Цветя вместо ароматизатор в стаите

Цветя вместо ароматизатор в стаите

 

Хрумвала ли ви е идеята да сложите повече цветя вместо ароматизатор в стаите?

Цветята освен, че радват очите, биха могли да ни доставят удоволствие и чрез приятното си ухание. Според проведените изследвания ароматните стайни цвета влияят не само на емоционалното състояние на стопаните си, но дори и на някои физиологични функции. Например уханието на рози се смята, че помага при хипертония, като намалява кръвното налягане. Лавандулата подобрява работата на сърцето, а пеларгонията спомага за пълноценен сън.

цветя вместо ароматизатор в стаите

Разбира се преди да предприемете внасянето на подобни ароматни растения вкъщи е най – добре да се допитате до цялото семейство, тъй като всеки човек реагира различно на миризмите – определено ухание може да предизвика приятни асоциации в един и неприятни в друг. Но повод за притеснение няма – има достатъчно голямо разнообразие, необходимо е просто да подберете аромат, който да допада на всички.

При ароматната пеларгония например листата миришат дори повече от цветовете. Според различните сортове може да избирате между аромат на лимон, роза, ябълка или мента. Добре е саксията да бъде поставена на достъпно място, тъй като листата на пеларгонията миришат само при допир.

heranium-pepeactopopole

Друго растение с приятен аромат това е плектрантуса – листата му приличат на коприва, но уханието им е смес между лимон, мента и камфор. Освен това плектрантуса ще ви помогне да се отървете от молци и мухи в стаите.

Цитрусовите растения (напр. лимони) също са добър вариант. При тях ароматни са не само листата, но също плодовете и цветовете. Особеност на цитрусите е че растат най – добре в стая с температура между 13 – 18 градуса. Но за сметка на това, уханието им е харесвано от всеки. Рядко се намира някой на противоположното мнение.

lemon-tree1

Гарденията е едно от най – ароматните, но и най – капризните растения. Нуждае се от минимум 4 часа слънчева светлина на ден, и постоянно пръскане с вода, тъй като вирее само при условия с висока влажност на въздуха. Друг вариант е да ползвате овлажнител в стаята. Температурата не бива да надвишава 18 градуса. По – високите температури водят до опадане на листата и пъпките.

gardeni

Други растения със силен аромат, това са зюмбюли, жасмин, някои сортове лилии, примула, стефанотис, цветовете на сенсевиерата, брунфезията и т.н. Поради силното си ухание е възможно да предизвикат главоболие, ето защо не бива да бъдат поставяни в детска стая или спалня.

 

Естествено не всеки обича силните миризми, някои хора предпочитат ненатрапчивите аромати. Екзакума е именно такова растение с едва доловим мирис, така че ако се спрете на него е добре да го поставите някъде в близост до вас, за да може да усещате аромата. Някои сортове стайни рози или орхидеи също са добър вариант за почитателите на по – леките ухания.

 

Автор

Подобни статии

Мода и стил

3 аксесоара за есента

  3 аксесоара за есента Нуждаеш се спешно от красива дреха, която да те извае по начин, с който да впечатлиш и да обереш не само погледите, но и овациите

Дизайнери и модни колекции

Новата кампания на Гучи 2013

  С навлизането на студеният сезон, ние не може да мислим за нищо друго освен топлите, отминали, слънчеви дни. И всички забавни неща, свързани с тях. Въображаемото „бягство“ на ума

Твоят стил

Обувки и дрехи за бременни

  Обувки и дрехи за бременни Някои от бъдещите мами навярно са запознати,  че бременността може трайно променя размера и формата на женските стъпала, което прави доста трудно избирането на

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.