Езотерично със Соня: Йога превръща тялото в свещен храм и вълшебен инструмент

Езотерично със Соня: Йога превръща тялото в свещен храм и вълшебен инструмент

Четвъртък е и е време за рубриката „Езотерично със Соня“ 🙂 Приятно четене!

Инструмент – условно казано, – за да спазим влечението на разума към разделяне и класифициране. Защото, тялото не е нещо отделно нито от разума, нито от съзнанието, нито дори от околната среда. Лесно можем да забележим и осмислим това с просто око – само като си отговорим на простичките въпроси: „мъртвото тяло – тяло ли е, нарича ли го някой с това име, и остава ли то дълго време „тяло“?“
Същата условност важи и за „храм“. Какво е един храм? Нещо относително, понякога за улеснение наречено „място“. Място, предмет, същество или сграда, в които Човек контактува с Бог. Бидейки Всичко, бидейки Вездесъщ, т.е. съществуващ навсякъде, Бог не може да бъде ограничен със или във дадено място, в определено „нещо“ или в „същество“. Пиша „същество“, защото допреди няколко века като храмове са били използвани някои вековни дървета.

ЙОГА ПРЕВРЪЩА ТЯЛОТО В СВЕЩЕН ХРАМ И ВЪЛШЕБЕН ИНСТРУМЕНТ

Тяло, без живот в него, не е тяло – в смисъла на „жив организъм“. Защото на български с думата „тяло“ се обозначават и тела от геометрията, и някои други феномени от природата. Тук става дума за „живо тяло“ и това следва да разбираме, когато пишем „тяло“ в настоящата статия.
По отношение на „живо“: не знаем „що е живот“. Има безброй много предположения, догадки, теории, дори цели науки, свързани с живота, но той продължава да бъде една неразгадана мистерия. Продължава да не може да бъде създаден изкуствено, т.е. човек да вземе например две НЕЖИВИ вещества, и от тях да създаде ЖИВИ.

Никой не е видял „живот сам по себе си“ – колкото и смешно да звучи. Животът е абстрактно понятие, дума с абстрактно съдържание. Както са абстрактни думите „красота“, „здраве“, „любов“ и т.н.
Но тази абстрактност е само на повърхността. Просто защото всяко нещо, което не може да се види с просто око, и което не може да се засече от така наречения разум, е прието за абстрактно. По същия модел абстрактна е и Душата, и Духът… Предполагаме, че ги има, някои дори са сигурни, но разумът не може да ги докаже, както не може да направи това и съвременната наука, с всичките си върховни и отвъд-фантастични постижения. Душата и Духът си остават невидими и недоказани.
Разбира се, проявите на Живота, на Душата и на Духа са навсякъде. Това, че те не се виждат пряко с просто око, не значи, че не могат да се видят косвено. Всичките постижения на човешкия дух, част от които е съвременната наука и съвременните високи технологии, са постигнати и реализирани именно от това невидимо нещо – Духът…
За всички в наше време е известна максимата на античните гърци:

ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО

Между другото, в Античността връзката ДУХ-ТЯЛО е била по-лесно възприемана, поради куп причини – социални, религиозни, духовни и пр. В наше време, времето на разума, макар че той е едно стъпало по-висок от този на древните, отказваме да приемем пряката връзка и единството между материално и идеално. Разумът, който обича да дели, разделя и класифицира всичко, не може да усети единството и взаимозависимостта на материя и идея, на проявено и непроявено, на видимо и невидимо.
Отвъд всички науки, отвъд разум и чувства, дори отвъд емоции, всеки човек от личен опит може да потвърди: ако тялото се чувства зле, ако тялото е болно – умът е пленен в това тяло, и изключително рядко може да надскочи тази болест и да върши нещо друго, освен да страда и да мисли как да се излекува. Или – тялото не е това, което е.
Фридрих Ницше казва за тялото:

„В тялото ти има повече мъдрост, отколкото в най-дълбоката ти философия.“

Съвременната наука е признала и доказала съществуването на психо-соматични болести – заболяванията, предизвикани от „абстрактната“ психика, от душата, духа или ума… Щом психиката може да предизвика напълно органични, „материални“ изменения в тялото, щом може да предизвика болести –разбира се, напълно резонно е да се досетим, че вероятно психиката може и да ги лекува.
Патанджали, древният легендарен адепт на Йога, един от първите, който я е систематизирал и описал, е казал: „Болки, замаяност, съмнение, нехайност, леност, светска ориентираност, лъжлива представа, изпускане на главното и непостоянство са причините за обезпокояването на ума и те са пречките „.

йога практика

Пречките пред осъществяването на Единството между тяло и дух. Разбира се, в горния цитат Патанджали има предвид пречки пред напредъка в Йога. Но самият напредък в тази наука на науките, както обичам да я наричам, в това изкуство на изкуствата, може да се осъществи само когато човек е примирил и обединил дух и тяло. Между другото, това, наглед простичко условие, се отнася за постигането на напредък в почти всичко в нашия свят.

Йога значи „свързване“

Свързване на Индивидуалния Аз с Висшия Аз, на Индивидуалната Душа с Висшата Душа. На Човек с Бог.
Но Йога може да се интерпретира и като свързване на духа с тялото. Когато те са в единнна връзка, духът не се чувства затворник в тялото, а тялото не чувства духа като натрапник и тиранин. Осъществи ли се „йогийската връзка“ между Дух и Тяло, тези две привидни отделности си признават взаимно своята важност, и Тялото започва да изпълнява доброволно и с осъзнаване командите на Духа, а Духът започва да обича Тялото и да осъзнава, че то е негов неотменен инструмент в тази Реалност.

Често се случва да имаме усещане, че тялото ни налага някакви модели – например, ние искаме да сме стройни и с хубаво телесно тегло – а тялото ни кара да ядем прекомерно и го мързи да се движи. Мъчим се да отслабваме, но си оставаме само с мъченето. Тялото си знае и прави своето. Това усещане е погрешно. В почти всички такива случаи е замесен и нашият Дух – всъщност, той е основата, той е определящата Сила. Той е този, който е тежък и инертен – Тялото просто го отразява. Той, Духът, не е в добра връзка с Тялото, подава му погрешни заповеди –защото, образно казано, мрази това тяло. Клетото Тяло се чувства потиснато, но изпълнява тия заповеди – и в един момент заболява…

Ето какво казва „Хатха Йога прадипика“ за причината за наднорменото тегло: „Тежестта на тялото възниква от преобладаването на тамас, а асаните отстраняват това.“
Според учението на Йога, всичко в проявения свят се състои от три „гуни“, три състояния – саттва – чистота, раджас – енергия, страст, тамас – инерция, тъмнина. Целта на Йога е да насити всичко със саттва-тя е най-чистата и най-балансирана гуна.
Ако Тялото ни стане основно сатвично, ние ще добием яснота, осъзнаване, и тялото ще започне да обича и да слуша ума, или Духа…
Йога, нейното редовно практикуване, постига това с лекота, без насилие и по естествен път.

Автор: Соня Петрова – Аеиа

Автор

Подобни статии

Свободно време

Любимият цвят издава характера ви

  Всеки един човек си има любим цвят, който по някакъв начин му харесва повече от останалите. Някои предпочитат класическите черно и бяло, други се радват на свежите цветове като

Почивка и туризъм

Почивка на Охридското езеро

  Няма българин, който да не е чувал народната песен за Охридското езеро и красивата девойка Биляна. Този, на пръв поглед обикновен воден басейн, е обявен за природна забележителност от ЮНЕСКО

Почивка и туризъм

На море в… Созопол

  По южния бряг на Българското Черноморие е разположен един от най-живописните и красиви курортни градове, Созопол. По последни данни с население от 4317 души, той се намира в област

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.