Как да реагираме ако ни нападне куче – полезни съвети

Как да реагираме ако ни нападне куче – полезни съвети

 

Всеки ден ставаме свидетели на човешки трагедии, предизвикани от нападения на кучета (както бездомни, така и домашни). Това е често срещано явление не само у нас, но и по цял свят. Според специалистите, на теория всяко куче е потенциален нападател и може да ви захапе, но едва 8% от зъбатите ни приятели реално го правят. И все пак, този процент, който не изглежда толкова голям, води всяка година до милиони ухапани от кучета хора в световен мащаб.

Dog-teeth-biting-bite-mad

Последствията от едно ухапване може да се окажат по – сериозни от колкото очакваме. Около 20% от пострадалите се нуждаят от спешна медицинска помощ, а в отделни случаи (за щастие не много на брой) изходът за човека е фатален. Тъй като не можем да разчитаме особено на общинските управници да се справят с проблема, още по – малко на добросъвестното съзнание на стопаните на тези домашни любимци, решихме да ви предложим няколко съвета за справяне в подобна ситуация.

 Едно от най – важните неща, които трябва да знаем е да придобием умението да разпознаваме, кога иска да ни нападне куче и да сме готови за отговор – когато някое куче спре близо до вас, започне да сумти или ръмжи, обърне се внезапно и ви погледне косо, започне да ви следи и да се държи меко казано недружелюбно, това е сигурен знак, че вашето присъствие не е желано и го изнервя. В такъв случай е много вероятно кучето да стане агресивно и да ви нападне. Това е момента, в който трябва да предприемете някое от следващите действия, които биха могли да се окажат дори животоспасяващи.

bad-dog-2282401)      Спрете на място. Не доближавайте животното, не му говорете и в никакъв случай не побягвайте. На кучетата генетично им е заложено да преследват жертвата, а побегнете ли автоматично се превръщате в такава. Най – добре е да останете спокойни и да застанете странично към животното, като по този начин ще можете да го наблюдавате само с периферното си зрение. Ако го гледате право в очите, това само ще влоши нещата и ще направи кучето още по – агресивно.

2)      Как да прогоним нападателя – според специалистите ако извикате силно и уплашите кучето има голяма вероятност то да избяга. Силният крясък повдига вашия авторитет в очите на животното. Може да извикате нещо от рода не: „Не! Чиба! Марш!” или каквото ви дойде на ум, но да е възможно най – силно.

Bad Dog Behavior3)      Как да ограничим последствията ако все пак кучето ни захапе – както казахме и в точка 3 може да пробвате отново със силен вик да подплашите агресивното куче. Другото, което трябва да запомните е да се помъчите да останете спокойни, защото колкото повече се опитвате да се отскубнете от захапката на животното, толкова по – лоши разкъсвания ще се получат. В старанието си да не изпусне жертвата, кучето ще започне да върти главата си, което още повече ще усложни ситуацията.

Все пак ако всичко казано до тук не ви изглежда достатъчно, в някои специализирани магазини се продават джобни ултразвукови излъчватели, спрейове и т.н. против кучета. Те ще отблъснат нападателя, без да му вредят.

Автор

Подобни статии

Любопитно

Деня на земята 22 април

Днес 22 април отбелязваме деня на земята. За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на през 1970 година на днешния ден в САЩ и Канада. България е една от

Любопитно

Когато не ви върви или как да се отървете от лош късмет

    Ако току що сте счупили огледало или пътя ви е минала черна котка, не се притеснявайте, на правилното място сте! Ако вие сте суеверен човек или пък просто

Любов и секс

Предимства от запознанствата с хора от различни раси

  Запознанствата между хора от различни раси определено се приемат много добре в обществото напоследък и те със сигурност имат своите предимства. Въпреки, че сексът в рамките на нашата раса има

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.