Синдромът на разболяващите се сгради

Синдромът на разболяващите се сгради

 

Нов офис, прясно боядисан, с модерни мебели, компютри, климатик. Идеална работна среда, но служителите се чувстват зле. Техниката също – „болестните“ симптоми при нея са необясними повреди и сривове. Явлението, известно като синдром на разболяващите сгради, се предизвиква от изпаренията на химическите вещества от повърхността на мебели, апаратура, подови покрития. „Виновниците“ са така наречените „летливи органични съединения“ – на английски Volatile Organic Compounds (VOC). През 70-те години на миналия век ученити започват да ги проучват и откриват близо 200 причинители на синдрома.
Произвеждат ги и самите хора. Човешкото тяло отделя ацетон, изопрен и други вещества. А ако се явим на работа в дрехи, обработени в химичесекото чистене с трихлоретан, той със сигурност ще се изпари в помещението. За образуването на VOC има принос козметиката като цяло – от тоалетната вода до дезодорантите. Ситуацията се усложнява и от микроорганизмите и гъбичките, които се чувстват идеално в климатиците. Те също отделят течни органични съединения, не по-малко опасни от хексана, ацетона или концерогенния бензен.
Симптомите на синдрома са зачервени и сълзящи очи, парене в гърлото, раздразнени дихателни пътища, умора, нарушена концентрация, гадене. Колкото по-висока е концентрацията на VOC, толкова по-силно те са изразени. Свежият чист въздух в офиса е най-простата, но и най-неосъществимата препоръка за спасение от VOC. Да се сменят често филтри от активен въглен е друг съвет, даван от специалистите. И още: да се изключи от обзавеждането всичко, което отделя течни органични съединения. Как, след като всички мебели, компютри, скенери и друга апаратура са от изкуствени материали? Възможно решение е подходящо озеленяване.
Специалисти от НАСА са съставили списък на 20 стайни растения, които поглъщат вредните летливи органични съединения във въздуха.

Azalea-2

Азалията и каучуковото дърво поглъщат формалдехида. Палмата арека ликвидира толуола. Офисът обаче не може да се превърне в ботаническа градина. А и много хора са алергични към растенията. Лилията действа по-широкомащабно – унищожава ацетон, метанол, етанол, бензен, трихлоретилен, етилацетат, формалдехид и толуен. Силният и аромат обаче сам по себе си понякога се отразява зле върху концентрацията, може да предизвиква алергия и гадене. Като възможен ликвидатор на VOC се очертава филодендронът, препоръчва го и НАСА.

Учените не се предават. Продължават да търсят спасение от синдрома на болните сгради. Искат да открият някакво просто и ефикасно химическо вещество, което да унищожава напълно нежеланите летливи органични съединения. Докато го открият, ще ни утешава мисълта, че симптомите на синдрома са временни. Отшумяват, щом напуснем „болната“ сграда.

Автор

Подобни статии

Спорт и диети

Цветови тест за енергийния ви потенциал – ЧЕРВЕНО

  Този тест ще ви даде точна представа за това в коя област имате силна енергия, къде усещате нейната липса, как да ползвате силата на енергиите във вас и как

За нас

Женски хитрини. Как да го накараш да се чувства незаменим

  Има начин да накараш един мъж, да се чувства незаменим . След което трябва само да наблюдаваш как връзката ви разцъфтява. Не забравяйте комплиментите Да направиш хубав комплимент е цяло

Любопитно

7 причини да направите пътешествието си из Европа през зимата

  Ще ви кажем 7 добри причини да направите пътешествието си из Европа през зимата. Зимните пътувания из Европа обикновено се свързват с претъпкани ски курорти и заснежени склонове. Според

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.