За следродилната депресия – същност, причини и начини за преодоляване

За следродилната депресия – същност, причини и начини за преодоляване

Какво представлява следродилната депресия?

 Следродилната депресия за съжаление е доста често срещано явление. Проявява се обикновено няколко дена след раждането, като продължителността и е строго индивидуална и зависи от много фактори. Възможно е да отмине след няколко дена, но е възможно родилката да не съумее да се справи с това състояние и месеци наред.

postpartum-depression2

 Следродилната депресия предизвиква в жената комплекс от противоречиви емоции и чувства. Тя има усещането, че не се справя достатъчно добре със задълженията си на майка, чувства се потисната, раздразнителна, безпомощна, непълноценна… Цялото това напрежение и умора дават отражение и върху здравия и сън. Дори, когато бебето е заспало, майката е неспособна да заспи и да си почине. Това, натрупано във времето води до пристъпи на паника, незначителни причини я карат да избухва в плач, губи апетита си, самоизолира се, губи желание за контакти с приятели, самосъжелява се, губи интерес да поддържа външния си вид, а в главата и все по – често се прокрадват „черни мисли”. Има случаи, в които се стига дори до желание за агресия върху новороденото. Въпроси от рода на: „Какво се случва с мен?”, „Полудявам ли?” и т.н. все по – често се въртят из главата на родилката. Именно това съмнение в собственото и психично здраве, води до още по – голям страх и безпокойство.

Накратко казано, удоволствието от майчинството е напълно изгубено.

Какви са причините за следродилната депресия?

Причините водещи до това състояние са, както физически, така и психологични.

Физическите са свързани с това, че след едно раждане неизменно настъпват значителни хормонални изменения. Освен това младата майка, току що е преминала през едно изключително стресиращо за целия организъм изживяване, каквото е раждането. Изморена и отпаднала е, тормозят я най – различни болки, след слизането на кърмата гърдите са доста напрегнати и болезнени и т.н. Целия този дискомфорт, със сигурност спомага за възникването на следродилна депресия.

 Наред с всичко това, изведнъж тази млада и неопитна майка се оказва отговорна за живота на едно човешко същество, а нека си признаем това може да бъде доста стряскащо. Именно в това се изразяват психологичните причини. За тези от вас, които неизменно ще попитат „А къде е таткото”, ще кажа, че колкото и да отричаме ясно е, че когато детето е малко основните грижи се падат на майката. Тя е тази, която поема най – голямо натоварване. Допълнителен фактор може да се окажат и мисли от рода на: „Превърнала съм се в най – обикновена домакиня”, „Дали той все още ме намира за привлекателна?”, „Ще възвърна ли старата си фигура” и т.н.

 Следродилната депресия засяга около 13% от майките. Доста добре ще ви се отрази, ако започнете да отделяте време и за себе си. Разбира се, че това не значи да занемарите задълженията си като майка, но знайте, че и вие сте човек и имате нужда от разтоварване. Много жени изпитват чувство на вина, когато оставят бебето дори за малко да бъде обгрижвано от друг човек. Постарайте се да преодолеете това.

Излизайте с приятелки поне веднъж седмично, седнете и изпийте по едно кафе, обикаляйте по магазините, купете си нещо ново, не се лишавайте от тези женски удоволствия и въобще правете всичко, което би ви накрало да се усмихнете и разведрите.

 Поддържайте добра физическа активност и правете редовно упражнения. Това ще ви помогне да се справите с депресивното състояние. Ненапразно хората казват „здрав дух в здраво тяло”. Разбира се не е нужно да давате пари за фитнес зали, да не говорим, че едва ли ще имате време за това. Съвсем спокойно всеки ден може да отделяте по малко време в домашни условия. Положителния ефект няма да закъснее, а освен това по този начин ще сте една крачка по – близо до възвръщане на предишната си фигура.

следродилната депресия

 Не забравяйте колко важен е съня за здравето. Ако бебето ви (както повечето бебета) се буди често нощем и пречи на спокойния ви сън, използвайте всеки повод през деня да полегнете и поспите поне за малко.

Трябва да се примирите с мисълта, че у вас вече не може да има идеален ред и чистота. Физически е невъзможно да се справите с всичко, не се престаравайте и пренатоварвайте. Напълно в реда на нещата е, когато се сдобиете с нов член на семейството определен период от време у вас да цари известен хаос. Не се притеснявайте това ще премине и скоро вие и бебчо ще се сработите много добре.

Все пак, ако след всичко това, което казахме все още се чувствате потисната, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Понякога е необходим прием на медикаменти, за да се овладее депресивното състояние.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Как да възпитаваме нашите деца и да избегнем конкуренцията между тях

Много от Вас сигурно не искат да имат само едно дете, което да дарят със своята безгранична любов, а поне две слънчица, които да греят в дома им. Но със

За децата

Как да го накараме да помага с децата

  Как да го накараме да помага повече с децата Много майки се нагърбват с всички грижи около децата, тъй като вярват, че това е тяхна работа. Мъжете от друга

Модерен дом

Фън Шуй в дома ни

  Съвети за привличане на щастие и късмет с Фън Шуй Много модерно напоследък е следването на фън шуй съвети за правилно разположение на мебелите и аксесоарите в дома. Фън

1 коментар

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.