Езикът на тялото и как да го разчитаме правилно?

Езикът на тялото и как да го разчитаме правилно?

 

Езикът на тялото и как да го разчитаме правилно?

Знаете ли, че при комуникация хората изразяват едва 7% от информацията, която желаят да предадат вербално? Изследванията показват, че цели 80% от информацията се предава чрез езика на тялото, а 13% се отнасят за тона, с който се говори. Оказва се, че позите, жестовете и мимиките, които всеки от нас прави волно или неволно, до голяма степен разкриват части от характера, настроението, емоциите или дори чувствата ни. В следващите редове ще ви предоставим малко повече информация по темата и ще ви помогнем да разгадавате по – успешно невербалните знаци и сигнали, които изпраща събеседника ви.

Очи

Очите действително са прозорец към душата и отразяват доста ясно емоционалното състояние на човека. Освен това обаче, очите и по – конкретно зениците, са показателни и за отношението ни към даден предмет, обстоятелство или ситуация. Леко разширените зеници свидетелства за одобрение и позитивна нагласа, докато свитите зеници по – скоро издават неодобрение и негативно отношение. Разширените зеници се свързват и с гняв, сексуално желание, ярост, страх и други силни емоции.

Body-Language

За да разберете дали някой ви лъже, вече не е нужно да гледате дали носа му не пораства, всичко което трябва да направите е внимателно да проследите движението на очите му по време на паузите, докато говори. Установено е, че движение на дясно свидетелства за лъжа и обратно – движение на ляво говори, че събеседника ви казва истината.

Забележка: При хора, които пишат с лява ръка има вероятност посоките да са разменени.

Ръце

Скръстените или „заключените” ръце са знак за враждебност, несъгласие или представляват отбранителна позиция. В случай, че събеседника ви е скръстил ръцете си, имайте предвид, че най – вероятно темата не му е приятна или изпитва някакъв дискомфорт в ситуацията и обстоятелствата, в които се намирате.

Езикът на тялотоОтворените длани са добър знак, показват искреност и отзивчивост, за сметка на ръцете прикрити в джобовете, които са сигнал за неискреност, лукавост, лицемерие, измамливост, но биха могли да издават и чувство на вина.

Потъркването на ръцете една в друга обикновено говори за нетърпение и очакване на нещо, а когато при ръкуване събеседника ви постави дланта си върху вашата това е знак за добронамереност. Би могло и да е израз на надмощие, превъзходство, доминантност.

 

Позиция на тялото

Ако в изправено положение събеседникът ви е леко приведен към вас, ако навлиза във вашето пространство, ако се доближава до вас, това е сигнал за заинтересованост, симпатия и желание за общуване.

Ако позицията на тялото на събеседника ви отразява огледално вашата, това е знак за синхрон между вас, съгласие, разбирателство, добронамереност.

How-to-Read-Body-Language-

Ако в седнало положение събеседникът ви е леко приведен към вас, ако тялото му (торс, бедра) гледа към вас (независимо на къде гледа главата) това е сигурен знак, че проявява интерес или дори симпатия. Обратно – ако е облегнат назад, ако тялото му гледа настрани това говори за липса на интерес или дори чувство на дискомфорт.

Как да разберем дали събеседника ни лъже?

Освен гореспоменатия пример с движението на очите има още един трик за разкриване на лъжците. Според Алан Пийс (автор на книгата „Езикът на тялото”) ако подозирате някой в лъжа обърнете внимание на следните знаци:

– Дали събеседникът ви си докосва носа или устата докато говори?

– Дали говори по – бавно (когато измисля лъжата на момента) или по – бързо (когато е съчинил лъжата предварително) от обикновено?

– Дали с тялото си прави знаци, които означават „незнам” (напр. повдигане на рамене или долна устна), докато казва „сигурен съм че…” или докато твърди нещо?

Ако отговорът на тези въпроси е „Да”, то тогава е по – добре да не се доверявате.

Автор

Подобни статии

Свободно време

Смешни котки в кутии – If it fits, I sits

  Всеки горд собственик на котка може с часове да ви говори за странното влечение на косматите ни приятели да се пъхнат навсякъде. Ама буквално навсякъде, като един от специалитетите

Хоби

Кажи ми хобито си за да ти кажа коя е най-добрата професия за теб

  Кажи ми хобито си за да ти кажа коя е най-добрата професия за теб Няма нищо по-хубаво от това да успееш да изградиш кариера, базирана на любимото ти занимание.

Хоби

Как да си направим красива гривна в 3 стъпки

  Ето как да си направим впечатляваща гривна в 3 стъпки Впечатляваща гривна от безопасни игли – супер идея. Трябват ви 3-4 връзки безопасни игли и 3-4 пликчета цветни мъниста

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.