Уникалният свят на икебаната част 2

Уникалният свят на икебаната част 2

 

към част 1

Рикка – смята се, че стила рикка е създаден през 15-ти век, както и че това е стил, от който в последствие еволюират стиловете морибана и нагеире. Рикка от своя страна може да бъде разделен на два стила – Рикка – Shofutai (който е по – класически и традиционен) и Рикка – Shimputai (който е по – модернистичен).

rikka_sho_p_01 Rikka shofutai celosia

В първия вид се следват строги правила в подредбата и се използват специални техники. Състои се от 9 основни стъбла или части, всяка от които има определена функция и трябва да се намира на точно определено място и разстояние от условната вертикална линия преминаваща през средата на композицията. Тези девет части са разположени така че да се поддържат една друга и се постига една перфектна хармония между височина, ширина и дълбочина. Освен тези девет основни стъбла, може да бъдат използвани и още допълнителни стъбла. Вазата трябва да е около 20-30 см. и да бъде отворена навън в гърлото. Стъблата трябва да излизат от центъра на “kenzan”-a като прави изчистени вертикални линии.

rikka shimputai segge ikebana_2

Вторият вид е въведен през 1999 год., като той позволява доста повече свобода на аранжора. Строгите правила отпадат и се дава път на творчеството. Например тук точката, от която трябва да излизат стъблата не е определена. Освен това вместо девет основни стъбла, тук имаме две контрастиращи основни части, които изграждат композицията. Най – важният фактор, с който аранжорът трябва да се съобрази е материалите да са контрастни, като цвят и количество. Консистенцията на материалите също трябва да е контрастна. Отличителните черти на този модернистичен стил са поразителната яркост и острота.

Freestyle (свободен стил – по – известен у нас като джиука) – всички стилове, които изброихме имат нещо общо – те подчертават естествената красота на цветята. Свободния стил е най – новият стил икебана и е малко по – различен. Той поощрява творческата красота и оставя изцяло в ръцете на аранжора какво и как да изразява неговото творение. Материалите, които се използват също са неограничени и са единствено по избор на аранжора. Може да бъдат не само флорални материали, но и всичко, което той поиска – стъкло, метал, хартия, пластмаса и т.н. В този стил могат да бъдат използвани различни техники – например листата може да се изрязват в разнообразни форми, различни от естествените им. Вазата също е много важен елемент от аранжирането – отново тя е по избор на аранжора. Свободния стил се дели на два типа – натуралистичен и абстрактен.

123589370_16ee25510c икебаната

Както видяхме икебаната е цял един свят със собствени правила, а за го опознаем са нужни време, желание, както и овладяването на някои умения – трябва да съумеем да видим тези едва доловими свойства на уникалните цветни композициите. Едва тогава ще може да се наречем майстор на икебаната.

ikebanaorchidmumDSCN65_thumb1

Част 1

Автор

Подобни статии

Хоби

Игри на карти

Когато става въпрос за игри, децата и възрастните не винаги мислят еднакво. Въпреки това има една игра, която се обожава от всички възрасти – карти! Мислили ли сте някога по

Свободно време

Пролетна шопинг терапия или на лов за усмивки

Огромна заблуда е, че жените ходим по магазините само, за да похарчим пари или пък да убием свободното време. Мъжете не разбират, че това не е просто шопинг спринт, а

Здрава и красива

Как медитацията ни влияе положително и как да я практикуваме?

  Знаете ли какво точно е медитацията и как тя може да ви помогне да се справите със стреса, умората и болестите? Знаете ли, че медитирането е един приятен и

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.