Как да съхраним плодовете

Как да съхраним плодовете

Краят на лятото и началото на есента донесоха богато разнообразие от плодове. Вашето семейство може би помни и още използва рецепти на майки и баби. Прочетете и научете повече за това как да съхраним плодовете – дрян, касис, бадем, кестен, боровинки и трънки.

fc832adb4c1385a827fe6900e64691a7Дрян. Дренките се използват за приготвяне на сладка, пестил, компоти, безалкохолни напитки, вино. Особено полезни са при простудни заболявания и стомашни разтройства.
Сушени дренки. Могат да се използват плодовете както на диворастящите храсти, така и на културното растение. При сушене на фурна е необходимо първоначално температурата да бъде около 50 градуса и постепенно да се повишава до 70 градуса. Ако времето позволява, сушенето може да се извършва на проветриво сенчесто място.
Касис. Богат на калий, фосфор, калций, желязо и микроелементи. В сравнение с другите плодове касисът съдържа по-големи количества витамин С. Изобщо съдържанието на витамини е 3-4 пъти по-голямо, отколкото в лимоните и ягодите. Характерно за него е, че запазва витамините и след продължително съхранение. В началото на беритбата зрелите плодове съдържат повече витамин С, но ако презреят, количеството на витамините намалява с около 30%.
Съхранение на касис в прясно състояние. Беритбената зрялост на касиса се определя по оцветяването на връхните плодове на гроздчетата. Те трябва да бъдат тъмночервени, но не черни, а останалите да са придобили приятно кисел вкус, да са леко омекнали и черни. Най-добре се запазва в малки щайги по 2,5кг, поставени в проветриво хладно помещение при температура 10-12 градуса по Целзии. Запазва се до 2-3 седмици.

За по-дълго съхранение може да го сложите в хладилник при температура 0 градуса. Поставя се в буркани, които се проветряват през 4-5 дни за 15-20 минути.
borovinkiБоровинки. Те са богати на биологично активни вещества, които определят лечебните и хранителните им качества. Сокът действа стимулиращо на зрението. Боровинките съдържат бензоена киселина, която ги предпазва от ферментация и гниене. За да не изсъхнат, те могат да се залеят с вода, а когато времето се застуди, водата се излива и плодовете се оставят на студено да замръзнат. Така те напълно запазват вкуса си и хранителните си качества.
bademiteБадем. Подари малкото съдържание на вода бадемовите ядки могат да се съхраняват продължително време. Те са пълноценна храна, тъй като съдържат голямо количество мазнини – 57%, въглехидрати – 16% о белтъчини – 15%. Богати са на минерални вещества и витамини. Използват се за приготвяне на различни сладкиши, сосове и ястия. От черупките на бадемите се извличат вещества, които служат за оцветяване и ароматизиране на коняк и гроздови вина.
Трънки. Добре узрелият плод съдържа големи количества глюкоза, захароза, пектин и целулоза и биологично активно вещества. Съхранение в прясно състояние. Бере се, когато узрее напълно, но плодовете все още са твърди и покрити със синкав налеп. Набраните трънки се почистват от примесите и омекналите плодове и се съхраняват насипани на тънък пласт в щайги, поставени в хладно и проветриво помещение. Така се запазват до един месец. През това време в плодовете се извършват ферментационни процеси, вследствие на което омекват, стават по-сладки и тръпчивостта им намалява.
да съхраним плодоветеКестен. Не се консумира суров. Когато се свари или опече, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав вкус и аромат. Плодовете се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти. 
Съхраняване в прясно състояние. Берат се през октомври-ноември. Брулят се от дървото, преди чашката да започне да се разпуква. Събират се на купчини и когато чашките започнат да се разпукват, се почистват от тях. Поради това, че съдържат голям процент вода, преди да се поставят за съхранение, те се изсушават на слънчево и проветриво място. След това се насипват в големи сандъци или каци, като между тях се поставят пластове сухи кестенови листа. Най-добре се съхраняват при температура 2-5 градуса. Може да се запазват и неолющени, като се примесят със суха песъчлива пръст и се държат в съдове на хладно и сухо място. Така може да се запазят до пролетта.

 

Автор

Подобни статии

Рецепти

По един свеж коктейл за горещите дни

      През горещите летни дни, какво по-хубаво от това да се съберем с приятелки, да си пуснем приятна музика и да си поговорим по женски. Май забравихме нещо?

Вкусно и бързо

Бутер руло с шоколад

Необходими Продукти бутертесто – 1 кора ½ кофичка течен шоколад орехи /по желание/ 1 яйце сусам или мак /по желание/   Приготвяне Разстиламе кората бутер тесто. Визуално разделяме кората по дължина

Полезно

Подходящи съдове за готвене в микровълнова фурна

  Не всички съдове са подходящи за готвене в микровълнова фурна. В последно време все повече домакини се престрашават да ползват микровълновата печка за нещо различно от притопляне на кафето. Готвенето

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.