор

Подобни статии

Любопитно

7 причини да направите пътешествието си из Европа през зимата

  Ще ви кажем 7 добри причини да направите пътешествието си из Европа през зимата. Зимните пътувания из Европа обикновено се свързват с претъпкани ски курорти и заснежени склонове. Според

Свободно време

Украси великденската трапеза със зайче от салфетки

Твоето онлайн женско списание BG Жените винаги ти помага да посрещнеш празниците с оригинални идеи за украса на дома и трапезата си. Ако искаш да впечатлиш гостите си за Великден, украси празничния

Хоби

Йогата като хоби

  Думата „йога” произлиза от санскритски език и най – общо казано има три основни значения – „концентрация”, „контролирам” и „обвързвам” (съединявам, сливам). Йогата представлява философска система, която ни предлага

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.