Как да живеем по-екологично и практично

Как да живеем по-екологично и практично

 

Ето няколко лесни съвета, който може да следвате в ежедневието си,за да живеете по-екологично спрямо заобикалящата ви среда. Знаем, че много от нещата вече са казани и преповтаряни, но ако наистина повече хора ги спазват, със сигурност ще има и отражение върху природата.

– Возете се в градския транспорт: Автобусът, в който се возят по 50 души наведнъж, замърсява по-малко околната среда, отколкото 50-те автомобила. Правилото важи в още по-голяма степен за трамвая и тролеите. Кооперирайте се със съседите си за извозването с една кола до работното място. Прибавете към идеята и финансовите изгоди!

– Намалете отпадъците! Сортирането им е нещо положително, за жалост не и у нас, в България, където общинските власти под претекста безпаричие често забравят въобще да приберат боклуците. Най-добре би било, ако сами ограничите количеството им. Можете да приложите и метода на повторна употреба. Нещо повече, когато пазарувате, сравнявайте не само цените, но и опаковките. Твърде много продукти предлагат огромни опаковки.

ID-10067850– Водата! Тя ще става все по-ценна, оскъдна и скъпа. По-скъпа защото ще са необходими по-съвременни технологии за пречистването и. Достатъчно причини, за да се научим да я пестим. Може би не знаете, че годишно едно тоалетно казанче, което тече непрекъснато харчи 150 000 литра питейна вода. Проверете дали всички съоражения за водоснабдяване в дома ви са в изрядно състояние. Не оставяйте чешмите да текат за щяло и не щяло! Когато се къпете, не пълнете ваната (разход 150л), а предпочитайте душа (60л). Днес световните пазари предлагат кранове за чешми и душове, които позволяват икономия на вода до 50%, без това да се отрази на къпането.

 

* Няколко конкретни препоръки:

– Ако сте сред природата и решите да си наберете букет цветя, не ги късайте с корените!

– Ако обичате да почивате на къмпинг и се установите на неподходящи за това места, не ги замърсявайте и преди да си тръгнете, съберете боклуците.

– Внимавайте, когато кладете огън на открито! 55% от случаите на пожари в горите са предизвикани от невниманието на човека!

– Не хвърляйте отпадъците навсякъде. Едно найлоново пликче се разгражда за 5 години, една малка батерия, която съдържа живак, замърсява 1 куб.м земна площ в продължение на половин век!

В кухнята

– Вместо да увивате продуктите в хладилника във фолио, хартия и найлон, които после ще изхвърлите, ID-10057048използвайте кутии.

– Предавайте всичко, което може да бъде рециклирано, на "Вторични суровини". Стъклените буркани и бутилки, вестниците, алуминиевите и стоманените кутии лесно могат да бъдат преработени.

– Предпочитайте стоки със сткъклени, а не пластмасови опаковки.

– Връщайте бутилките от бира и безалкохолни напитки в магазина.

В банята

– Всеки ден в морето се изхвърлят милиони литри отпадъчни води. Значителна част от тях са непречистени. Затова избягвайте да хвърляте каквото и да било в тоалетната чиния, включително дамски превръзки, фасове, пластмасови опаковки и етикети. Когато си миете зъбите или бръснете, не оставяйте водата от кранчето на чешмата да тече.

На работа

– На работното място човек е склонен да разхищава с щедра ръка хартия и енергия. Има ли вашето предприятие политика, съобразена с околната среда? Ако отговорът е не, предприемете нещо!

Накрая – не въздишайте с отегчение. Всички знаем, дори в цифри и проценти, колко замърсена е нашата планета Земя, колко се уголемява озоновата дупка в атмосферата. Простичките правила, съобразяването, отговорността пред природата могат да намалят съществено тези проблеми. Може би ще се превърнем в примерни екограждани?

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net

Автор

Подобни статии

Свободно време

Поглед към испанската столица – Мадрид

Мадрид е мястото, което търсите и нещото което ви трябва ще да е там. Няма друго такова място на Земята. Градът на забавленията, на сиестата и на нощния живот. С

Любопитно

Как да се грижите за вашия лаптоп?

  Лаптопа е от съществено значение и заема важно място във всекидневието на много хора. Необходим е по време на работа, вкъщи, когато пътувате и през свободното ни време. За

Любопитно

Деня на земята 22 април

Днес 22 април отбелязваме деня на земята. За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на през 1970 година на днешния ден в САЩ и Канада. България е една от

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.