Езикът на тялото и как да го разчитаме правилно?

Езикът на тялото и как да го разчитаме правилно?

 

Езикът на тялото и как да го разчитаме правилно?

Знаете ли, че при комуникация хората изразяват едва 7% от информацията, която желаят да предадат вербално? Изследванията показват, че цели 80% от информацията се предава чрез езика на тялото, а 13% се отнасят за тона, с който се говори. Оказва се, че позите, жестовете и мимиките, които всеки от нас прави волно или неволно, до голяма степен разкриват части от характера, настроението, емоциите или дори чувствата ни. В следващите редове ще ви предоставим малко повече информация по темата и ще ви помогнем да разгадавате по – успешно невербалните знаци и сигнали, които изпраща събеседника ви.

Очи

Очите действително са прозорец към душата и отразяват доста ясно емоционалното състояние на човека. Освен това обаче, очите и по – конкретно зениците, са показателни и за отношението ни към даден предмет, обстоятелство или ситуация. Леко разширените зеници свидетелства за одобрение и позитивна нагласа, докато свитите зеници по – скоро издават неодобрение и негативно отношение. Разширените зеници се свързват и с гняв, сексуално желание, ярост, страх и други силни емоции.

Body-Language

За да разберете дали някой ви лъже, вече не е нужно да гледате дали носа му не пораства, всичко което трябва да направите е внимателно да проследите движението на очите му по време на паузите, докато говори. Установено е, че движение на дясно свидетелства за лъжа и обратно – движение на ляво говори, че събеседника ви казва истината.

Забележка: При хора, които пишат с лява ръка има вероятност посоките да са разменени.

Ръце

Скръстените или „заключените” ръце са знак за враждебност, несъгласие или представляват отбранителна позиция. В случай, че събеседника ви е скръстил ръцете си, имайте предвид, че най – вероятно темата не му е приятна или изпитва някакъв дискомфорт в ситуацията и обстоятелствата, в които се намирате.

Езикът на тялотоОтворените длани са добър знак, показват искреност и отзивчивост, за сметка на ръцете прикрити в джобовете, които са сигнал за неискреност, лукавост, лицемерие, измамливост, но биха могли да издават и чувство на вина.

Потъркването на ръцете една в друга обикновено говори за нетърпение и очакване на нещо, а когато при ръкуване събеседника ви постави дланта си върху вашата това е знак за добронамереност. Би могло и да е израз на надмощие, превъзходство, доминантност.

 

Позиция на тялото

Ако в изправено положение събеседникът ви е леко приведен към вас, ако навлиза във вашето пространство, ако се доближава до вас, това е сигнал за заинтересованост, симпатия и желание за общуване.

Ако позицията на тялото на събеседника ви отразява огледално вашата, това е знак за синхрон между вас, съгласие, разбирателство, добронамереност.

How-to-Read-Body-Language-

Ако в седнало положение събеседникът ви е леко приведен към вас, ако тялото му (торс, бедра) гледа към вас (независимо на къде гледа главата) това е сигурен знак, че проявява интерес или дори симпатия. Обратно – ако е облегнат назад, ако тялото му гледа настрани това говори за липса на интерес или дори чувство на дискомфорт.

Как да разберем дали събеседника ни лъже?

Освен гореспоменатия пример с движението на очите има още един трик за разкриване на лъжците. Според Алан Пийс (автор на книгата „Езикът на тялото”) ако подозирате някой в лъжа обърнете внимание на следните знаци:

– Дали събеседникът ви си докосва носа или устата докато говори?

– Дали говори по – бавно (когато измисля лъжата на момента) или по – бързо (когато е съчинил лъжата предварително) от обикновено?

– Дали с тялото си прави знаци, които означават „незнам” (напр. повдигане на рамене или долна устна), докато казва „сигурен съм че…” или докато твърди нещо?

Ако отговорът на тези въпроси е „Да”, то тогава е по – добре да не се доверявате.

Автор

Подобни статии

Свободно време

Да се подготвим за къмпинг

    Пролетта дойде. С нетърпение си мислим за хубавото време, слънчевите лъчи и раззеленяващата се природа, защото те са способни да изкарат навън и най – запалените почитатели на

Свободно време

Азалия, Азалея (Rhododendron)

  Няма начин да останете равнодушни към красотата на Азалията. Тя е отрупана с цвят във всякакви нюанси и е способна да цъфти целогодишно. Дали е закономерност, не сме сигурни,

Любопитно

Най-красивите европейски метростанции и тунели

  Какво си представяте, когато чуете думичката „метростанция”. Може би едно мрачно, мръсно и леко плашещо място. По този начин са представени метростанциите и в повечето филми, а особено в

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.