Кои са 4те мъжки архетипи

Кои са 4те мъжки архетипи

Знаете ли, че Юнг е направил много важно и революционно откритие за архетипите и колективното неосъзнато? В разработките си той доста често говори за Анимата (женското в нас) и Анимус (мъжкото в нас).

Както има основни женски архетипи, според Юнг, има и основни мъжки архетипи. Как да определим кой е най-изразен в нас или партньора – в зависимост от това как реагираме на различни ситуации.

Прочети: Кои са 4те женски архетипа?

В тази статия ще ви потопя в мъжките архетипи, известни като крал, магьосник, войн и любовник.

архетип крал

Архетип крал

Кралят е източник на ред. Той е мъдър и справедлив. Той е покорител на хаоса, обединител на противоположностите и хармонизатор. Той е безкористен и поставя нуждите на хората около себе си пред своите собствени. В психиката на човека кралят е централен архетип, около който е организирана останалата част. Ако енергията на краля е слаба в нас самите настава хаос и безпорядък.

Кралят е мъжкия еквивалент на женския архетип на майката. Когато мъжа живее с архетипа крал цялата му енергия е коцентрирана върху самия него. Той не вярва, че светът се върти само около него. По скоро счита, че собствената му увереност, достигането на целите му и благополучието му ще му донесат идеалния баланс. Той е хладен и спокоен, дори когато около него е пълен хаос.

Той е деен. Човека, който притежава изцяло положителната енергия на краля е “истински човек”. Той си изважда поуки от всичко около себе си, проучва всичко и винаги има широк поглед на нещата.

архетип магьосник

Архетип магьосник

Магьосникът е мъдър човек, познаващ всички тайни. Той разбира вътрешния свят, но същевременно е наясно и с динамиката и енергийните потоци на външния. Той е факир в технологиите, инженерството, математиката, мистицизма и логиката. В легендите е близък съветник на краля.

Отличава се с остър ум и преди да пристъпи към действие обикновено е почерпил знания и опит от скрити или нетрадиционни източници. Той е мислител и дейностите, които са предмет на специални обучения обикновено са негова сила. Мисли ясно по време на кризисни ситуации и има широк поглед върху нещата.

архетип войн

Архетип войн

Войнът е изпълнен с енергия. Той не се интересува от собственото си удобство. За него е от първостепенна важност да достигне и изпълни целта си. Живее с усещането за смърт. Силата му е бойното поле, без значение дали е на войната, духовността или моралните кодекси.

Целта му е да унищожи всичко, което е негативно или вредно за заобикалящия го свят. Той е тактик. Не е мислител, но е перфектен изпълнител. Действа бързо и със сила. Винаги има и преследва следващата си голяма цел. Важното за него е да изпълни мисията, а не да гради взаимоотношения.

arhetip lubovnik

Архетип любовник

Любовникът е силен в царството на сетивата. Прекланя се пред красотата. Той е музикант, поет, художник. Той е страстен, обича да докосва и да бъде докосван. Не признава границите. Той е мистик със силно развита интуиция. Той е настроен към енергийните нива на хората около себе си и има способността да чете мислите им както отворена книга.

Мрази хората с нечисти намерения. Противопоставя се на всички структури, които отговарят за закона и реда. Той е различен от всички останали архетипи. Той е от решаващо значение, тъй като е хуманен и винаги крайната му цел е любовта.

Всяка от нас е наясно, че животът е едно предизвикателство, в което основната цел е постигането на вътрешен мир и придобиването на способността да дарявате и получавате любов. Пътят към тези открития е дълъг и изключително сложен. Нашата личност и душа не са един хомогенен вътрешен глас, а разнообразие от гласове, които се борят за надмощие.

Понякога непознати за нас гласове могат да ни шокират, друг път да ни донесат наслада, а често пъти старите гласове стават до такава степен дразнещи за самите нас, че чак ни се иска да намразим самите себе си.
Една от най-важните ни задачи към постигане на вътрешен личностен растеж е да идентифицираме и сприятелим тези гласове, така че всеки от тях да има своята роля в различни ситуации.

Както за мъжа е важно, жената до него да съчетава и изразява всички женски архетипи, така и за нас жените е важно, партньорът ни да е и чудесен любовник и всеки ден да се изправя пред света смело и да ни помага. Жените, несъзнателно, също искаме да намерим мъж, който да е балансиран. В противен случай ще има нещо, което ви липсва.

Автор

Подобни статии

Без категория

Езотерично със Соня: Тантра – йога на любовта

Двете основни философски традиции на Изток, датиращи от хилядолетия, са Йога и Тантра. Разбира се, това разделение е условно, и е трудно да се постави рязка граница, кой от древните

Без категория

Езотерично със Соня: Какво или кое е йога? Йога за начинаещи

Често се случва да получавам въпроси от вида: искам да се занимавам с йога, с какво ще ми препоръчате да започна? Този въпрос няма еднозначен и унифициран отговор, затова почти

Твоят стил

Любопитната история на ризата и интересни факти

Обичате ли да носите риза? Харесвате ли партньора си в риза? Тази дреха е част от гардероба на всички ни. Много ми харесва фактът, че можем да съчетаем ризата и

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.