Синдромът на разболяващите се сгради

Синдромът на разболяващите се сгради

 

Нов офис, прясно боядисан, с модерни мебели, компютри, климатик. Идеална работна среда, но служителите се чувстват зле. Техниката също – „болестните“ симптоми при нея са необясними повреди и сривове. Явлението, известно като синдром на разболяващите сгради, се предизвиква от изпаренията на химическите вещества от повърхността на мебели, апаратура, подови покрития. „Виновниците“ са така наречените „летливи органични съединения“ – на английски Volatile Organic Compounds (VOC). През 70-те години на миналия век ученити започват да ги проучват и откриват близо 200 причинители на синдрома.
Произвеждат ги и самите хора. Човешкото тяло отделя ацетон, изопрен и други вещества. А ако се явим на работа в дрехи, обработени в химичесекото чистене с трихлоретан, той със сигурност ще се изпари в помещението. За образуването на VOC има принос козметиката като цяло – от тоалетната вода до дезодорантите. Ситуацията се усложнява и от микроорганизмите и гъбичките, които се чувстват идеално в климатиците. Те също отделят течни органични съединения, не по-малко опасни от хексана, ацетона или концерогенния бензен.
Симптомите на синдрома са зачервени и сълзящи очи, парене в гърлото, раздразнени дихателни пътища, умора, нарушена концентрация, гадене. Колкото по-висока е концентрацията на VOC, толкова по-силно те са изразени. Свежият чист въздух в офиса е най-простата, но и най-неосъществимата препоръка за спасение от VOC. Да се сменят често филтри от активен въглен е друг съвет, даван от специалистите. И още: да се изключи от обзавеждането всичко, което отделя течни органични съединения. Как, след като всички мебели, компютри, скенери и друга апаратура са от изкуствени материали? Възможно решение е подходящо озеленяване.
Специалисти от НАСА са съставили списък на 20 стайни растения, които поглъщат вредните летливи органични съединения във въздуха.

Azalea-2

Азалията и каучуковото дърво поглъщат формалдехида. Палмата арека ликвидира толуола. Офисът обаче не може да се превърне в ботаническа градина. А и много хора са алергични към растенията. Лилията действа по-широкомащабно – унищожава ацетон, метанол, етанол, бензен, трихлоретилен, етилацетат, формалдехид и толуен. Силният и аромат обаче сам по себе си понякога се отразява зле върху концентрацията, може да предизвиква алергия и гадене. Като възможен ликвидатор на VOC се очертава филодендронът, препоръчва го и НАСА.

Учените не се предават. Продължават да търсят спасение от синдрома на болните сгради. Искат да открият някакво просто и ефикасно химическо вещество, което да унищожава напълно нежеланите летливи органични съединения. Докато го открият, ще ни утешава мисълта, че симптомите на синдрома са временни. Отшумяват, щом напуснем „болната“ сграда.

Автор

Подобни статии

Любопитно

IQ е по-висок при жените, отколкото при мъжете

IQ е по-висок при жените, отколкото при мъжете. Може би това проучване ще предизвика много разгорещени дебати, но според най-новите данни, можем да кажем, че жените са по-умни от мъжете, доказано от

Любов и секс

7 от най-новите сексуални открития

Сексът и изживяванията под завивките са тема, която е доста широко дискутирана и подлагана на какви ли не проучвания от изследователите. С цел подобряване качеството на интимния живот, както и

Любопитно

Подмладете се с поне 5 години с помощта на колаген – Вземи с отстъпка!

  Ние, жените, сме красивата половинка на човечеството. Правим всичко възможно, за да се поддържаме и запазим младостта си и великолепното си излъчване. Идва момент, в който е необходимо да

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.