За следродилната депресия – същност, причини и начини за преодоляване

За следродилната депресия – същност, причини и начини за преодоляване

Какво представлява следродилната депресия?

 Следродилната депресия за съжаление е доста често срещано явление. Проявява се обикновено няколко дена след раждането, като продължителността и е строго индивидуална и зависи от много фактори. Възможно е да отмине след няколко дена, но е възможно родилката да не съумее да се справи с това състояние и месеци наред.

postpartum-depression2

 Следродилната депресия предизвиква в жената комплекс от противоречиви емоции и чувства. Тя има усещането, че не се справя достатъчно добре със задълженията си на майка, чувства се потисната, раздразнителна, безпомощна, непълноценна… Цялото това напрежение и умора дават отражение и върху здравия и сън. Дори, когато бебето е заспало, майката е неспособна да заспи и да си почине. Това, натрупано във времето води до пристъпи на паника, незначителни причини я карат да избухва в плач, губи апетита си, самоизолира се, губи желание за контакти с приятели, самосъжелява се, губи интерес да поддържа външния си вид, а в главата и все по – често се прокрадват „черни мисли”. Има случаи, в които се стига дори до желание за агресия върху новороденото. Въпроси от рода на: „Какво се случва с мен?”, „Полудявам ли?” и т.н. все по – често се въртят из главата на родилката. Именно това съмнение в собственото и психично здраве, води до още по – голям страх и безпокойство.

Накратко казано, удоволствието от майчинството е напълно изгубено.

Какви са причините за следродилната депресия?

Причините водещи до това състояние са, както физически, така и психологични.

Физическите са свързани с това, че след едно раждане неизменно настъпват значителни хормонални изменения. Освен това младата майка, току що е преминала през едно изключително стресиращо за целия организъм изживяване, каквото е раждането. Изморена и отпаднала е, тормозят я най – различни болки, след слизането на кърмата гърдите са доста напрегнати и болезнени и т.н. Целия този дискомфорт, със сигурност спомага за възникването на следродилна депресия.

 Наред с всичко това, изведнъж тази млада и неопитна майка се оказва отговорна за живота на едно човешко същество, а нека си признаем това може да бъде доста стряскащо. Именно в това се изразяват психологичните причини. За тези от вас, които неизменно ще попитат „А къде е таткото”, ще кажа, че колкото и да отричаме ясно е, че когато детето е малко основните грижи се падат на майката. Тя е тази, която поема най – голямо натоварване. Допълнителен фактор може да се окажат и мисли от рода на: „Превърнала съм се в най – обикновена домакиня”, „Дали той все още ме намира за привлекателна?”, „Ще възвърна ли старата си фигура” и т.н.

 Следродилната депресия засяга около 13% от майките. Доста добре ще ви се отрази, ако започнете да отделяте време и за себе си. Разбира се, че това не значи да занемарите задълженията си като майка, но знайте, че и вие сте човек и имате нужда от разтоварване. Много жени изпитват чувство на вина, когато оставят бебето дори за малко да бъде обгрижвано от друг човек. Постарайте се да преодолеете това.

Излизайте с приятелки поне веднъж седмично, седнете и изпийте по едно кафе, обикаляйте по магазините, купете си нещо ново, не се лишавайте от тези женски удоволствия и въобще правете всичко, което би ви накрало да се усмихнете и разведрите.

 Поддържайте добра физическа активност и правете редовно упражнения. Това ще ви помогне да се справите с депресивното състояние. Ненапразно хората казват „здрав дух в здраво тяло”. Разбира се не е нужно да давате пари за фитнес зали, да не говорим, че едва ли ще имате време за това. Съвсем спокойно всеки ден може да отделяте по малко време в домашни условия. Положителния ефект няма да закъснее, а освен това по този начин ще сте една крачка по – близо до възвръщане на предишната си фигура.

следродилната депресия

 Не забравяйте колко важен е съня за здравето. Ако бебето ви (както повечето бебета) се буди често нощем и пречи на спокойния ви сън, използвайте всеки повод през деня да полегнете и поспите поне за малко.

Трябва да се примирите с мисълта, че у вас вече не може да има идеален ред и чистота. Физически е невъзможно да се справите с всичко, не се престаравайте и пренатоварвайте. Напълно в реда на нещата е, когато се сдобиете с нов член на семейството определен период от време у вас да цари известен хаос. Не се притеснявайте това ще премине и скоро вие и бебчо ще се сработите много добре.

Все пак, ако след всичко това, което казахме все още се чувствате потисната, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Понякога е необходим прием на медикаменти, за да се овладее депресивното състояние.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Как да се преборим с гневните изблици на децата

  Гневните изблици на децата имат различни причини и всяко дете се успокоява по различен начин. Децата избухват по различни причини. По-големите деца използват гневните изблици като форма на изнудване

Здраво тяло

Бяло течение и бременност

Въпреки че много жени се притесняват, бялото течение по време на бременност е напълно нормално явление. То се появява вследствие на отделените от яйчниците и плацентата хормони. А както всички знаем, по време

За майките

Как реагират мъжете на бременността

  Как реагират мъжете на бременността? Вашият партньор може да не реагира на добрата новина по същия начин, по който ще го направят приятелките ви. Има съществена разлика между него

1 коментар

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.