Как да съхраним плодовете

Как да съхраним плодовете

Краят на лятото и началото на есента донесоха богато разнообразие от плодове. Вашето семейство може би помни и още използва рецепти на майки и баби. Прочетете и научете повече за това как да съхраним плодовете – дрян, касис, бадем, кестен, боровинки и трънки.

fc832adb4c1385a827fe6900e64691a7Дрян. Дренките се използват за приготвяне на сладка, пестил, компоти, безалкохолни напитки, вино. Особено полезни са при простудни заболявания и стомашни разтройства.
Сушени дренки. Могат да се използват плодовете както на диворастящите храсти, така и на културното растение. При сушене на фурна е необходимо първоначално температурата да бъде около 50 градуса и постепенно да се повишава до 70 градуса. Ако времето позволява, сушенето може да се извършва на проветриво сенчесто място.
Касис. Богат на калий, фосфор, калций, желязо и микроелементи. В сравнение с другите плодове касисът съдържа по-големи количества витамин С. Изобщо съдържанието на витамини е 3-4 пъти по-голямо, отколкото в лимоните и ягодите. Характерно за него е, че запазва витамините и след продължително съхранение. В началото на беритбата зрелите плодове съдържат повече витамин С, но ако презреят, количеството на витамините намалява с около 30%.
Съхранение на касис в прясно състояние. Беритбената зрялост на касиса се определя по оцветяването на връхните плодове на гроздчетата. Те трябва да бъдат тъмночервени, но не черни, а останалите да са придобили приятно кисел вкус, да са леко омекнали и черни. Най-добре се запазва в малки щайги по 2,5кг, поставени в проветриво хладно помещение при температура 10-12 градуса по Целзии. Запазва се до 2-3 седмици.

За по-дълго съхранение може да го сложите в хладилник при температура 0 градуса. Поставя се в буркани, които се проветряват през 4-5 дни за 15-20 минути.
borovinkiБоровинки. Те са богати на биологично активни вещества, които определят лечебните и хранителните им качества. Сокът действа стимулиращо на зрението. Боровинките съдържат бензоена киселина, която ги предпазва от ферментация и гниене. За да не изсъхнат, те могат да се залеят с вода, а когато времето се застуди, водата се излива и плодовете се оставят на студено да замръзнат. Така те напълно запазват вкуса си и хранителните си качества.
bademiteБадем. Подари малкото съдържание на вода бадемовите ядки могат да се съхраняват продължително време. Те са пълноценна храна, тъй като съдържат голямо количество мазнини – 57%, въглехидрати – 16% о белтъчини – 15%. Богати са на минерални вещества и витамини. Използват се за приготвяне на различни сладкиши, сосове и ястия. От черупките на бадемите се извличат вещества, които служат за оцветяване и ароматизиране на коняк и гроздови вина.
Трънки. Добре узрелият плод съдържа големи количества глюкоза, захароза, пектин и целулоза и биологично активно вещества. Съхранение в прясно състояние. Бере се, когато узрее напълно, но плодовете все още са твърди и покрити със синкав налеп. Набраните трънки се почистват от примесите и омекналите плодове и се съхраняват насипани на тънък пласт в щайги, поставени в хладно и проветриво помещение. Така се запазват до един месец. През това време в плодовете се извършват ферментационни процеси, вследствие на което омекват, стават по-сладки и тръпчивостта им намалява.
да съхраним плодоветеКестен. Не се консумира суров. Когато се свари или опече, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав вкус и аромат. Плодовете се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти. 
Съхраняване в прясно състояние. Берат се през октомври-ноември. Брулят се от дървото, преди чашката да започне да се разпуква. Събират се на купчини и когато чашките започнат да се разпукват, се почистват от тях. Поради това, че съдържат голям процент вода, преди да се поставят за съхранение, те се изсушават на слънчево и проветриво място. След това се насипват в големи сандъци или каци, като между тях се поставят пластове сухи кестенови листа. Най-добре се съхраняват при температура 2-5 градуса. Може да се запазват и неолющени, като се примесят със суха песъчлива пръст и се държат в съдове на хладно и сухо място. Така може да се запазят до пролетта.

 

Автор

Подобни статии

Рецепти

Да си направим вишновка

  Вишневото време е сега, за това ви предлагам рецептата за божествената бабина Вишновка 2 кг добре узрели вишни 1 кг захар 1 л 50 градусова ракия без дъх (или

Полезно

Използване на алкохол при готвене – Бира

  Алкохолът, освен като напитка, която съпровожда храненето, се оказва и много ценен съюзник при приготвяне на гозбите. Особено в родната кухня, алкохолът е широко приложим. Най-често ползваните видове са:

Вкусно и бързо

Как лесно и бързо да режем чери домати

  Чери доматите не се различават по вкус от нормалния домат са прекрасен избор при украса на салата или ястие. Но когато става въпрос за рязане на по-голямо количество, си е

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.