Как да реагираме ако ни нападне куче – полезни съвети

Как да реагираме ако ни нападне куче – полезни съвети

 

Всеки ден ставаме свидетели на човешки трагедии, предизвикани от нападения на кучета (както бездомни, така и домашни). Това е често срещано явление не само у нас, но и по цял свят. Според специалистите, на теория всяко куче е потенциален нападател и може да ви захапе, но едва 8% от зъбатите ни приятели реално го правят. И все пак, този процент, който не изглежда толкова голям, води всяка година до милиони ухапани от кучета хора в световен мащаб.

Dog-teeth-biting-bite-mad

Последствията от едно ухапване може да се окажат по – сериозни от колкото очакваме. Около 20% от пострадалите се нуждаят от спешна медицинска помощ, а в отделни случаи (за щастие не много на брой) изходът за човека е фатален. Тъй като не можем да разчитаме особено на общинските управници да се справят с проблема, още по – малко на добросъвестното съзнание на стопаните на тези домашни любимци, решихме да ви предложим няколко съвета за справяне в подобна ситуация.

 Едно от най – важните неща, които трябва да знаем е да придобием умението да разпознаваме, кога иска да ни нападне куче и да сме готови за отговор – когато някое куче спре близо до вас, започне да сумти или ръмжи, обърне се внезапно и ви погледне косо, започне да ви следи и да се държи меко казано недружелюбно, това е сигурен знак, че вашето присъствие не е желано и го изнервя. В такъв случай е много вероятно кучето да стане агресивно и да ви нападне. Това е момента, в който трябва да предприемете някое от следващите действия, които биха могли да се окажат дори животоспасяващи.

bad-dog-2282401)      Спрете на място. Не доближавайте животното, не му говорете и в никакъв случай не побягвайте. На кучетата генетично им е заложено да преследват жертвата, а побегнете ли автоматично се превръщате в такава. Най – добре е да останете спокойни и да застанете странично към животното, като по този начин ще можете да го наблюдавате само с периферното си зрение. Ако го гледате право в очите, това само ще влоши нещата и ще направи кучето още по – агресивно.

2)      Как да прогоним нападателя – според специалистите ако извикате силно и уплашите кучето има голяма вероятност то да избяга. Силният крясък повдига вашия авторитет в очите на животното. Може да извикате нещо от рода не: „Не! Чиба! Марш!” или каквото ви дойде на ум, но да е възможно най – силно.

Bad Dog Behavior3)      Как да ограничим последствията ако все пак кучето ни захапе – както казахме и в точка 3 може да пробвате отново със силен вик да подплашите агресивното куче. Другото, което трябва да запомните е да се помъчите да останете спокойни, защото колкото повече се опитвате да се отскубнете от захапката на животното, толкова по – лоши разкъсвания ще се получат. В старанието си да не изпусне жертвата, кучето ще започне да върти главата си, което още повече ще усложни ситуацията.

Все пак ако всичко казано до тук не ви изглежда достатъчно, в някои специализирани магазини се продават джобни ултразвукови излъчватели, спрейове и т.н. против кучета. Те ще отблъснат нападателя, без да му вредят.

Автор

Подобни статии

Любопитно

Мини градинка

Знаете ли че, мини градинка в къщи можете да си направите практически от всичко. В случая е използвана, боядисана в бяло стара маратонка.

Любопитно

Тенденции обувки есен – зима 2013

  Женствени, стилни, модерни – това са определенията, които най-добре описват обувките, които ще са актуални този сезон. Дизайнерите ни предлагат най-различни модели, с които да изглеждаме елегантни през студените

Любопитно

Великден и традициите на празника

Великден е един от най-семейните празници, който всички българи спазват, но и децата се включват с голямо удоволствие в най-забавната част или боядисването на яйцата. Интересното е, че дата на

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.