Историята на будизма

Историята на будизма

 

„Няма път към щастието, щастието е пътят!” – това са думи на великия Буда.

buddha-art-alfdclxvi-1915875

Буда не е Бог – той всъщност е обикновен човек на име Гаутама Сидхарта. Той е смятан за учител, който предава по специален начин духовното учение, философията, наречена будизъм.

Името му  означава „пробуден, достигнал просветление”, и именно на това ни учи и религиозното учение .

Буда е бил индийски принц, който живял в красив дворец, който според забраната на баща му никога не трябвало да напуска.

Непокорният син обаче бил много любопитен какво се криело навън и избягал от двореца  цели 4 пъти.

buddha

Когато излязъл първия път – видял просяк, втория – болен човек, третия – стар, а четвъртия – мъртъв. Дотогава Буда никога не бил се сблъсквал с реалния живот и тези неща му били непознати. Разтърсен от това, което видял, Гаутама Сидхарта  напуснал охолния си дворец и тръгнал да търси отговори на всички въпроси, свързани с човешкия живот. Години наред той се отдал на прозрения и медитация, срещал се с различни духовни учители, от които научил много неща.

Сблъскал се с истинския живот, индийският принц си дал сметка, че охолният живот и богатството не могат да премахнат страданието по света. Той търсил начин да избяга от неизбежността на смъртта, старостта и болката чрез срещи с религиозни учители.

Mountain_Buddha

След години медитация, учене и прозрения, на 35 години Гаутама Сидхарта  достигнал до Просветление (Нирвана). Храмът „Mahabodhi”, където получил своето просветлението, сега е място за поклонение.

След като почувствал, че трябва да предаде знанието си на хората, индийският принц превърнал в учителя, наричам Буда. В основата на неговото учение са четирите благородни истини:

·         Истината, че има страдание – житовът е изпълнен със страдания. Раждането е страдание, старостта е страдание, болестта и смъртта са страдания. Да срещнеш човек, който те мрази, е страдание, да се разделиш с любимия е страдание.

·         Истината, че причината за страданието е желанието  – желанията са източник на страданията. Живот, изпълнен със страсти и желания, винаги носи страдание, защото това, което желаем, е променливо, непостоянно и подлежи на погибел. Невежеството е причина за желанията. Ние сме невежи по отношение на истинската си природа и на природата на вселената, в която живеем.

·         Истината, че страданието свършва, когато няма желание  –  да, страданията могат да бъдат прекратени, само ако се преодолее тази ненаситност и страст към живота.

·         Истината, че има начин за премахване на страданието – все пак има път, който води към преодоляване на страданията.

Буда често е сравняван с лекар. През първите две благородни истини той диагностицира проблема (страдание) и идентифицирани нейната кауза. При третият Истината е осъзнаването, че има лек. Четвъртият –  истината, в която Буда излага осем пъти, е начинът, по който да се постигне освобождаване от страданието.

Будизма

Освен тези четири истини, всеки будист се стреми да следва осемте степени, т.нар. „Осмократният път”, по който се върви, за премахване на страданието :

 

1. Правилен възглед

2. Правилно намерение

3. Правилна реч

4. Правилно действие

5. Правилна прехрана

6. Правилно усилие

7. Правилно съзнаване

8. Правилна концентрация

 

Какво е будизмът?

 

Будизмът е духовна традиция, която се съсредоточава върху личното духовно развитие и постигането на дълбоко вникване в истинската природа на живота. Има 376000000 последователи по целия свят.

Будистите се стремят да достигне до състояние на Нирвана , следвайки пътя на Буда –  Сидхарта Гаутама..Пътят към просветлението се достига чрез практика и развитие на морала, медитация и мъдрост.

 

В будизма няма правила, заповеди или закони, а има само насоки, които да помогнат на всеки да открие своя универсален път в живота и да бъде щастлив. Всеки човек е индивидуално, уникално и различно от останалите същество, което иска да се чувства добре и да е в хармония с физическия и духовния свят. 

 

Будистите вярват, че животът е безкраен, също така и изпълнен с непостоянството, страдания и несигурност. 

 Според вярващите, съществуването е безкрайно, защото хората са прераждат отново и отново изпитват страдание през всеки следващ живот.

Историята на будизма е история на духовното пътуване на един човек към просветлението, както  и промяната и нещата, които той  научава по време на това пътуване.

 

„Десетки свещи могат да бъдат запалени от една, без да намалят нейния живот. Щастието не намалява, ако се споделя!” – Буда

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Автор

Подобни статии

Любопитно

Пътят на кафето

  Купчинката ароматни кафяви зърна, които сутрин скачат в кафемелачката ви, се раждат в тропиците и стигат до вас след дълга одисея, поглъщаща неимоверни човешки усилия. Подканващото гъргорене на кафеварката

Любопитно

Легенди за баба Марта и връзването на мартеници – 1 март

  На 1 март по традиция посрещаме Баба Марта и се закичваме с мартеници, подаряваме бели и червени усукани нишки на близките си с пожелание за здраве, плодородие и щастлив

Любопитно

Уникално видео със сладко бебе

Всеки, който се е докоснал до детската душа, знае, че няма по-чисто и скъпо нещо от нея.Във видеото може да видите изключително сладко бебе, което, въпреки, че не разбира думите

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.