Кои са 4те женски архетипи?

Кои са 4те женски архетипи?

Какво е това архетип?

Понятието архетип произхожда от гръцки и означава модел. В психологията термина се използва за описание на модела на обектите, на личността или начина на поведение, характерен за различните типове хора. Понятието за пръв път е използвано в психологията от Карл Густав Юнг – създателя на аналитичната психология. Според него различните архетипи са генетично заложени в мозъка на човека и се проявяват по различно време в личността – по време на съня, при извършване на творческа дейност, при реакциите на хората в различни ситуации, при комуникацията им с околните и др.

Два от архетипите на Юнг са Анима и Анимус (женски и мъжки).

Това е едно от деленията на архетипите.

Има четири основни женски архетипиархетип момиче

Архетип момиче

Характерно за този тип дами е, че те са нежни, беззащитни и разглезени. Много често се нуждаят от подкрепата или помощта на околните. Този тип жени с лекота карат мъжете около тях да ги обичат и затрупват с подаръци. С веселия си и непринуден нрав и умението си да изразяват възхищението си събуждат желанието на срещуположния пол да се грижи за тях. Будят доверие при контакт с околните. Отрицателните страни на “момиченцата” са че не винаги са на ясно какво точно искат и към какво се стремят. Околните не ги възприемат като магнетични и страстни жени, заради прекалената им емоционалност. Не съумяват да отстояват позицията си. Характерни черти от поведението са жизнерадостност, прекалена емоционалност, вяра в доброто. Този тип жени имат детско излъчване, не се гримират, прическите им са практични. Предпочитат да се обличат удобно със широки дрехи предимно в розово или зелено. Известни личности с този архетип са Кари Брадшоу, принцеса Даяна и др.

архетип любовницаАрхетип любовница

Този архетип се отличава с качества като страст, темперамент, чувственост и изобретателност. Този тип дами са с изключително висока сексуалност. Тя е страстна, лесно достига до множество оргазми. Мъжете с нея са й верни, страстни и привързани. Такава жена винаги е красива и добре поддържана. Тя е интересна и вълнуваща за мъжете. Получава всичко, което иска от живота. Тя е прекалено колоритна и трудно остава незабелязана. Слабите страни на архетипа са, че често са възприемани предимно като сексуален обект, а не като личности или експерти в сферата си на дейност. Любовницата се събужда у жената около 15-25 годишна възраст. В този период характерни за нея са използването на ослепителни и едри бижута, съблазнително и предизвикателно обличане, прояви на егоизъм. От нея лъха аристократичност, умее да грабва вниманието. Примери са Елизабет Тейлър и Мерлин Монро.

arhetip kralicaАрхетип кралица

Любовницата след години се превръща в кралица. Тя вече е волева, силна, интелигентна, самоуверена и успяваща жена и държи да се развива в професионален план. Умее да казва не при необходимост. Облеклото й е елегантно, бижутата са стилни камъни или перли. Общува с околните, наставлява и е добър приятел и бизнес партньор. Хората я уважават и им е интересно в компанията й. Слабите й страни са, че мъжете се страхуват от нея, тя самата се страхува от себе си и е забравила какво е да си жена. Кралицата дълги години е вършила всичко сама и няма доверие на никого, понякога и на самата себе си. Пример за такава жена е Маргарет Тачър.

arhetip domakinqАрхетип майка/домакиня

Тя е отзивчива и подкрепяща. Грижовна, внимателна, добра домакиня и готвач. Държи на традициите, символите и ритуалите. Организира големи събирания по празниците и държи на ритуалите. Близките й я даряват с уважение и благодарност, доверяват и се и знаят, че могат да разчитат при нужда. Споделят проблемите си, защото тя винаги е в състояние да ги изслуша и утеши. Поверяват й грижите за домашните любимци. Майката-домакиня спазва поетите ангажименти и никога не изневерява. Слабите й страни са, че рядко се кипри и няма сексуално излъчване. Мисли основно за хората около нея и така не живее собствен живот, а по скоро този на приятелите, децата и съпруга си. Типични примери са майка Тереза и Опра Уинфри.

В течението на живота, всяка от нас преминава през различните архетипи, докато стигне до момента да създаде дом и семейство. За мъжа е важно да открива в жената до себе си всички архетипи, в противен случай ще усеща, че не що му липсва и ще потърси друга жена, в която може да открие липсващото.
Затова, дами, не губете детското в себе си, приласкавайте и омайвате мъжа си, бъдете уверени в себе си и бъдете грижовни и отдадени!

Автор

Подобни статии

За нас

Няколко прости стъпки, за да бъдете щастливи заедно

Кой не го желае? Любов завинаги, партньор за цял живот…Ние не предлагаме рецепти, а няколко златни правила: 1. Мислете позитивно. За едно партньорство са нужни две неща: сърдечна връзка и силно желание

За мен

Все още търсите принца от приказките?

  Все още търсите принца от приказките? Време е да се върнете в действителността… Ако вашият списък с изисквания към човека достоен да застане до вас изглежда по този начин

В леглото

5 изпитани начина, с които да увеличите либидото във връзката!

    Ако в сексуалният ви живот нещо куца, чувствате се отегчени, а рутината е завладяла всяка частица от спалнята ви, е време да промените нещо и да обърнете нещата във ваша

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.