Легенда за Берн – столицата на Швейцария

Легенда за Берн – столицата на Швейцария

 

Пристъпваш към града с легендарен произход и си тръгваш от това място с усещане, че си се докоснал до нещо велико. И ако все още не си посетил Берн е добре да научиш нещо повече преди да попаднеш там.

За него са писани множество неща, разказвани са десетки легенди, но най-сигурни свидетели са наследените доказателства в забележителности, които пропиват във всяка частица от този град.

Според една от легендите, основателят на Берн бил херцог Берхтолд V фон Церинген, а историята разказва, как той наградил първото ловувано животно. Това била мечката и от там идва и името на града. Неслучайно дори на герба на знамето знакът е мечка.

Според историческите факти, херцог Берхтолд V фон Церинген поставя основите на града Берн в 1191 г. На това място е издигната крепост, която бранела от северната част владенията. Куно фон Бубенберг е един от благородниците, на които херцога дава задача да построи град над малкия полуостров в река Ааре. На това място днес се разполага старата част на града.

Houses_in_the_Old_City_of_Bern

Източник:wikimedia.org

Според твърденията на това място била издигната вече крепостта, а около нея имало гъста дъбова гора. С материали от гората създателите на града, построили и първите къщички. Години по-късно бива измислено името на града Берн и мечката става символ на Берн.

До колко верни са легендите не може да твърдим, истината е, че във всяка една приказка се крие по малко истина.

Други данни свидетелстват, че този край бил изключително богат на мечки. По времето на Наполеоновите войни в 1798 г., войските на Франция изземват градската хазна и всички съществуващи мечки. Единствено за тяхното съществуване остава едно малко мече, което било убито и оставено в “Мечата дупка”. И днес то се съхранява в Историческия музей на Берни носи славата на “последната мечка от стария Бер“.

 

3194434282_ae22ca96f5

Освен Меачата дупка, която е атрактивназабележителност за всеки гост на града има и редица други. Всяка от тях прави огромно впечатление у туристите и оставя вечни спомени. Такива са Бернската катедрала, бернски църковни паметници наследени от Средновековието.

Забележителност в самата катедрала е вградената желязна каса с три ключалки, а ключовете и се пазят от трима различни души. Интересни са и всички 254-те каменни стъпала, които водят до първата галерия от кулата.

Bern catedral

Източник: www.bern.com

 

В съседство с Катедралата е дворец Ерлахерхоф, в стил барок. Км днешна дата той е и седалище на президента на Берн.

Кметството съществува от 1406 и 1417 г. и е в късноготически стил. Недалеч от него се намира и църквата “Свети Петър и Павел“ създадена по романски и ранноготически стил. Освен това, с годините град Берн се е разширяван многократно, за което свидетелстват различните постройки, кули, входове и порти.

Сред най-очарователните забележителности е фонтанът със статуя на жена за справедливостта. В едната си ръка държи меч, а в другата везна. Очите й са вързани с кърпа, а на ушите има наушници. Приказката разказва, че така тя раздава правосъдие и запазва правото си да остане неподкупна и неутрална. В основата на внушителната статуя, в краката на жената се разполагат папата, императорът, султанът и адвокатът. Друго име, с което се свързва Берн е това на Айнщайн, живял някога на това място.

fontan-Bern

 

Към екскурзия в Берн, трябва да се включат и местните ястия, а сред тях са специалитет от гъши дроб, сирене фондю, "krepfli" и "hyuhli", местното кафе  "ristretto", което е и много силно. 

Автор

Подобни статии

Свободно време

Звездите и Оскарите през годините

Как са изглеждали звездите, когато за първи път са стъпили на червения килим на звездните Оскари? И как са се променили през годините? Оставаме на вас да прецените дали годините

Свободно време

Почивка в Троян през лятото и не само

  Горещите летни дни наближават и все по-често се чудите къде да отидете на почивка. Морето е най-посещаваната дестинация през този сезон, но защо да не се насладите на малко прохлада

Свободно време

Оригинални идеи за рециклиране на пластмасови бутилки

    Пластмасовите бутилки крият много потенциал след като вече сте изпразнили съдържанието им. Устойчиви и здрави, бутилките са лесни за моделиране и са нужни малко материали и много въображение, за да направите

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.