Виена – една вдъхновяваща приказка без край!

Виена – една вдъхновяваща приказка без край!

 

Виена е столицата и най-големият град на Австрия с население, наброяващо повече от 1,7 милиона души. Той е и седмият по големина град в рамките на градовете в Европейския съюз. До началото на 20-ти век, Виена е най-голямото средище на немско-говорящи, като преди разделянето на Австро-Унгарската империя, градът е имал 2 милиона жители.

Виена е домакин на много големи международни организации, включително и ООН и ОПЕК. Градът е разположен в източната част на страната и в близост до границите на Чешката република, Словакия и Унгария. През 2001 година градът става част от световното културно наследство.

Има някои забележителности, които няма как да подминете, когато посетите този вълшебен град, пълен с богата история и вълнуващи съвременни музеи, нощни заведения и тихи кътчета за влюбените.

Катедралата "Свети Стефан"

виена

Величествената катедрала "Свети Стефан" се намира в самото сърце на Виена. Първата църква на това място е била построена през далечната 1137 година. Настоящата западна стена и римски кули датират от 1237 година, а сегашният облик на храма е завършен окончателно през 1450 година. Така в продължение на дълги години катедралата е сглобявана като мозайка, като основата е положена от Рудолф IV. Храмът претърпява сериозен пожар през Втората Световна война и е възстановен за период от 7 години. Построена от варовик, с дължина 107 метра и широчина 40 метра, катедралата все още се използва редовно за услуги и събития. За да станете свидетели на невероятна и вдъхновяваща гледка, ще трябва да изкачите всичките 343 стъпала на Южната кула. В църквата ще видите уникални каменни скулптури и колони, както и един от най-известните символи на храма – автопортрет на неизвестен скулптур, който е участвал в строежа.

Дворецът Хофбург

hofburg1

Хофбург е бил център на империята на Хабсбургите в продължение на 600 години, а също и главна резиденция на императорското семейство до 1918 година. Днес, имперският дворец е официално седалище на австрийския президент. Комплексът се състои от различни сгради в различни архитектурни стилове: музеи, параклис, Австрийската национална библиотека, църква, училище по езда, царски апартаменти, Имперската съкровищница, залите на имперската хазна.

Императорският дворец Шонбрун

schonbrunn1

Дворецът, заедно с градините, статуите, зоологическата градина, парка с уникалните му фонтани, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство в края на 1996 година. Дворецът и градините илюстрират вкусовете, интересите и стремежите на Хабсбургите монарси. Историята на Шонбрун датира от Средновековието. Преди да влезе в притежание на император Максимилиан II, имотът е принадлежал на манастира Клостернойбург. През 19 век дворецът е тясно свързан с името на император Франц Йосиф I, прекарал по-голямата част от живота си в Шонбрун.

schonbrunn3

Виена има още много забележителности, които ще останат завинаги в историята, като Музеите-близнаци, Държавната опера, Дворецът Белведере, Кметството, Парламентът, Бург театър, Техническият музей. Не пропускайте да разходите и по Ринг щрасе, както и да посетите Пратера – парк с атракции за забавление, които със сигурност няма да забравите.

schonbrunn2

 

Автор

Подобни статии

Модни тенденции

За среброто и сребърните бижута

Сребърните бижута са едни от най-уникалните и често срещаните видове бижута, които хората купуват. Сребърни обеци, гривни, пръстени, изящни колиета и различни висулки и други бижута от сребро, фино изработени

Любов и секс

Кой е истинския мъж и как да го намерим?

Кои качества ви правят истински мъж в очите ми! За какъв мъж мечтае всяка жена? По този въпрос е писано ужасно много… Становищата понякога са толкова противоречиви, че може да се

Хоби

Как да изберем смартфон

  Как да изберем смартфон? В съвременното, техническо общество, няма как да не засегнем темата за модерните устройства. Това са т.нар. смартфони. Дори и децата са наясно как се борави с

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.