Как да съхраним плодовете

Как да съхраним плодовете

Краят на лятото и началото на есента донесоха богато разнообразие от плодове. Вашето семейство може би помни и още използва рецепти на майки и баби. Прочетете и научете повече за това как да съхраним плодовете – дрян, касис, бадем, кестен, боровинки и трънки.

fc832adb4c1385a827fe6900e64691a7Дрян. Дренките се използват за приготвяне на сладка, пестил, компоти, безалкохолни напитки, вино. Особено полезни са при простудни заболявания и стомашни разтройства.
Сушени дренки. Могат да се използват плодовете както на диворастящите храсти, така и на културното растение. При сушене на фурна е необходимо първоначално температурата да бъде около 50 градуса и постепенно да се повишава до 70 градуса. Ако времето позволява, сушенето може да се извършва на проветриво сенчесто място.
Касис. Богат на калий, фосфор, калций, желязо и микроелементи. В сравнение с другите плодове касисът съдържа по-големи количества витамин С. Изобщо съдържанието на витамини е 3-4 пъти по-голямо, отколкото в лимоните и ягодите. Характерно за него е, че запазва витамините и след продължително съхранение. В началото на беритбата зрелите плодове съдържат повече витамин С, но ако презреят, количеството на витамините намалява с около 30%.
Съхранение на касис в прясно състояние. Беритбената зрялост на касиса се определя по оцветяването на връхните плодове на гроздчетата. Те трябва да бъдат тъмночервени, но не черни, а останалите да са придобили приятно кисел вкус, да са леко омекнали и черни. Най-добре се запазва в малки щайги по 2,5кг, поставени в проветриво хладно помещение при температура 10-12 градуса по Целзии. Запазва се до 2-3 седмици.

За по-дълго съхранение може да го сложите в хладилник при температура 0 градуса. Поставя се в буркани, които се проветряват през 4-5 дни за 15-20 минути.
borovinkiБоровинки. Те са богати на биологично активни вещества, които определят лечебните и хранителните им качества. Сокът действа стимулиращо на зрението. Боровинките съдържат бензоена киселина, която ги предпазва от ферментация и гниене. За да не изсъхнат, те могат да се залеят с вода, а когато времето се застуди, водата се излива и плодовете се оставят на студено да замръзнат. Така те напълно запазват вкуса си и хранителните си качества.
bademiteБадем. Подари малкото съдържание на вода бадемовите ядки могат да се съхраняват продължително време. Те са пълноценна храна, тъй като съдържат голямо количество мазнини – 57%, въглехидрати – 16% о белтъчини – 15%. Богати са на минерални вещества и витамини. Използват се за приготвяне на различни сладкиши, сосове и ястия. От черупките на бадемите се извличат вещества, които служат за оцветяване и ароматизиране на коняк и гроздови вина.
Трънки. Добре узрелият плод съдържа големи количества глюкоза, захароза, пектин и целулоза и биологично активно вещества. Съхранение в прясно състояние. Бере се, когато узрее напълно, но плодовете все още са твърди и покрити със синкав налеп. Набраните трънки се почистват от примесите и омекналите плодове и се съхраняват насипани на тънък пласт в щайги, поставени в хладно и проветриво помещение. Така се запазват до един месец. През това време в плодовете се извършват ферментационни процеси, вследствие на което омекват, стават по-сладки и тръпчивостта им намалява.
да съхраним плодоветеКестен. Не се консумира суров. Когато се свари или опече, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав вкус и аромат. Плодовете се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти. 
Съхраняване в прясно състояние. Берат се през октомври-ноември. Брулят се от дървото, преди чашката да започне да се разпуква. Събират се на купчини и когато чашките започнат да се разпукват, се почистват от тях. Поради това, че съдържат голям процент вода, преди да се поставят за съхранение, те се изсушават на слънчево и проветриво място. След това се насипват в големи сандъци или каци, като между тях се поставят пластове сухи кестенови листа. Най-добре се съхраняват при температура 2-5 градуса. Може да се запазват и неолющени, като се примесят със суха песъчлива пръст и се държат в съдове на хладно и сухо място. Така може да се запазят до пролетта.

 

Автор

Подобни статии

Вкусно и бързо

Използване на алкохол при готвене – Бира

  Алкохолът, освен като напитка, която съпровожда храненето, се оказва и много ценен съюзник при приготвяне на гозбите. Особено в родната кухня, алкохолът е широко приложим. Най-често ползваните видове са:

Полезно

Трикове в готвенето на месо, тестени изделия и зеленчуци

  Трикове в готвенето на месо: – Шницелите стават по-вкусни и крехки, ако преди да ги пържите, ги намажете със оцет и олио и ги оставите така един-два часа. –

Рецепти

Свинско със зеленчуци

  Рецепта с тенджера под налягане  Свинско със зеленчуци Необходими продукти: ·         500 г свинско месо; ·         300-400 г картофи; ·         2-3 глави лук; ·         1 голяма тиквичка; ·         1

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.