Витамини за деца: помагат или вредят?

Витамини за деца: помагат или вредят?

Витамини за деца…

Както детето учи азбуката от А, Б, В, така се нуждае и от витамини А, В, С и т.н.

Педиатрите и специалистите по хранене са единодушни относно най-добрия начин за получаване на нужните витамини, необходими за растежа, развитието и доброто здраве.

Трябва ли децата да пият мултивитамини?

Експертите са на различно мнение относно приема на добавки с витамини. Според диетолога Гейл Михалски ежедневното пиене на мултивитамини ще осигури добра застраховка за едно дете. "Тези години са толкова важни за младия подрастващ организъм, че той се нуждае от допълнителна защита", коментира диетологът.

витамини за деца

Възрастните  могат да получат всичко от храната, ако тя е висококачествена и здравословна, но повечето деца отказват да ядат тази "перфектна" храна. Не са малко хлапетата, които отказват да се хранят и посягат само към лакомствата. Въпреки че добавките не заместват здравословната диета, те могат да осигурят предпазна мрежа за детския организъм. 

Възможно е да получите всичко необходимо от пълноценната храна, но ние живеем в общество, което поставя силен акцент върху полуфабрикатите. Децата обикновено не получават необходимите витамини от храната. Много от тях прекарват дълго време на закрито и така се лишават от витамин D.

Multicolour boy

Професионалният фитнес инструктор Скор Уайт смята, че децата трябва да приемат мултивитамини, за да си осигурят допълнителни хранителни вещества. "Голяма част от храната, която купуваме, е с ниско качество. Нашата почва е изтощена, зеленчуците са пълни с химия, а трябва да предоставим най-доброто хранене на нашите деца", коментира инструкторът по фитнес. 

Според диетолога Ерика Херман, автор на книги за отслабване, храната е най-доброто лекарство. "В идеалния случай децата трябва да ядат гъсти хранителни храни, които подхранват организма по начин, който изолираните витамини не могат", съветва диетоложката.

Херман обяснява, че храната предлага това, което хапчетата не могат. "Отнемат мазнините от храната, за да абсорбират мастноразтворими витамини, и отнемат мастноразтворими витамини, за да подпомогнат абсорбирането на минерали като калций и магнезий. Ние се сблъскваме с проблеми, породени от приема на витамини", споделя специалистката по хранене. 

Мултивитамините не са необходими на децата, които се развиват нормално. Редовната консумация на истинска храна може да осигури всички хранителни вещества, от които се нуждаят децата, смята фитнес експертът Кристен Джеймс. Има, разбира се, изключения за деца, които:

  • са на строга вегетарианска диета
  • не трябва да ядат глутен
  • страдат от хронични заболявания
  • имат хранителни алергии

Ако вашето дете попада в някои от тези категории, се съсредоточете върху добре балансираната храна и при нужда давайте витамини.

photos.demandstudios.com-54-59-fotolia_483698_XS

Не е необходимо да се дават добавки, ако детето няма забавяне в развитието, наддава нормално на килограми и медицинското му състояние е добро, споделя друг експерт по храненето.

Сами виждате, че всеки специалист е на различно мнение. Какво трябва да имате предвид, ако все пак решите да давате мултивитамини?

Потърсете мултивитамини с бета-каротин вместо витамин А, например. Те използват правилните форми на витамините и минералите.

  • Не купувайте добавки с изкуствени подсладители, ароматизатори, оцветители, консерванти
  • Витамините трябва да са лесни за приемане

Организмът знае разликата между добавката и истинската храна. Понякога не обработва витамините, както тези от пълноценната храна. Това показва какво гарантира правилното усвояване на хранителните вещества. 

Автор

Подобни статии

За майките

Безопасен ли е Facebook за тийнейджърите?

  Безопасен ли е Facebook за тийнейджърите? Преди десет години не бихме си задали този въпрос, тъй като социалните мрежи не бяха толкова широко разпространени. Независимо дали самите ние използваме интернет ежедневно, трябва да

За децата

Здравословно хранене и бременност

  Да се храните здравословно означава да мислите за вашето бъдещо бебе. Това е изключително важно и отговорно и преди и по време на бременността, както и в периода докато

За децата

На вниманието на всички родители!

  На вниманието на всички родители! Скъпи родители, представяме ви 5-те най – често срещани групи от признаци, които сигнализират, че се случва нещо нередно с детето ви Съвременния свят

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.