Кои са 4те женски архетипи?

Кои са 4те женски архетипи?

Какво е това архетип?

Понятието архетип произхожда от гръцки и означава модел. В психологията термина се използва за описание на модела на обектите, на личността или начина на поведение, характерен за различните типове хора. Понятието за пръв път е използвано в психологията от Карл Густав Юнг – създателя на аналитичната психология. Според него различните архетипи са генетично заложени в мозъка на човека и се проявяват по различно време в личността – по време на съня, при извършване на творческа дейност, при реакциите на хората в различни ситуации, при комуникацията им с околните и др.

Два от архетипите на Юнг са Анима и Анимус (женски и мъжки).

Това е едно от деленията на архетипите.

Има четири основни женски архетипиархетип момиче

Архетип момиче

Характерно за този тип дами е, че те са нежни, беззащитни и разглезени. Много често се нуждаят от подкрепата или помощта на околните. Този тип жени с лекота карат мъжете около тях да ги обичат и затрупват с подаръци. С веселия си и непринуден нрав и умението си да изразяват възхищението си събуждат желанието на срещуположния пол да се грижи за тях. Будят доверие при контакт с околните. Отрицателните страни на “момиченцата” са че не винаги са на ясно какво точно искат и към какво се стремят. Околните не ги възприемат като магнетични и страстни жени, заради прекалената им емоционалност. Не съумяват да отстояват позицията си. Характерни черти от поведението са жизнерадостност, прекалена емоционалност, вяра в доброто. Този тип жени имат детско излъчване, не се гримират, прическите им са практични. Предпочитат да се обличат удобно със широки дрехи предимно в розово или зелено. Известни личности с този архетип са Кари Брадшоу, принцеса Даяна и др.

архетип любовницаАрхетип любовница

Този архетип се отличава с качества като страст, темперамент, чувственост и изобретателност. Този тип дами са с изключително висока сексуалност. Тя е страстна, лесно достига до множество оргазми. Мъжете с нея са й верни, страстни и привързани. Такава жена винаги е красива и добре поддържана. Тя е интересна и вълнуваща за мъжете. Получава всичко, което иска от живота. Тя е прекалено колоритна и трудно остава незабелязана. Слабите страни на архетипа са, че често са възприемани предимно като сексуален обект, а не като личности или експерти в сферата си на дейност. Любовницата се събужда у жената около 15-25 годишна възраст. В този период характерни за нея са използването на ослепителни и едри бижута, съблазнително и предизвикателно обличане, прояви на егоизъм. От нея лъха аристократичност, умее да грабва вниманието. Примери са Елизабет Тейлър и Мерлин Монро.

arhetip kralicaАрхетип кралица

Любовницата след години се превръща в кралица. Тя вече е волева, силна, интелигентна, самоуверена и успяваща жена и държи да се развива в професионален план. Умее да казва не при необходимост. Облеклото й е елегантно, бижутата са стилни камъни или перли. Общува с околните, наставлява и е добър приятел и бизнес партньор. Хората я уважават и им е интересно в компанията й. Слабите й страни са, че мъжете се страхуват от нея, тя самата се страхува от себе си и е забравила какво е да си жена. Кралицата дълги години е вършила всичко сама и няма доверие на никого, понякога и на самата себе си. Пример за такава жена е Маргарет Тачър.

arhetip domakinqАрхетип майка/домакиня

Тя е отзивчива и подкрепяща. Грижовна, внимателна, добра домакиня и готвач. Държи на традициите, символите и ритуалите. Организира големи събирания по празниците и държи на ритуалите. Близките й я даряват с уважение и благодарност, доверяват и се и знаят, че могат да разчитат при нужда. Споделят проблемите си, защото тя винаги е в състояние да ги изслуша и утеши. Поверяват й грижите за домашните любимци. Майката-домакиня спазва поетите ангажименти и никога не изневерява. Слабите й страни са, че рядко се кипри и няма сексуално излъчване. Мисли основно за хората около нея и така не живее собствен живот, а по скоро този на приятелите, децата и съпруга си. Типични примери са майка Тереза и Опра Уинфри.

В течението на живота, всяка от нас преминава през различните архетипи, докато стигне до момента да създаде дом и семейство. За мъжа е важно да открива в жената до себе си всички архетипи, в противен случай ще усеща, че не що му липсва и ще потърси друга жена, в която може да открие липсващото.
Затова, дами, не губете детското в себе си, приласкавайте и омайвате мъжа си, бъдете уверени в себе си и бъдете грижовни и отдадени!

Автор

Подобни статии

За нас

Ето как да се превърнеш в идеалната булка

  Много булки изпадат в истерия в навечерието на Големия ден. Вместо да се стресираш, виж как да запазиш контрол над ситуацията и да си идеална булка. 1. Успокой се,

Любов и секс

Къде може да срещнем подходящия мъж?

  Не искате вече да бъдете сама? Партита с приятели, приключенията и еднодневните флиртове вече не са ви толкова интересни. Време ви за нещо различно, искате сериозна връзка, но къде

За мен

Ами сега! Предложи ми брак, как да му откажа?

  Ами сега! Предложи ми брак, как да му откажа? Противно на очакванията, не всички жени искат да сключат брак! Любовта и бракът не вървят ръка за ръка, както мислят

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.