Зелен дом за по-добър живот и пример

Зелен дом за по-добър живот и пример

 

Кой дом можем да наречем зелен дом?

Замисляли ли сте се дали не може да промените нещо в начина си на живот, за да бъдете по-здрави  и  щастливи?

Понякога и с една малка крачка може да стигнете  много далеч.

Може би сте чували за така наречения „зелен дом”. Но не, в никакъв случай не говорим за цвят, с който да боядисате стените си, а за нещо много по-значимо!

Ние ще ви дадем няколко съвета как да промените не само дома си, но и начина си на живот. Ако искате да живеете по-екосъобразно, започнете с малките неща, а именно поканете природата вкъщи!

Пазете дома си чист и изхвърляйте разделно отпадаците в дома си

Едно от най-важните неща е да почиствате редовно дома си и разбира се да събирате отпадъците разделно. Това не е никак трудно, просто трябва да се научите да използвате различни кофи за боклук: за хартиени отпадъци, за пластмаси, за метали и а стъкло.

Също така не забравяйте, че изхвърлянето на отпадъци в тоалетната чиния е едно от най-опасните решения за околната среда. Затова, ако искате един чист и зелен  дом – най-добре си вземете едно толетно кошче за боклук.

зелен дом

Тези няколко прости правила са първата стъпка за Вашия „зелен дом”. Не изглежда никак трудно, нали?

Използвайте еко бои

Когато решите да смените цветовете във Вашия дом, не забравяйте да го направите по  „зелен” начин, а именно да изберете еко бои – вече доста разпространени!

Боята е един от основните продукти, който може да причини много здравословни проблеми, затова я заяменете с екологичния й вариант.   Тъй като са по-безопасни,  освободени от острата миризма на ацетон , а и  не са токсични, еко боите се препоръчват за семейства с алергични заболявания, в болници и хотели.

Също така имайте предвид, че когато купувате нови мебели, много тъкани се третират с химически покрития. Затова преди да ги внесете у дома, оставете  новите мебели в гаража си за ден-два.

Eco-Friendly-Paints-For-Home

Пестете водата

Да прекарвате часове в банята или пък да оставяте кранчето всеки пък, докато сапунисвате съдовете за миене не е никак добра идея!

Нашият съвет е да изберете душ/смесител с нисък дебит на вода, когато си миете зъбите или се къпете, пускайте водата, само когато ви е необходима, и я спирайте, когато сте заети с други дейности.

Винаги проверявайте дали сте затворили добре кранчето на чешмата и то не продължава да тече – това ще спести много и от сметката ви.

Не забравяйте също така да си купувате минерална вода, която може да ползвате както за пиене, така и за готвене, вместо чешмяна.

Пестете водата – това е важна част от промяната към по-зелен дом и начин на живот!

Изберете енергоспестяващи уреди

Домакинските електроуреди спестяват ток пасивно – като изразходват по-малко енергия. Има обаче други уреди, свързани директно към началото на електрическата мрежа, които спестяват активно.

Знаем, че енергоспестяващите уреди определено са по-скъпи от останалите, но бъдете сигурни, че вашата инвестиция ще се възвърне за много кратко време. Същото е и с електрическите крушки. Може да изглежда, че крушките са дребен консуматор на енергия, но ако съберете всички крушки в къщата, ще се изненадате колко ток гълтат. Затова е препоръчително да се снабдите с енергостяващи. Цената им е 10-20 пъти по-висока от тази на обикновените крушки, но парите, които ще ви спестят, компенсират разликата само за няколко месеца.

Настройте сградните инсталации правилно (отопление, вентилация и климатизация). Това е много важно за ефективното и здравословно отопляване и охлаждане на дома.

Ето и още няколко съвета от нас:

·         Избягвайте използването на пласмасови прибори за еднократна употреба. Също така търсете продукти, направени от рециклирани продукти.

recycle-build-home-1

·         Използвайте памучни кърпи вместо хартиени салфетки. Избягвайте употребата на батерии, а където това е невъзможно – избирайте презареждащи се батерии.

·         Правете си повече разходни пеша, отколкото всеки път да карате колата си – това е в голям плюс и за вашето здраве. За дълги разстояния използвайте колело или обществен транспорт.

·         Вместо асансьор използвайте стълбите. Така ще спестите ток, а и това е чудесен начин за поддържане на фигурата.

Виждате, че тези няколко стъпки никак не са трудни, но благодарение на тях вие ще живеете здрави и щастливи в един по-екологичен, чист и „зелен” дом.

Помислете както за себе си и семейството си, така  и за нашата Майка Земя и започнете промяната още днес!

Автор

Подобни статии

Мода и стил

Нови предложения на Bershka за есен-зима 2012

  Вижте какви са новите актуални тенденции за есента на 2012 година, които са включени в каталога на марката Bershka за този сезон. С тях лесно ще обновите гардероба си и

Модерен дом

Как да разширим пространството в дома ни

  Как да разширим пространството в дома ни Имате нужда от повече пространство в дома си, защото семейството ви се е увеличило с още един член? Или пък просто сте

Дизайнери и модни колекции

Посрещнете студените дни с Mango

  Mango – посрещнете студените дни със стил и изтънченост Главният героя в новата елегантна и красива модна линия на световния бранд Mango е световно известния модел Карли Клос. Моделите в колекцията

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.