Езотерично със Соня: Ритъм на успеха – мистерията, която кара нещата да се случват

Езотерично със Соня: Ритъм на успеха – мистерията, която кара нещата да се случват

Или защо постоянството е основата на проявения свят?

Знаете ли от къде произтича думата „ритъм“?
Произходът й е от древна дума, с общо значение „тека, протичам, изтичам“. В много от съвременните езици думи като „река“, „извор“, „струя“ и подобни произхождат от същия езиков корен.
Тук няма да правим лингвистични анализи, не е и нужно, тъй като всеки би могъл да разбере езиковата мъдрост, езиковия код, скрит в тази дума. Когато знаем, че например „ритъм“ и „поток“ могат да значат едно и също нещо, веднага ще се досетим, че основната им характеристика е постоянството, постоянното повтаряне във времето на определени неща, през определен период.

Музиката, този небесен език, или просто Божествена мистерия, защото може би дори не е език, а нещо отвъд него, което го обхваща, – също се характеризира с ритъм. Музика без ритъм не може да съществува.
Елементарната теория на музиката дефинира ритъма като: организирано логично редуване на тонови трайности.

Нашето сърце – то редува своите тонове, трайностите на своите тонове, в продължение на целия ни живот. Когато някой има проблем със сърцето – често се казва, че е излязъл от ритъм. Това е съвсем пряк симптом, нарича се аритмия. Излезе ли сърцето от ритъм, с него излиза и целият организъм. И не само организма, а и съзнанието на човека.

СЪРЦЕТО ВОДИ РИТЪМА НА МУЗИКАТА НА ДУШАТА

И от тук – отново се връщаме на музиката. Тя най-бързо и най-пряко може да влияе на човешкото съзнание, на човешкия ум. Не ще и дума, речта също влияе изключително силно, но музиката влияе по-силно, по-бързо и по-безотказно. Тя се възприема от душата някак извънсъзнателно, надсъзнателно.
Не е случайно това, че от съвременно представените изкуства, музиката има най-много „потребители“ сред хората. Почти няма човек, който да не слуша музика.

Музиката ни помага да работим по-лесно, бързо и неусетно, тя може да ни успокои, може да ни възбуди, може практически почти всичко! Може дори да ни развали настроението. Може да повиши производителността на труда, какъвто и да е той. И всичко това – музиката го предизвиква бързо и неусетно, без никакви усилия от страна на слушащия. Нито физически, нито умствени.
Знае се, че когато хората са били диви, или неживеещи в цивилизация, а в племена – едно от най-трудните неща е било да бъдат накарани да свършат заедно определена работа. Затова е имало определен човек, който е задавал ритъм – този ритъм, по привидно магически начин е карал хората да действат заедно, в синхрон. И да вършат работата, която е можело да се свърши само от много хора заедно.

Не е случайно и това, че войниците маршируват на фона на маршова музика, на нейния фон отиват смело и на бой – музиката и нейният ритъм въздействат пряко на човешкото съзнание и могат да го променят. Могат да направят човека по-смел, но и по-страхлив, по-буден, но и по-заспал.
Но не това е темата на настоящата статия. Безспорно, за ритъма може да се говори и пише до безкрай. Като се върнем на неговото древно значение, припокриващо се със значението на действието „тека“ и свързаното с него постоянство, можем да направим една аналогия, която се вижда отдалече:

ЗА ДА „ТЕЧЕМ“ ПО СВОЯ ПЪТ, НИ Е НУЖЕН РИТЪМ

Необходимо е да спазваме ритъм, да бъдем постоянни. Както процесът дишане има вдишване и издишане, и тези две негови части се редуват през целия живот, без изобщо да спират, така и в своите дейности, ако ние не сме постоянни, ако нямаме ритъм на съответната дейност – ние практически нищо няма да постигнем.
Великият мъдрец и духовен учител Рамана Махарши е казал: „Никой не успява без усилие. Тези, които успяват, дължат успеха на постоянството си.“

ПОСТОЯННОТО УПРАЖНЯВАНЕ НА УСИЛИЕ Е В ОСНОВАТА НА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА НЕЩАТА.

За съжаление в днешния забързан ден, потопени в безбрежния океан на информацията, сякаш забравяме това и някак искаме всичко да стане изведнъж.
Да приложим еднократно усилие, и да постигнем.
Тази наша изключително погрешна тенденция и влечение, се използва много умело от доста хора и организации – те ни предлагат за един ден да придобием едва ли не висши знания и умения, да получим посвещение и какво ли още не. Хората, които си плащат за това – остават с усещането, че, посещавайки това организирано събитие, действително ще получат някакви знания и умения, някакви тайни, които ще им отворят Дверите на успеха. Мислят, че за един ден ще станат едва ли не майстори…

Разбира се – не стават!
ритъм на успеха
Но продължават да посещават подобен вид събития. Тук виждаме ритъм, постоянство. Само че това постоянство е насочено към развитието на тези, които организират събитията. А не към нашето развитие. Личното ни развитие може да се случи единствено с постоянна лична практика. Еднодневните практики могат да бъдат част от нея, могат и да ни помогнат, разбира се, и да са ценни за нашето израстване – но далеч не са достатъчни! Постиженията се случват с нашата постоянна лична практика. Единствено с нея. Както животът се случва с постоянното биене на сърцето и с постоянното дишане на белите дробове, така и нашият път, и нашите цели могат да се случат единствено с постоянно действие от наша страна по отношение на тях.

Великият откривател Томас Едисон е казал: „Нашата най-голяма слабост е в отказването. Най-сигурният начин да успеем, е винаги да опитваме още един път.“

Отказваме се, защото мислим, че това, което целим, трябва да бъде уцелено, получено, осъществено от раз. От един-единствен опит. Или от два-три опита. Това е и винаги е било грешка. Все едно да искаш да преминеш едно дълго разстояние само с една крачка. Също така това е един вид създаване на „ритъм на неуспеха“.
На базата на продължителни лични наблюдения съм стигнала до заключението, че човек сам създава своя ритъм – със своите действия или бездействия. Когато веднъж не успее, той, вместо да опита да промени резултата със следващ опит, продължава да не действа и да не успява. Навлиза в един, както го наричам

РИТЪМ НА НЕУСПЕХА.

Ритъмът определя постоянството и е самото постоянство. В случая, ако човек иска да успява, трябва да промени този ритъм. С усилие. Усилие, което да е по-голямо от неуспеха. За да създаде

РИТЪМ НА УСПЕХА

и да влезе в него.
успех
Ритъмът, важно е да се отбележи, е един от седемте основни принципа на Херметичното учение.
По отношение на постоянството и мястото му в нашия свят, Йохан Волфганг фон Гьоте казва:
„В царството на идеите всичко зависи от ентусиазма… в реалния свят всичко се основава на постоянството.“
„Ентусиазъм“ означава пряко „бог е в мен“. Когато си ентусиазиран, образно, в теб се е вселило Божеството, Божествената Сила. За да получиш идея, за да се възвиси съзнанието ти – наистина ти трябва Бог, трябва да си Бог, да се свържеш с Божественото в теб. За да можеш да проявиш, да материализираш идеята, в проявения свят трябва да проявиш единствено своето постоянство. Да влезеш в ритъм…
Може да се направи и аналогия с реката, която тече постоянно – и постоянно достига океана, и се влива в него, слива се с него. Реката тече постоянно, и постоянно се слива с океана…

В кръга на шегата, но не само, учените твърдят, че реално всичко ставало наведнъж. Една известна мисъл на Айнщайн гласи:
„Единствената причина за съществуването на времето е всички неща да не се случват едновременно.“

Т.е. времето е наша фикция, създадена за удобство. Възможно е точно поради тази причина Духът да знае, че всичко става изведнъж и че постоянните усилия са губене на време и енергия. Затова и мнозина от нас, базирайки на това извечно знание, е възможно да се лъжат, че трябва задължително да постигат целите си „от раз“ и по тази причина – дори да не опитват да упорстват и постоянстват. Но плановете на съществуване са различни – и на нашия план постоянството е ключът-катализатор на реализацията.

Автор: Соня Петрова – Аеиа

Това е първата ни статия от поредицата „Езотерично със Соня…“. Очаквайте още всеки четвъртък 🙂

Прочетете повече за нея и страстта й (страстите й ) тук 

Ако прочетеното ви допада и смятате, че ще е полезно на ваш приятел, споделете го с него.

Автор

Подобни статии

Почивка и туризъм

GORE-TEX облекло – защо да си го купя

Ако все още не сте сигурни дали си заслужава GORE-TEX облеклото, то със следващите редове ще ви помогнем да вземете решението заслужава ли си или не закупуването му. Ще прочетете как

Свободно време

Как да аранжираме красив букет във ваза

Подаряват ни красиви цветя, на които искаме да се радваме възможно най-дълго. Но как да аранжираме стръковете във вазата така ,че запазят формата си на красив букет? Предлагаме ви лесен и изпитан трик,

Любопитно

Wallander

Какво сте гледали като деца? Помните ли Сънчо и „Том и Джери“ и „Добрият котарак Леополд“ и „Синьо лято“. Помните ли… тогава имахме щастливо детство, а днес имаме общество, в

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.