Виена – една вдъхновяваща приказка без край!

Виена – една вдъхновяваща приказка без край!

 

Виена е столицата и най-големият град на Австрия с население, наброяващо повече от 1,7 милиона души. Той е и седмият по големина град в рамките на градовете в Европейския съюз. До началото на 20-ти век, Виена е най-голямото средище на немско-говорящи, като преди разделянето на Австро-Унгарската империя, градът е имал 2 милиона жители.

Виена е домакин на много големи международни организации, включително и ООН и ОПЕК. Градът е разположен в източната част на страната и в близост до границите на Чешката република, Словакия и Унгария. През 2001 година градът става част от световното културно наследство.

Има някои забележителности, които няма как да подминете, когато посетите този вълшебен град, пълен с богата история и вълнуващи съвременни музеи, нощни заведения и тихи кътчета за влюбените.

Катедралата "Свети Стефан"

виена

Величествената катедрала "Свети Стефан" се намира в самото сърце на Виена. Първата църква на това място е била построена през далечната 1137 година. Настоящата западна стена и римски кули датират от 1237 година, а сегашният облик на храма е завършен окончателно през 1450 година. Така в продължение на дълги години катедралата е сглобявана като мозайка, като основата е положена от Рудолф IV. Храмът претърпява сериозен пожар през Втората Световна война и е възстановен за период от 7 години. Построена от варовик, с дължина 107 метра и широчина 40 метра, катедралата все още се използва редовно за услуги и събития. За да станете свидетели на невероятна и вдъхновяваща гледка, ще трябва да изкачите всичките 343 стъпала на Южната кула. В църквата ще видите уникални каменни скулптури и колони, както и един от най-известните символи на храма – автопортрет на неизвестен скулптур, който е участвал в строежа.

Дворецът Хофбург

hofburg1

Хофбург е бил център на империята на Хабсбургите в продължение на 600 години, а също и главна резиденция на императорското семейство до 1918 година. Днес, имперският дворец е официално седалище на австрийския президент. Комплексът се състои от различни сгради в различни архитектурни стилове: музеи, параклис, Австрийската национална библиотека, църква, училище по езда, царски апартаменти, Имперската съкровищница, залите на имперската хазна.

Императорският дворец Шонбрун

schonbrunn1

Дворецът, заедно с градините, статуите, зоологическата градина, парка с уникалните му фонтани, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство в края на 1996 година. Дворецът и градините илюстрират вкусовете, интересите и стремежите на Хабсбургите монарси. Историята на Шонбрун датира от Средновековието. Преди да влезе в притежание на император Максимилиан II, имотът е принадлежал на манастира Клостернойбург. През 19 век дворецът е тясно свързан с името на император Франц Йосиф I, прекарал по-голямата част от живота си в Шонбрун.

schonbrunn3

Виена има още много забележителности, които ще останат завинаги в историята, като Музеите-близнаци, Държавната опера, Дворецът Белведере, Кметството, Парламентът, Бург театър, Техническият музей. Не пропускайте да разходите и по Ринг щрасе, както и да посетите Пратера – парк с атракции за забавление, които със сигурност няма да забравите.

schonbrunn2

 

Автор

Подобни статии

Любопитно

Мисията възможна – висше образование в чужбина

  Интересувате се от възможностите за висше образование в чужбина? Въпросите в главата ви са безброй, но можете да намерите отговор на почти всички ваши питания благодарение на StudyMembers. Платформата е създадена

Любопитно

15 невероятно красиви улици по света с цветя и дървета

Магични улици с цветя и дървета по Света Споделяме с вас красотата на 15 невероятно красиви улици с цветя, които открихме. Те са толкова магични, че имаш чувството, че спокойно

Любопитно

Роклите на Оскарите от началото до сега

  Оскарите са наградите на филмовата академия на САЩ. Те имат традиции, които следим от години, но тяхното начало е поставено през далечната 1929 година. Сигурно ви е интересно да разгледате какви рокли

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.