На море в… Созопол

На море в… Созопол

 

По южния бряг на Българското Черноморие е разположен един от най-живописните и красиви курортни градове, Созопол. По последни данни с население от 4317 души, той се намира в област Бургас, обхващайки няколко малки полуострова от Бургаския залив.

 

Созопол е един от най-древните български градове, с богато културно-историческо минало. .Градът е характерен със своята архитектура (запазена още от 18-19 век), красивите си плажове и ежегодното провеждане на така наречения Празник на изкуствата. Всичко това го прави желана дестинация от множество туристи, както от страната, така и от чужбина.

Bulgaria-Sozopol

Също както добре познатият ни Несебър, Созопол е разделен на две части – Стар и Нов град, като между тях е разположена уникалната Морска градина. Старият град се намира върху малък полуостров на име Скамний. Най-новата част на града, квартал Харманите, се намира по протежението на залив Коренята и се простира до полуостров Буджака.

 

В близост до Созопол се намират и няколко добре познати къмпинга – „Градина”, „Златна рибка”, „Смокиня”, „Веселие” и „Каваци”. Бреговата ивица на къмпинг „Градина” и „Златна рибка” в известна степен се припокриват и образуват един от най-големите нудистки плажове в България. Същото важи и за останали три къмпинга.

 

Едни от основните природни и исторически забележителности в града са Археологическия музей, художествената галерия, архитектурно-историческия комплекс „Южна крепостна стена и кула”, Тракийските надгробни могили, Античните некрополи и т.н. През средновековието Созопол е бил ограден от крепостни стени и кули, като значителни части от тях са запазени и до днес и представляват интерес от страна на туристите.

 

Както се подразбира, туризма е ключов фактор в развитието на икономиката на града. Инфраструктурата на Созопол е добре развита, има множество хотели, семейни хотели, къщи за гости, както и предлагани от местните квартири.

Созопол

Едни от най-предпочитаните плажове в Созопол са плажовете Златна рибка, Харманите, Алепу, Централен плаж и Каваците. Централния плаж е разположен в старата част на града, разполага със заведения за хранене, различни морски атракции и развлечения. Плаж Златна Рибка е известен с плиткия си бряг и финия пясък. Плаж Харманите се намира в Новия град и е изключително оживен. Именно там са концентрирани повечето нощни заведения и дискотеки.

 

Островите Свети Иван и Свети Петър, които се намират в акваторията на Созопол, също са една от основните атракции. Всеки ден в посока островите пътуват лодки, които водят туристите до там.

a_1222614645_sozopolF2

Автор

Подобни статии

Хоби

Историята на будизма

  „Няма път към щастието, щастието е пътят!” – това са думи на великия Буда. Буда не е Бог – той всъщност е обикновен човек на име Гаутама Сидхарта. Той е

Свободно време

Едни от най – необичайните фобии – вижте от какво се страхуват тези хора… (част 2)

Кои са едни от най – необичайните фобии?  Първа част ТУК Страх от огледала – Спектрофобия – страдащите от спектрофобия не се страхуват от самото огледало, а по – скоро от

Хоби

Sofia Rocks 2013

  Грандиозното събитие Sofia Rocks 2013 ще се проведе на 26-ти юли в столицата София. В програмата на рок фестивала са включени банди, сред които траш метъл групата Hamatom, прогресив метъл

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.